Τα σχέδια συμφωνίας κυβέρνησης και τρόικας είναι σχέδια άγριας μνημονιακής εργατικής και κοινωνικής δολοφονίας!!!

2015-06-06 10:14

 

Το σχέδιο της κυβέρνησης και το σχέδιο της τρόικας είναι κείμενα που ταυτίζονται στην ουσία παρ' όλο που δεν είναι ταυτόσημα κείμενα!

Η ταύτισή τους βρίσκεται στην αντίληψη ότι πρέπει να μείνει η ελληνική κοινωνία σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλαδή σε μνημόνια στον αιώνα τον άπαντα.

 

Συγκρίνοντας τα δύο σχέδια συμφωνίας

  1. Πρωτογενή πλεονάσματα

Η κυβέρνηση ζητά πλεόνασμα για το 2015 0,6% και η τρόικα 1%  (περίπου 800 εκατομμύρια διαφορά). Όμως, πλεόνασμα ή έστω και ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί σημαίνει ότι οι δημόσιες κοινωνικές δαπάνες μένουν στη ζώνη του θανάτου, οι μισθοί παγωμένοι και το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων ανύπαρκτο, που σημαίνει μηδαμινές δυνατότητες για ανάταξη της ανεργίας.

  1. ΦΠΑ

Ο ΦΠΑ αποτελεί περίπου το 50% των δημοσίων εσόδων και επειδή εισπράττεται οριζόντια, είναι ο πλέον αντιλαϊκός φόρος.

Κυβέρνηση και τρόικα συμφωνούν στην αύξηση εσόδων από το ΦΠΑ. Η τρόικα κάνει λόγο για επιπλέον 1,8 δις, ενώ η εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδίου οδηγεί σε μια αύξηση μεταξύ 0,9-1,2 δις (αν και το κείμενο δεν αναφέρει ρητά αριθμούς, πράγμα ακόμη χειρότερο).

Ως προς την προέλευση και κατανομή των φόρων, μέσω της διαφοροποίησης των συντελεστών, η τρόικα απαιτεί την υπαγωγή των τιμολογίων των ΔΕΚΟ (ενέργεια κλπ) στο 23%, που δε δέχεται η κυβέρνηση. Η τελευταία όμως, διατηρεί στο χαμηλό συντελεστή 6% μόνο φάρμακα, βιβλία, θέατρα, ενώ μετακινεί μεγάλο μέρος των εξόδων διατροφής στο 23%.

  1. Ασφαλιστικό

Η συμφωνία έγκειται στην αύξηση της ηλικίας εξόδου στην σύνταξη και την παροχή άθλιων συντάξεων.

 

Η τρόικα απαιτεί ρητή εφαρμογή των δύο προηγούμενων αντι-ασφαλιστικών νόμων και  αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, με άμεσες πρόσθετες νομοθετήσεις μείωσης των συντάξεων, καθώς και κατάργηση ΕΚΑΣ και αύξηση συμμετοχής ασφαλισμένων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

 

Η κυβέρνηση ζητά πάγωμα για δύο χρόνια της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος (μηχανισμός αυτόματης μείωσης), έως ότου ολοκληρωθούν οι λεγόμενες αναλογιστικές μελέτες. Προτάσσει όμως παράλληλα τον περιορισμό της πρόωρης συνταξιοδότησης, με στόχο αυτός να λειτουργήσει ως πρώτος μοχλός προσέγγισης της αύξησης των ορίων ηλικίας για σύνταξη. Έτσι, δεσμεύεται εντελώς συγκεκριμένα για  αύξηση της μέσης ηλικίας εξόδου προοδευτικά κατά 2,2 χρόνια στο δημόσιο και κατά 2,5 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα έως το 2022!

 

  1. Άμεσοι φόροι επί των μισθών

Η κυβέρνηση προτείνει αύξηση των συντελεστών της λεγόμενης Εισφοράς αλληλεγγύης, στοχεύοντας στην είσπραξη 220 επιπλέον εκατομμυρίων ετησίως  από τον εργατικό μισθό και πληρωμή του χρέους, επί της ουσίας από τους μισθούς των 1.400 ευρώ!

Η τρόικα από τη μεριά της, προτείνει την μόνιμη ενσωμάτωση αυτού του φόρου στο φόρο εργατικού εισοδήματος!

 

  1. ΕΝΦΙΑ

Η μεν κυβέρνηση διατηρεί τον ΕΝΦΙΑ τουλάχιστον για το 2015, αποφεύγοντας κάθε άλλη αναφορά, η δε τρόικα είναι πιο συγκεκριμένη: Να μείνει ο φόρος εντελώς απείραχτος (2,65 δις ετήσια), για το 2015 αλλά και το 2016.

 

  1. Φορολογία επιχειρήσεων

Στο βασικό ζήτημα δηλαδή στους φορολογικούς συντελεστές των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων, υπάρχει συμφωνία διατήρησης στα χαμηλά επίπεδα. Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση αποζητά για το 2015 μια έκτακτη άπαξ εισφορά από τις πολύ μεγάλες (1 δις περίπου), σε εφαρμογή του νόμου Παπακωνσταντίνου (3808/2009) και επανάληψη της εφαρμογής του μέτρου το 2012. Η τρόικα ζητά αύξηση της προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων

 

  1. Ιδιωτικοποιήσεις

Σε μια μακροσκελέστατη λίστα υπάρχουν τα πάντα και μεταξύ αυτών όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια, το Ελληνικό  και ο ΟΛΠ. Και φυσικά, στις τιμές εκποίησης…Παρ’ όλα αυτά η τρόικα δεν ικανοποιείται και απαιτεί τη σαφή δέσμευση για ιδιωτικοποίηση και του ΑΔΜΗΕ (θυγατρική της ΔΕΗ)

 

  1. Προστασία πρώτης κατοικίας και πλειστηριασμοί

Η τρόικα πιέζει γενικά για κατάργηση της όποιας προστασίας της πρώτης κατοικίας, ενώ η κυβέρνηση απαντά με συγκεκριμένο τρόπο, αλλάζοντας τα όρια των αντικειμενικών αξιών και εισοδήματος για την υπαγωγή στο λεγόμενο νόμο Κατσέλη, περιορίζοντας έτσι δικαιούχους και προστασία από πλειστηριαμούς.

 

  1. Δημόσιο χρέος

Το δημόσιο χρέος είναι και για τα δύο μέρη δοσμένο. Ενώ η κυβέρνηση είναι το μέρος που επείγεται να θέσει το ζήτημα εν όψει μιας ευρύτερης συμφωνίας, οι προτάσεις της περιορίζονται στην αγορά του χρέους από τον ESM και την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ σε δύο φάσεις εντός ενός χρόνου.

Αυτό που δεν αλλάζει είναι η πληρωμή και βεβαίως αυτοί που θα πληρώνουν. Ούτε διαγραφή ούτε απομείωση

 

  1. Εργασιακά

Η τρόικα πιέζει βγάζοντας μπροστά τις απολύσεις, ενώ η κυβέρνηση αναφέρεται στην προστασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των δικαιωμάτων στη βάση των οδηγιών και κατευθύνσεων  της ΕΕ(!!!). Δηλαδή αυτών που προάγουν την ελαστική εργασία και τη διάλυση/κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.

Παρεμπιπτόντως η ίδια κοινή ορολογία στα δύο κείμενα υπάρχει σε ότι αφορά τους δημόσιους υπαλλήλους. Πρώτο ζήτημα η «εφαρμογή των νόμων για την επιλογή των managers και η υλοποίηση της αξιολόγησης για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού». Εννοείται ότι η τρόικα, με εφαρμογή της αξιολόγησης αφήνει να εννοηθεί ότι πρέπει να υπάρξουν  μειώσεις μισθών στο πλαίσιο του νέου μισθολογίου και αυξήσεις  για υπαλλήλους «με τα κατάλληλα προσόντα και απόδοση».

 

Κάτω τα χέρια από τις τράπεζες!

Ένα ξεχωριστό σημείο στο κείμενο της τρόικας είναι αυτό που αναφέρεται στο τραπεζικό σύστημα. Η πρώτη απαίτηση είναι να μη ασκήσει το ελληνικό δημόσιο τα δικαιώματα που απορρέουν από το πλειοψηφικό του πακέτο, μιας και τις έχει σώσει εκατό φορές. Και η δεύτερη είναι να υπάρξει σαφής δέσμευση για επιστροφή σε καθαρό καθεστώς ιδιωτικής ιδιοκτησίας και λειτουργίας με όρους αγοράς. Υπάρχουν λοιπόν και αυτοί που δε διστάζουν να βάζουν το ζήτημα της ιδιοκτησίας με σαφήνεια…

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δολοφονεί!

Κάθε εργαζόμενος πρέπει να διαβάσει ολόκληρο το κείμενο/πρόταση των λεγόμενων θεσμών. Πρόκειται για απροκάλυπτο πρόγραμμα κοινωνικής θανάτωσης εργαζομένων και συνταξιούχων. Για νεολαία ας μη μιλήσουμε, αυτή δεν υπάρχει…Αλλά και μνημείο δικτατορικής επιβολής: "Μην κάνετε αυτό αν δε συμφωνήσουμε, μην πειράξετε το άλλο αν δε το επιτρέψουμε κοκ"

 

Τα πράγματα είναι εξαιρετικά αποκαλυπτικά! Ο στόχος είναι να μην υπογραφεί,  με λαϊκό ξεσηκωμό,  μια νέα συμφωνία και να πάμε σε ένα ΟΧΙ, ανοιχτό πρός τη ρήξη και την αποσταθεροποίηση του μνημονιακού και «ευρωπαϊκού» κεχτημένου! 

 

Ναι στη ρήξη τώρα- Όχι σε συμφωνία  και νέο μνημόνιο

 

τα στοιχεία πάρθηκαν από το άρθρο του Π. Μαυροειδή, Συγκρίνοντας τα δύο σχέδια συμφωνίας: Μεταξύ εκτέλεσης και αυτοκτονίας

 

Διαβάστε παρακάτω 

Συνοπτικά το σχέδιο της τρόικας εδώ

Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης εδώ

Το σχέδιο της τρόικας για την Ελλάδα (στα ελληνικά)

Τα μέτρα που ζητούν από την Ελλάδα (στα ελληνικά)