Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016, 6μ.μ. Συγκέντρωση Δ.Ο.Ε. – Ο.Λ.Μ.Ε. στα Προπύλαια Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο / ανακοινώσεις ΔΟΕ και ΑΔΕΔΥ

2016-10-23 13:28

 

 για την υπεράσπιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης

 

Με την απόφασή του στις 6 Οκτωβρίου 2016, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. εκτίμησε τα δεδομένα που έχει δημιουργήσει στην εκπαιδευτική πραγματικότητα η εφαρμογή των Υπουργικών Αποφάσεων για την προσχολική αγωγή και τον κατ’ ευφημισμό «Ενιαίο Τύπο Ολοήμερου Σχολείου», δεδομένα υποβάθμισης της ποιότητας του δημόσιου σχολείου, διατάραξης και καταστρατήγησης των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών. Χιλιάδες παραμένουν τα κενά και οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, ενώ ιδιαίτερα θύματα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής είναι η ειδική αγωγή, τα ολοήμερα τμήματα, το νηπιαγωγείο. Ταυτόχρονα, το σήριαλ των αξιολογήσεων και των προαπαιτούμενων για τις «δόσεις», οδηγεί σε μια νέα σειρά αντιλαϊκών μέτρων, ενώ η επίθεση θα ενταθεί με το νέο εργασιακό και συνδικαλιστικό νόμο, μετά και από τις «διαπραγματεύσεις» του υπουργού Εργασίας με τους «θεσμούς».

 

Με βάση τα παραπάνω και στο  πλαίσιο της ανάπτυξης του πανεκπαιδευτικού μετώπου – εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών –  η κοινή συνεδρίαση Δ.Ο.Ε. και Ο.Λ.Μ.Ε. κατέληξε σε αγωνιστικό σχεδιασμό που κορυφώνεται στο διάστημα 19 – 25 Οκτωβρίου 2016 με μια σειρά δράσεων.

 

Κορυφαία δράση είναι η πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας και συλλαλητηρίου από τις δυο ομοσπονδίες, την Τρίτη 25 Οκτωβρίου και ώρα 6μ.μ. στα Προπύλαια.

 

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλεί όλους τους συναδέλφους και τους γονείς των μαθητών μας να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά στη συγκέντρωση. Η υπόθεση της υπεράσπισης – στήριξης του δημόσιου σχολείου, πρέπει να γίνει υπόθεση όλης της ελληνικής κοινωνίας.

 

Αγωνιζόμαστε για:

 • Άμεση απόσυρση των υπουργικών αποφάσεων για το νέο σχολείο, δημοτικό και νηπιαγωγείο.

 • Ενιαία δημόσια δωρεάν δεκατετράχρονη εκπαίδευση (ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 στο δημόσιο Νηπιαγωγείο).

 • Μαζικούς μόνιμους διορισμούς, τώρα.

 • Καμιά απόλυση αναπληρωτή.

 • Κανένα εκπαιδευτικό στην ανεργία.

 • Στήριξη της Ειδικής Αγωγής.

 • Απόδοση οργανικών θέσεων ειδικοτήτων, τώρα.

 • Μείωση διδακτικής ύλης.

 • Οργανικότητα στα μειονοτικά δημοτικά σχολεία 2 εκπαιδευτικοί προς 25 μαθητές.

Εκπαιδευτικοί και γονείς ενωμένοι

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΣΧΟΛΕΙΟ

από τη ΔΟΕ

 

ΑΔΕΔΥ:     ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στήριξη του Πανεκπαιδευτικού Συλλαλητηρίου Τρίτη 25.10

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο χώρος της εκπαίδευσης πλήττεται βάναυσα από τις μνημονιακές πολιτικές. Η χρηματοδότηση μειώνεται συνεχώς. Χιλιάδες συνάδελφοι αναπληρωτές απολύθηκαν de facto. Δημιουργήθηκαν πάνω από 25.000 κενά και δεν έγινε κανένας μόνιμος διορισμός τα τελευταία 6 χρόνια.

 

Είναι ολοφάνερο ότι και το δημόσιο αγαθό της Παιδείας υποβάλλεται στα μαρτύρια του μνημονιακού προκρούστη με βάση τις κατευθύνσεις των δανειστών και την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

 

Ο στόχος της Κυβέρνησης δεν είναι η βελτίωση της ποιότητας της παιδείας, αλλά η δημιουργία ενός φτηνού σχολείου, που δεν θα παρέχει μόρφωση και παιδεία, αλλά κατάρτιση και δεξιότητες και δεν θα παράγει ολοκληρωμένους πολίτες, αλλά ευέλικτους εργαζόμενους που θα αρκούνται στους μισθούς πείνας και δεν θα διεκδικούν.

 

Ανάλογη είναι και η τύχη που επιφυλάσσεται στους εκπαιδευτικούς ενός τέτοιου σχολείου. Δάσκαλοι και καθηγητές με τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα, που γίνονται λάστιχο σε 3 και 4-5 σχολεία για να καλύψουν το ωράριο τους, χωρίς εργασιακή ασφάλεια, υπό τη δαμόκλειο σπάθη της αξιολόγησης και των υποχρεωτικών μετακινήσεων. Και όσοι τελικά επιβιώσουν – κυριολεκτικά και μεταφορικά – (η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεν επιτρέπει πλέον μειωμένο διδακτικό ωράριο ακόμη κι αν ο εργαζόμενος πάσχει από βαρύτατες ασθένειες), τότε, κάπου στα 67, θα παίρνουν ένα φιλοδώρημα που κάποτε ήταν σύνταξη. Η εκπαίδευση στηρίζεται στην εργασία ελαστικά εργαζόμενων αναπληρωτών συναδέλφων και οι εντολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υλοποιούνται μέσω των ΕΣΠΑ και των λοιπών κονδυλίων απαιτούν ακόμα μεγαλύτερη ελαστικοποίηση της εργασίας. Οι «δομές» της Κυβέρνησης, της γκετοποίησης της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων στηρίζονται σε αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου, μειωμένων εργασιακών δικαιωμάτων και μειωμένων προσδοκιών

 

Τώρα που οι αυταπάτες τέλειωσαν, είναι πλέον προφανές ότι χωρίς ρήξη και σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ και όποιον άλλον εκφράζει αυτήν την πολιτική μέσα κι έξω από τη χώρα, δεν μπορούν να υπάρξουν καλύτερες μέρες για τους εκπαιδευτικούς, όλους τους εργαζόμενους και τα κοινωνικά αγαθά στη χώρα μας.

 

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να συμμετάσχουν στις Πανεκπαιδευτικές συγκεντρώσεις – συλλαλητήρια διαμαρτυρίας που πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες σε πολλές πόλεις της χώρας.

 

Το Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο της Αθήνας διοργανώνεται από τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ και θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 18:00, στα Προπύλαια. Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο συμμετέχοντας στα συλλαλητήρια μαζί με τους εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, διεκδικούν:

 • Ενιαίο 12χρονο υποχρεωτικό δημόσιο σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση σε όλα τα παιδιά από 4 έως 6 ετών στο Δημόσιο νηπιαγωγείο.

 • Μόνιμους μαζικούς διορισμούς για την κάλυψη των πραγματικών κενών στα σχολεία.

 • Καμιά απόλυση αναπληρωτή.

 • Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων.

 • Στήριξη της Ειδικής αγωγής.

 • Καμία συγχώνευση, κατάργηση σχολείων και τμημάτων. 20 μαθητές στο τμήμα, 15 στις ομάδες προσανατολισμού και 10 στα εργαστήρια. Απόσυρση των εγκυκλίων για τις προϋποθέσεις λειτουργίας Ο.Π για τα ΓΕΛ. και των τμημάτων γενικής παιδείας τομέων και ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ. Οργανικότητα στα μειονοτικά δημοτικά σχολεία 2 εκπαιδευτικοί προς 25 μαθητές.

 • Επαναφορά του διδακτικού ωραρίου στα προ του 2013 επίπεδα.

 • Απόδοση οργανικών θέσεων ειδικοτήτων, τώρα.

 • Άμεση απόσυρση των υπουργικών αποφάσεων για το νέο σχολείο.

 • Ανατροπή της πολιτικής Κυβέρνησης – Ευρωπαϊκής Ένωσης – ΔΝΤ  με μαζικούς κοινωνικούς αγώνες.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.