Τερατούργημα το νομοσχέδιο για τις συντάξεις! Αναλυτική παρουσίαση

2015-07-17 13:06

Γ. Ρωμανιάς: Τερατούργημα το πολυνομοσχέδιο δείτε εδώ

 

«Ένα τέτοιο νομοσχέδιο δεν μπορεί να με κρατήσει στο υπουργείο Εργασίας» είπε ο κ. Ρωμανιάς και πρόσθεσε: «Έχω μείνει κατάπληκτος! Δεν ξέρω ποιοι το έφτιαξαν αυτό το σχέδιο αλλά δεν διστάζω να το χαρακτηρίσω τερατούργημα» υποστήριξε στην ΕΡΤ. Όπως είπε ο αρμόδιος Υπουργός δεν ενεπλάκη στη σύνταξη του νομοσχεδίου και τόνισε ότι έλαβε το προσχέδιο «ανεπισήμως»! Παράλληλα, προκάλεσε αυτούς που το έφτιαξαν να έρθουν να το εφαρμόσουν!


https://www.dikaiologitika.gr

 

Συντάξεις που αναλογούν στις εισφορές που έχουν καταβληθεί, θα λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι όλων των ασφαλιστικών ταμείων, που συνταξιοδοτούνται μετά τις 30 Ιουνίου 2015, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, «Επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και την επίτευξη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης», το οποίο κατατέθηκε το απόγευμα στη Βουλή. 

 

Οι συνταξιοδοτούμενοι θα λαμβάνουν το πλήρες ποσόν της ελάχιστης εγγυημένης σύνταξης, μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους. 

 

Η εξοικονόμηση της κρατικής δαπάνης από την αλλαγή αυτή, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου που συνοδεύει το σχέδιο νόμου, υπολογίζεται σε 4,2 εκατ. ευρώ για το 2015, 25.7 εκατ. ευρώ για το 2016, 42,87 εκατ. ευρώ για το 2017 και 60 εκατ. για το 2018. 

 

Στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει άλλη αναφορά στο συνταξιοδοτικό, ενώ προβλέπεται η ένταξη όλων των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ και η αύξηση των εισφορών υγειονομικής περίθαλψης των συνταξιούχων. 

 

Αναλυτικότερα, από την 1η Ιανουαρίου του 2015 εντάσσονται υποχρεωτικά στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), όλα τα ταμεία και οι τομείς επικουρικής ασφάλισης. Από την αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων λόγω της ένταξής τους στο ΕΤΕΑ, αναμένεται ετήσια εξοικονόμηση ύψους 16 εκατ. ευρώ. Τα θέματα της εφαρμογής των διατάξεων που αφορούν τους όρους της ένταξης στο ΕΤΕΑ, οι λεπτομέρειες και η διαδικασία της εναρμόνισης των ασφαλιστικών εισφορών με εκείνη που ισχύει για το ΙΚΑ καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια, θα ρυθμιστούν, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, με αποφάσεις του υπουργού Εργασίας. 

 

Ακόμη, αυξάνονται από την 1η Ιουλίου, από 4% σε 6%, οι εισφορές υγειονομικής περίθαλψης οι οποίες παρακρατούνται από τις κύριες συντάξεις, ενώ θεσμοθετούνται 6% εισφορές υγειονομικής περίθαλψης, οι οποίες παρακρατούνται από τις επικουρικές συντάξεις. Η ενίσχυση των εσόδων του ΕΟΠΥΥ από την αύξηση των εισφορών υπολογίζεται στα 422 εκατ. ευρώ για φέτος και τα 854 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. 

 

Τέλος, έως τις 22 Ιουλίου, προβλέπεται να νομοθετηθούν και άλλες μεταρρυθμίσεις, όπως είναι η ρήτρα βιωσιμότητας ή «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» ή εναλλακτικά μέτρα τα οποία θα συμφωνηθούν προηγουμένως με τους δανειστές. 

 

Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος έχει νομοθετηθεί και επρόκειτο να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου για όλες τις επικουρικές συντάξεις και τις εφάπαξ παροχές. Προβλέπει την ανά τρίμηνο προσαρμογή των παροχών στο ύψος των εισφορών, ώστε οι παροχές που δίνουν τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ να χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τις εισφορές χωρίς κρατική χρηματοδότηση. Η εφαρμογή της είχε παγώσει με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας τον περασμένο Φεβρουάριο. 

 

Στο ίδιο χρονικό διάστημα θα πρέπει να θεσμοθετηθούν μέτρα στην αγορά εργασίας «με την πραγματοποίηση μεταξύ άλλων αυστηρής αναθεώρησης και εκσυγχρονισμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων». 

 

Προσχέδιο για τις πρόωρες συντάξεις 

 

Στο προσχέδιο όμως του νομοσχεδίου που είδε το φως της δημοσιότητας περιλάμβανε και την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων αλλά στο τελικό αφαιρέθηκε για να ξανά έρθει σε νέο νομοσχέδιο αργότερα 

 

Στα άρθρα που παρατίθενται διευκρινίζεται ότι  στο μείζον θέμα της πρόωρης συνταξιοδότησης, θα υπάρχει αύξηση του ορίου ηλικίας από την 1η Ιουλίου 2015 και μετά, κατά έξι μήνες τον χρόνο μέχρι και το έτος 2022. Επίσης διευκρινίζεται ότι από την 1.1.2023 και μετά για τη λήψη πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος, η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος θα πραγματοποιείται  στο 62ο έτος της ηλικίας με 40 έτη ασφάλισης ή 12.000 ημέρες ασφάλισης και στο 67ο έτος της ηλικίας με 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης. 

 

Όσοι συνταξιοδοτηθούν από τις 30 Ιουνίου 2015 και μετά, η σύνταξη που θα λάβουν θα αναλογεί με τις εισφορές που έχουν καταβάλλει στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου μέχρι να συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους. Μόλις καλύψουν και αυτή την προϋπόθεση τότε θα τους χορηγηθεί και το ποσό της εγγυημένης σύνταξης από το Κράτος, διευκρινίζεται σε ειδική διάταξη στο νομοσχέδιο. 

 

Για την πρόωρη συνταξιοδότηση, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι εξαιρούνται όχι μόνο τα ΒΑΕ και η μητέρες με ανήλικο ανάπηρο τέκνο, αλλά και όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα έως 30 Ιουνίου 2015. Σε κάθε περίπτωση προβλέπεται η επιπρόσθετη επιβάρυνση (πέναλτι) κατά 16% για κάθε έτος συνταξιοδότησης πριν από το 62ο ως γενικό όριο ηλικίας. Ειδικά για περιπτώσεις που δεν προβλέπεται όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση, το εξάμηνο ανά έτος ξεκινάει από την 1.1.16. 

 

1.     Από 01.01.2023 τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος για τη λήψη πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος για κάθε κατηγορία ασφαλισμένων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το Δημόσιο και την Τράπεζα της Ελλάδος είναι το 62ο έτος της ηλικίας με 40 έτη ασφάλισης ή 12.000 ημέρες ασφάλισης και το 67ο έτος της ηλικίας με 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης. Για τη λήψη μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος για κάθε κατηγορία ασφαλισμένων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το Δημόσιο και την Τράπεζα της Ελλάδος είναι, από την ίδια ως άνω ημερομηνία, το 62ο έτος της ηλικίας με 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης. Τα προβλεπόμενα μέχρι 30.06.2015 μικρότερα από τα ανωτέρω όρια ηλικίας συνταξιοδότησης προσαρμόζονται σταδιακά και αυξάνονται, αρχής γενομένης από 01.07.2015 κατά 6 μήνες ανά έτος μέχρι και το έτος 2022. Στις περιπτώσεις που για τη συνταξιοδότηση δεν προβλέπεται όριο ηλικίας, η μεταβατική προσθήκη του εξαμήνου ξεκινά από 01.01.2016 με όριο ηλικίας το 58ο έτος, εφ’ όσον η συνταξιοδότηση λαμβάνει χώρα με συμπλήρωση 35 ετών ασφάλισης, σε κάθε άλλη περίπτωση δε, με όριο ηλικίας το 55ο έτος. 

 

2.    Κατά τη χρονική περίοδο προσαρμογής των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, επιβάλλεται μείωση του ποσού σύνταξης κατά 16% ετησίως και μέχρι τη συμπλήρωση του διαμορφούμενου, κατά περίπτωση προβλεπόμενου νέου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. 

 

3.    Οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης όπως έχουν διαμορφωθεί από τις γενικές, ειδικές και καταστατικές διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας παραμένουν σε ισχύ για τις παρακάτω κατηγορίες ασφαλισμένων: α.   υπαγόμενοι σε καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, καθώς και ασφαλισμένοι απασχολούμενοι σε ορυχεία, λιγνιτωρυχεία και υπόγειες στοές β.  μητέρες παιδιών που είναι ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία γ.  σύζυγοι, γονείς και αδελφοί αναπήρων δ.  ασφαλισμένοι ανάπηροι που καταλαμβάνονται από τις διατάξεις του  Ν. 612/77 

 

4.    Θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι 30.06.2015 λόγω συμπλήρωσης των προϋποθέσεων του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης και ορίων ηλικίας, όπου αυτά προβλέπονται, δεν θίγονται και δύνανται ν’ ασκηθούν οποτεδήποτε. 

 

5.    Στους συνταξιοδοτούμενους μετά τις 30.06.2015, χορηγείται σύνταξη (οργανικό ποσό) που αναλογεί στις καταβαλλόμενες εισφορές και μετά την συμπλήρωση του 67ου έτους, χορηγείται το πλήρες ποσό της κατώτατης εγγυημένης σύνταξης (κατώτατο όριο).

Νέες περικοπές με ανατροπή της «τελευταίας στιγμής»


Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο 

 

Στη «μέγγενη» του νόμου Λοβέρδου – Κοτρουμάνη (ν.3863/2010) που θέτει σε εφαρμογή το μοντέλο αναλογικής – βασικής σύνταξης, πέφτουν περίπου 120.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι, αν και είχαν θεμελιώσει από το 2010 συνταξιοδοτικό δικαίωμα, δεν έκαναν χρήση του δικαιώματος αυτό έως τώρα. 

 

Με τροπολογία που προστέθηκε κυριολεκτικά τη «12η ώρα» στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για τη συμφωνία με τους δανειστές, προβλέπεται ότι όσοι ασφαλισμένοι υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης από την 1.1.15 και μετά, η σύνταξή τους θα υπολογίζεται με βάση το νέο σύστημα, που θεσμοθετήθηκε από το νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη. 

 

Σε μια τέτοια περίπτωση, οι ασφαλισμένοι θα βρεθούν μπροστά στη δυσάρεστη έκπληξη να υποστούν, μειώσεις στις συντάξεις τους, που για το τρέχον έτος θα είναι μικρές, δηλαδή θα κυμανθούν από 0,5% - 1% ανά περίπτωση. Ουσιαστικά, όσοι είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα από το τέλος του 2010 και δεν το αξιοποίησαν έως και το τέλος του 2014, έχασαν την ευκαιρία να βγουν στη σύνταξη με τους παλιούς όρους και μόνο. Τώρα θα πρέπει να υποστούν υπολογισμό της σύνταξής τους με τα νέα δεδομένα. 

 

Αυτά έχουν ως εξής: Για το κομμάτι του εργασιακό τους βίου, από την έναρξή του έως και το 2010 η σύνταξή τους θα υπολογιστεί με τον παλιό τρόπο, δηλαδή ανάλογα το Ταμείο, με βάση την πιο υψηλή διετία, ή πενταετία, ακολουθώντας έναν συγκεκριμένο μαθηματικό τύπο. 

 

Αντίθετα, για το κομμάτι του εργασιακού τους βίου από το 2011 έως και το 2015, όπου υποβάλλεται η αίτηση χορήγησης σύνταξης, ο υπολογισμός της θα γίνει με βάση την προϋπόθεση ύπαρξης αναλογικής και βασικής σύνταξης. Εκεί, προκαλούνται μικρές περικοπές. Υπολογίζεται ότι όσο θα περνούν τα έτη και θα αυξάνεται το πλήθος των εργάσιμων χρόνων, βάσει των οποίων θα υπολογίζεται η σύνταξη με το νέο τρόπο, ενώ αντίθετα θα μειώνονται τα έτη υπολογισμού της σύνταξης με τον παλιό τρόπο, τόσο θα καταγράφονται νέες περικοπές. 

 

Έως το 2020 οι περικοπές αυτές θα κυμανθούν στα επίπεδα του 1,8% το μέγιστο, ενώ από το 2021 έως το 2030 θα αυξηθούν στο 4,5% για να φτάσουν στο 7% την περίοδο από το 2031 έως το 2045.