Το ΤΑΙΠΕΔ έκοψε το ρεύμα του «Εμπρός» - Υπόσχεση για επανασυνδεση

2016-02-17 23:12

 

Το πρωί της Τρίτης αντιπροσωπεία της ΔΕΗ με τη συνοδεία αστυνομικής δύναμης έκοψαν το ρεύμα στο ελεύθερο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο «Εμπρός», κατόπιν εντολής του ΤΑΙΠΕΔ, όπως καταγγέλθηκε. Παρέμβαση Πιτσιόρλα για επανασύνδεση του ρεύματος, μετά τις αντιδράσεις που ακολούθησαν
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3 / 7
Φωτό: Μάνος Φραγκιουδάκης
 
 
 
 
Showing image 3 of 7
 

του Θάνου Καμήλαλη
φωτογραφίες: Μάνος Φραγκιουδάκης

Ο χώρος όπου στεγάζεται το «Εμπρός» έχει μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ, στα πλαίσια του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Αξίζει να τονιστεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο λογαριασμός του ρεύματος για τον οποίο επιχειρείται το σφράγισμα του θεάτρου δεν ανήκει στην κατάληψη του «Εμπρός» αλλά στην προηγούμενη διοίκηση. 

Ανάλογη απόπειρα είχε γίνει και το 2013, ωστόσο αυτήν τη φορά ο συνεργείο της ΔΕΗ προχώρησε περισσότερο κατάσχοντας τα ρολόγια, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολη η οποιαδήποτε πολιτιστική εκδήλωση στο χώρο. «Έσκαψαν το πεζοδρόμιο και έκοψαν την κεντρική παροχή και παραβιάζοντας τις πόρτες αφαίρεσαν κι από μέσα το ρολόι κι έκοψαν τα καλώδια» εξηγούν μέλη του θεάτρου, τα οποία ωστόσο τονίζουν με κάθε τρόπο πως οι πολιτιστικές εκδηλώσεις θα συνεχιστούν. Στην προσπάθεια αυτή θα είναι σύμμαχος και η τοπική κοινωνία, που ήδη εκφράζει τη θέληση της να στηρίξει τον χώρο όσο αντιμετωπίζει προβλήματα ρευματοδοσίας.

 

«Η παράσταση θα γίνει κανονικά»


«Η παράσταση το απόγευμα, με τίτλο "η τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ" θα γίνει κανονικά ακόμα κι αν χρειαστεί αν φέρουμε γεννήτρια» τόνισσν μέλη της συνέλευσης του «Εμπρός». Εκτίμησαν επίσης ότι πρόκειται για προσπάθεια φίμωσης του θεάτρου, η δράση του οποίου τελευταία έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον χιλιάδων κόσμου, καθώς στο χώρο διεξάγονται δράσεις για το προσφυγικό, αντιφασιστικά φεστιβάλ. Οι παραστάσεις είναι προγραμματισμένες μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Η συνέλευση του θεάτρου εξέδωσε σχετική ανακοίνωση , με την οποία καλεί όλες και όλους σε στήριξη του χώρου και του εγχειρήματος του Εμπρός σήμερα από τις 6:00 μ.μ.

«Στο υποτιθέμενο ενδιαφέρον του ΤΑΙΠΕΔ για την ανάδειξη της ιστορικής αξίας του κτιρίου εμείς απαντάμε εδώ και τέσσερα χρόνια με δράσεις που προωθούν την καλλιτεχνική δημιουργία και τον πειραματισμό παράλληλα με την κοινωνικοπολιτική παρέμβαση στο πλαίσιο μιας δομής αντιιεραρχικής και αντιεμπορευματικής» τονίζει η συνέλευση του «Εμπρός»


(το σημείο όπου έσκαψε το συνεργείο της ΔΕΗ. ©: Μάνος Φραγκιουδάκης)

Παρέμβαση Πιτσιόρλα μετά τις αντιδράσεις

 

Μετά τις αντιδράσεις που ακολούθησαν την είδηση ότι με εντολή του ΤΑΙΠΕΔ κόπηκε το ρεύμα στο αυτοδιαχειριζόμενο «Θέατρο Εμπρός», ο πρόεδρος του οργανισμού, Στέργιος Πιτσιόρλας παρενέβη προσωπικά για άμεση επανασύνδεση στο όνομα του ΤΑΙΠΕΔ

 

Σε σχετική ανακοίνωση, το ΤΑΙΠΕΔ σημειώνει ότι θα υπάρξει πρωτοβουλία διαλόγου για την οριστική διευθέτηση του θέματος, ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι το ακίνητο που περιήλθε στην κυριότητα το 2013 έχει πάψει να ηλεκτροδοτείται από την ΔΕΗ από το 2011.
 
Όπως σημειώνει το ΤΑΙΠΕΔ, «στο κτήριο υπήρχε κατ΄ επανάληψη παράνομη σύνδεση της ηλεκτροδότησης εγείροντας ζητήματα κλοπής ηλεκτρικού ρεύματος και ασφάλειας. Οι ενέργειες του ΤΑΙΠΕΔ κατόπιν σειράς καταγγελιών από κατοίκους της περιοχής, αλλά και σύστασης από την Ελληνική Αστυνομία προς το Ταμείο, το οποίο ως ιδιοκτήτης φέρει τις ποινικές ευθύνες, έγιναν για την αποκατάσταση της νομιμότητας και στο πλαίσιο αυτό ζητήθηκε από την ΔΕΗ η συνδρομή της για την αφαίρεση του μετρητή». 


Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται απόπειρα σφράγισης του συγκεκριμένου χώρου. Τον Σεπτέμβριο του 2013 υπάλληλοι του ΤΑΙΠΕΔ μαζί με αστυνομικούς είχαν προσπαθήσει να σφραγίσουν το κτίριο, με την ίδια αιτιολογία. Το ΤΑΙΠΕΔ σημείωνε τότε ότι στόχος του «είναι η αξιοποίηση του ακινήτου μέσα από νόμιμες διαδικασίες που θα διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον και θα συμβάλλουν στην ανάδειξη της ιστορικής του αξίας καθώς και στην αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής». Τελικά τότε είχε βρεθεί η λύση μετά από συνομιλίες με τη ΔΕΗ ώστε ο χώρος να ξανανοίξει και να λειτουργήσει.

Ο χώρος του «Εμπρός» ήταν εγκαταλειμμένος για χρόνια και άρχισε να λειτουργεί αυτοργανωμένα από το 2011, όταν η ομάδα καλλιτεχνών «Κίνηση Μαβίλη», με τη συμμετοχή και στήριξη της Κίνησης Κατοίκων Ψυρρή καθώς και άλλων καλλιτεχνών και θεωρητικών από τον χώρο των παραστατικών Τεχνών, της μουσικής και των εικαστικών, τον πήρε στα χέρια της. 

 

πηγή: https://www.thepressproject.gr