Τσακαλώτος: Με προεδρικό διάταγμα τα μέτρα του «κόφτη» εφόσον χρειάζονται

2016-05-10 06:45

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε πως έγινε αποδεκτό πως η ελληνική πρόταση για τον μηχανισμό προληπτικών μέτρων αποτελεί βάση για συζήτηση, ενώ τόνισε ότι το χρέος θα αποτελέσει μέρος της συμφωνίας

 

 

 Alexandros Michailidis / SOOC

 

Αναφερόμενος στον μηχανισμό προληπτικών μέτρων, δήλωσε ότι η ελληνική πρόταση θα αποτελέσει «πλαίσιο» για τη συζήτηση με τους δανειστές, ενώ πρόσθεσε πως έγιναν και βελτιώσεις πάνω στην ελληνική πρόταση.

«Ο Μηχανισμός θα γίνεται σε ετήσια βάση τον Μάη με τα αποτελέσματα της Eurostat που βγαίνουν τον Απρίλη. Άρα τον Απρίλιο του 2017 θα έχουμε τα συγκεκριμένα αποτελέσματα με το πλεόνασμα. Το 2016 ο στόχος είναι στο 3,5% και πιστεύω ότι θα φτάσει πάνω από τον στόχο. Εάν λοιπόν είναι για μικρή διαφορά της τάξης του 0,5% θα υπάρξει Προεδρικό Διάταγμα που θα οδηγεί σε μείωση δαπανών. Δεν θα υπάρξουν μειώσεις σε ευαίσθητα τμήματα του προϋπολογισμού όπως η Άμυνα ή Κοινωνική Πρόνοια», τόνισε. 

Όπως επισήμανε, μόλις θεσμοθετηθεί ο μηχανισμός για τα προληπτικά μέτρα, θα υπάρξει εκταμίευση της δόσης, ενώ έκανε λόγο για πακέτο μέτρων «που έρχεται να ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση». Σχετικά με το χρέος, υποστήριξε ότι έγινε συζήτηση σχετικά με το τι μπορεί να γίνει σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμα επίπεδο, εκφράζοντας την αισιοδοξία του πως το χρέος θα αποτελέσει μέρος της συμφωνίας. «Αθήνα και θεσμοί θα εργαστούν ώστε στις 24 Μαΐου (Eurogroup) να υπάρξει συμφωνία».


Ερωτηθείς για τη στάση του ΔΝΤ δήλωσε πως «ήταν φανερά ικανοποιημένοι αφού συζητήθηκε το ζήτημα του χρέους. Δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες, όμως είπαν πως ήταν ευτυχείς από τα όσα ειπώθηκαν. Το ταμείο ήθελε να συζητηθεί περισσότερο το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, ωστόσο όσοι συμμετείχαν σήμερα είχαν ανοικτά αυτιά και αυτό είναι καλό σημάδι».

 

πηγή: https://www.thepressproject.gr/