Ξεσηκώνονται οι φοιτητές και στην Ολλανδία

2015-04-16 06:46

 

Maagdenhuis_1
ΜΑΤ με πλήρη εξάρτηση, έφιπποι αστυνομικοί αλλά και αστυνομικοί με πολιτικά οι οποίοι εμπόδιζαν τους δημοσιογράφους να καταγράφουν τα γεγονότα, επιστρατεύτηκαν το Σάββατο 11 Απριλίου προκειμένου να εκκενώσουν το κτήριο Maagdenhuis του πανεπιστημίου του Άμστερνταμ.
 

Φοιτητές, καθηγητές και ερευνητές που αντιδρούν στην δραστική περικοπή της χρηματοδότησης και στην αναδιάρθρωση των σπουδών σε βάρος των Ανθρωπιστικών Επιστημών και καθ’ υπαγόρευση των επιχειρηματικών αναγκών, είχαν καταλάβει τον «Οίκο των Ανθρωπιστικών Σπουδών» από τις 13 Φεβρουαρίου.

 

Η κατάληψη, ή όπως την χαρακτήριζαν οι ίδιοι οι φοιτητές η ανάκτηση ή η απελευθέρωση, του Maagdenhuis επρόκειτο να λήξει οικειοθελώς τη Δευτέρα.

Παρόλα αυτά μετά από αίτημα του συμβουλίου του πανεπιστημίου ο Δήμαρχος της πόλης έστειλε το πρωί του Σαββάτου τα ΜΑΤ για να εκκενώσουν με τη βία το κτήριο.

 

Τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας φοιτητές, καθηγητές, ερευνητές που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία προέβαλαν παθητική και μόνο αντίσταση. Σε αρκετές περιπτώσεις οι αστυνομικοί τους έβγαλαν από το κτήριο σηκωτούς ενώ κάποιοι εκσφενδονίστηκαν από την εξωτερική σκάλα στο δρόμο. Η έφιππη αστυνομία είχε αποκλείσει τη γύρω περιοχή ώστε να μην μπορούν να πλησιάσουν υποστηρικτές της κινητοποίησης που τις προηγούμενες εβδομάδες αυξάνονταν εκθετικά.

 

Maagdenhuis_4

Οι φοιτητές και οι καθηγητές που εκδιώκονταν παρέμειναν για αρκετή ώρα έξω από το κτήριο προσπαθώντας να διαμαρτυρηθούν παρά τον ασφυκτικό κλοιό των αστυνομικών οι οποίοι όπως έχει καταγραφεί στα video εμπόδιζαν τις τηλεοπτικές κάμερες να καταγράψουν τα όσα συνέβαιναν.

 

Το Φεστιβάλ Επιστήμης και Ανθρωπιστικών Σπουδών που είχαν προγραμματίσει για το Σαββατοκύριακο και με τη λήξη του οποίου θα αποχωρούσαν δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

 

Θα ήταν ένα διήμερο με σημαντικούς ομιλητές οι οποίοι δεν θα κατήγγειλαν μόνο τις πολιτικές ποσοτικοποίησης της εκπαίδευσης αλλά θα παρουσίαζαν και εναλλακτικά μοντέλα χρηματοδότησης και μεθόδους συμμετοχικής αυτοδιοίκησης. Εξάλλου, σύμφωνα με πολλές δημοσιογραφικές αναφορές, όλο αυτό το χρονικό διάστημα το Maagdenhuis δεν ήταν ένα αποκλεισμένο κτήριο αλλά ένας χώρος ανοιχτού διαλόγου και σκέψης όπως πρέπει να είναι κάθε πανεπιστήμιο. Γι’ αυτό και είχε τη στήριξη μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προσωπικοτήτων όπως του Freek de Jonge, εργατικών συνδικάτων, ενώ στην ιστοσελίδα στήριξης των αιτημάτων τους είχαν υπογράψει πάνω από 7000 άνθρωποι μεταξύ των οποίων και οι Noam Chomsky, Jacques Rancière, Judith Butler, Axel Honneth, Simon Critchley, Jean-Luc Nancy, Saskia Sassen, James Tully και Johan Galtung.

 

Maagdenhuis_3

Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις ξεκίνησαν στις αρχές Φεβρουαρίου όταν το συμβούλιο του πανεπιστημίου ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης με τίτλο «Profiel 2016″ που θα τεθεί σε ισχύ από το 2016 και το οποίο καταργεί πολλά προγράμματα σπουδών στη σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών και συγχωνεύει πολλά προπτυχιακά μαθήματα (όπως η φιλοσοφία, η ιστορία, η ολλανδική λογοτεχνία και η αγγλική λογοτεχνία) σε ένα απλό πρόγραμμα ελευθέριων τεχνών. Ο λόγος της συγχώνευσης είναι ένα μοντέλο καταμερισμού της χρηματοδότησης ανάλογα με τον αριθμό αποφοίτων ανά τμήμα. Στις Ανθρωπιστικές Σπουδές ο αριθμός αποφοίτων μειώθηκε τα τελευταία χρόνια, και κατά συνέπεια θα μειωθεί ο προϋπολογισμός που αντιστοιχεί στα τμήματα. Μαθήματα μεταπτυχιακού τίτλου με λιγότερους από 20 φοιτητές θα πρέπει σύμφωνα με αυτό το μοντέλο να καταργηθούν.

 

Τα αιτήματα των φοιτητών ήταν:

  1. Δημοκρατική εκλογή του συμβουλίου του πανεπιστημίου
  2. Αλλαγή στο μοντέλο καταμερισμού: η χρηματοδότηση να βασίζεται στην από κοινού συμμετοχή και όχι στην αποτελεσματικότητα
  3. Ακύρωση του τρέχοντος προγράμματος Profiel 2016
  4. Δημοψηφίσματα ανά ίδρυμα και πρόγραμμα σχετικά με τη συνεργασία ανάμεσα στο πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και του τμήματος επιστημών του πανεπιστημίου Vrije.
  5. Σταθερές συμβάσεις εργασίας αντί για ευέλικτους διορισμούς προσωπικού
  6. Έναν ανοιχτό διάλογο σχετικά με τα έξοδα στέγασης σε σχέση με τις περικοπές του προϋπολογισμού της έρευνας και της εκπαίδευσης.
  7.  

Το διήμερο φεστιβάλ του Maagdenhuis δεν ολοκληρώθηκε ποτέ αφού η έφοδος της αστυνομίας διέκοψε βίαια τη συζήτηση που είχε ξεκινήσει με θέμα – τι ειρωνεία – «μύθοι και πραγματικότητες του μεσαιωνικού πανεπιστημίου».

 

Maagdenhuis_5

Άλλη μια βίαιη καταστολή φοιτητικής κινητοποίησης η οποία εντάσσεται στο κύμα αντίδρασης που αναπτύσσεται σε ολόκληρο τον κόσμο ενάντια στη λιτότητα και την ολοένα αυξανόμενη εξάρτηση του περιεχομένου και της οργάνωσης των σπουδών καθ’ υπαγόρευση των μεγάλων εταιρειών. Φαίνεται ωστόσο ότι έπεται συνέχεια.

 

πηγή: https://360pedia.gr/