Ξεκίνησε το Εικαστικό – Παιδαγωγικό Σεμινάριο για την ΠΕ- Εργασιακά αιτήματα εικαστικών στην ΠΕ

2015-03-15 10:06

 

ΕΝΩΣΗ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ  ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

 

Παπαναστασίου 49  104 45 ΑΘΗΝΑ  Τηλ. Φαξ.: 210 8321783 / 6977904185

e-mail: enoshkkm@otenet.gr https:// www.art-teachers.com

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

9- 3-2015

Ξεκίνησε το Εικαστικό – Παιδαγωγικό  Σεμινάριο

για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Παρά τη μικρή συμμετοχή ξεκίνησε με επιτυχία, κατά κοινή ομολογία των συμμετεχόντων, το σεμινάριο που διοργάνωσε η Ένωση στην ΑΣΚΤ το Σάββατο 7 και Κυριακή 8 Μαρτίου 2015.

 

Τόσο οι εισηγήσεις όσο και τα εργαστήρια κράτησαν ψηλά το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων, που εξέφραζαν με κάθε ευκαιρία την ικανοποίηση τους.

 

Η παρουσία των παιδαγωγών, ψυχολόγων, ακτιβιστών και άλλων ειδικών σ’ αυτό το σεμινάριο, πλούτισαν το περιεχόμενό του προσφέροντας περισσότερες γνώσεις και εμπειρίες στους συμμετέχοντες εικαστικούς εκπαιδευτικούς, αλλά και σε όσους άλλους εκπαιδευτικούς παραβρέθηκαν στη συνάντησή μας (δασκάλους, νηπιαγωγούς, φοιτητές).

 

Συζητήθηκε έντονα από όλους μας ότι το σεμινάριο αυτό και τα παιδαγωγικά μηνύματα που έδωσε, όπως της Επικοινωνίας, της Ενεργητικής ακρόασης, της Ενσυναίσθησης, της Αποδοχής, κ.α., αφορούσε όχι μόνο την Πρωτοβάθμια αλλά όλη την Εκπαίδευση.

Επίσης μας προβλημάτισε η μικρή συμμετοχή που είναι αναντίστοιχη με τις υπάρχουσες ανάγκες.  Ακούστηκαν προτάσεις που χρειάζεται να εξετασθούν, όπως ότι θα πρέπει να βρούμε πιο προσιτές

 

Ημερομηνίες.

 

Ουσιαστικός  διάλογος για τα παιδαγωγικά και εργασιακά

θέματα των εικαστικών στα Δημοτικά

 

Η προγραμματισμένη συζήτηση για τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο μας στην Πρωτοβάθμια, έγινε με την παρουσία της Συμβούλου Όλγας Ζιρώ και μέλους του ΔΣ της ΔΟΕ Δημήτρη Πολυχρονιάδη. Οι εμπεριστατωμένες τοποθετήσεις των ομιλητών αλλά και ο ουσιαστικός και εποικοδομητικός διάλογος που ακολούθησε, κράτησαν ψηλά το ενδιαφέρον και την ικανοποίηση.

 

Η Ένωσή μας υποστηρίζει και διεκδικεί μαζί με όλους τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας τα γενικά αιτήματα που προβάλει η ΔΟΕ. Επιπλέον προβάλει και τα ιδιαίτερα αιτήματά της που αφορούν στην Καλλιτεχνική Εκπαίδευση.

 

Μέσα από τη συζήτηση, κυριάρχησε η πάγια θέση μας, ότι τα ιδιαίτερα αιτήματά μας πρωταρχικά θα γνωστοποιηθούν στη ΔΟΕ αλλά και στους κατά τόπους συλλόγους της Πρωτοβάθμιας, ώστε να διεκδικούνται συντεταγμένα ενώ παράλληλα θα υποβληθούν στο ΥΠΟΠΑΙΘ.

 

Επίσης για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουμε στα σχολεία, είναι σκόπιμο να ενημερώνουμε τους τοπικούς συλλόγους των Δημοτικών και είναι αναγκαία η συμμετοχή μας σε αυτούς.

 

Παραθέτουμε τα ιδιαίτερα αιτήματα του κλάδου μας ΠΕ 08 για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

όπως καταγράφηκαν στην ανοιχτή σύσκεψη-συζήτηση της Ένωσης στις 7-3-2015.

 

Συγκεκριμένα ζητάμε:

  1. Αναγκαία ίδρυση οργανικών θέσεων του κλάδου ΠΕ08 στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Άνοιγμα-ίδρυση οργανικών θέσεων του κλάδου ΠΕ08 στα απλά δημοτικά ολοήμερα και κλασικά δημοτικά σχολεία (από 6αθέσια και άνω).

Διεκδίκηση σε πρώτη φάση για τη νέα σχολική χρονιά, της ίδρυσης 180-200 οργανικών θέσεων του κλάδου ΠΕ08 στην Πρωτοβάθμια. Κατοχύρωση οργανικών θέσεων για τους ήδη μεταταχθέντες στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση εικαστικούς εκπαιδευτικούς. Νέοι μόνιμοι διορισμοί στις υπόλοιπες κενές οργανικές θέσεις.

 

  1. Να αυξηθεί σε δύο ώρες το μάθημα των εικαστικών σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού.  Το μάθημα να διδάσκεται σε συνεχόμενο δίωρο εντός του εβδομαδιαίου ωρολογίου προγράμματος (για την καλύτερη διδασκαλία του μαθήματος και λόγω της έλλειψης κατάλληλων αιθουσών).
 
  1. Δημιουργία και λειτουργία αυτόνομης αίθουσας διδασκαλίας (εργαστήριο) του μαθήματος των εικαστικών σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία. Καταστρατηγείται ήδη στην πράξη η υποχρεωτική ύπαρξη εργαστηριακής αίθουσας στα ΕΑΕΠ Δημοτικά. Ζητάμε την άμεση δημιουργία και λειτουργία των αιθουσών όπως προβλέπεται από το νόμο.
 
  1. Η μία ώρα εφημερίας-εποπτείας κατά τη σίτιση, να αναγνωρίζεται ως διδακτικό ωράριο για όλες τις ειδικότητες που ορίζει ο σύλλογος διδασκόντων με τις αναθέσεις των καθηκόντων.
 
  1. Να δίδεται χωριστή βαθμολογία στο μάθημα των Εικαστικών και να μην συμψηφίζεται με τη βαθμολογία άλλων μαθημάτων, όπως ισχύει έως σήμερα (ως μέσος όρος των μαθημάτων της αισθητικής αγωγής).
 
  1. Ίδρυση θέσεων Σχολικών Συμβούλων του κλάδου ΠΕ08 για την παιδαγωγική υποστήριξη των εικαστικών εκπαιδευτικών που διδάσκουν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
  2. Να αρθεί άμεσα η εκβιαστική και παράνομη αύξηση - καταστρατήγηση του ωραρίου των αποσπασμένων εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας στην Πρωτοβάθμια από 21 σε 24 ώρες. Εφόσον παραμένουν εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας πρέπει να διατηρούν και το διδακτικό τους ωράριο (21 ώρες).
 
  1. Να σταματήσει το απαράδεκτο μισθολογικό πλαίσιο των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που τους περικόπτει αυτόματα τα ημερομίσθια για τη χρήση των ημερών κανονικής άδειάς τους. Ζητάμε επίσης, να τους αναγνωριστεί μισθολογικά, η προϋπηρεσία και τα πρόσθετα προσόντα (μεταπτυχιακές σπουδές).
 
  1. Να ισχύσει το ίδιο χρονικό διάστημα αδείας τοκετού των αναπληρωτριών εκπαιδευτικών, όπως ισχύει και για τις μόνιμες συναδέλφους (τώρα λαμβάνουν μόνο 56 ημέρες).
 

 

 

Για το ΔΣ της ΕνωσηςΔιαβάστε περισσότερα: https://www.alfavita.gr