Συντονιστικό Νηπιαγωγών: Πληστηριασμός της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής! Τριτοκοσμικές καταστάσεις στο Υπουργείο Παιδείας

2017-05-11 07:07

10/5/2017

Απίστευτες καταστάσεις συνέβησαν στο Υπουργείο Παιδείας κατά τη συνάντηση με τη ΔΟΕ σήμερα. Μεταξύ άλλων ο  Υπουργός είπε ότι σκέφτεται διάφορα για το δίχρονο Νηπιαγωγείο γιατί του είπε μία φίλη του μετά τις εξαγγελίες του για δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση: «Θα αφήσεις τα παιδιά στις Νηπιαγωγούς με τα τακούνια που δε ζεσταίνουν φαγητά;!». Αυτή είναι η πολιτική άποψη της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας που εκφράστηκε σε επίσημη συνάντηση με την Ομοσπονδία μας; Η «αριστερή» κυβέρνηση φαίνεται πως δεν έχει απαλλαγεί από τα σεξιστικά στερεότυπα σχετικά με τις/τους Νηπιαγωγούς και πως περιορίζει τον εκπαιδευτικό τους ρόλο στο ζέσταμα των φαγητών, για το οποίο το ίδιο το Υπουργείο απέστειλε εγκύκλιο όπου επισημαίνεται ότι οι Νηπιαγωγοί δεν είναι υπεύθυνοι για το ζέσταμα των φαγητών; Ποιο στόχο εξυπηρετεί η αναπαραγωγή τέτοιων στερεοτύπων; Πώς ακριβώς οραματίζονται το ρόλο της νηπιαγωγού;  

 

Ο Υπουργός και όσοι τον «ενημερώνουν» για το εκπαιδευτικό έργο του Νηπιαγωγείου έχουν βαρύτατη ευθύνη για τις απαξιωτικές, άκρως προσβλητικές και ρατσιτσικές αντιλήψεις σε βάρος των Νηπιαγωγών. Οι Νηπιαγωγοί (ΠΕ60) είναι απόφοιτοι Πανεπιστημιακών Παιδαγωγικών Τμημάτων Προσχολικής Εκπαίδευσης τα οποία παρέχουν σπουδές πολύ υψηλού επιπέδου –διακεκριμένες σε ευρωπαΐκό επίπεδο, προσανατολισμένες στην εκπαίδευση παιδιών προσχολικής ηλικίας.

 

Γνωρίζει βέβαια, ο Υπουργός ότι 138.205 οικογένειες νηπίων α΄ και β΄ ηλικίας (προνηπίων) εμπιστεύονται τα παιδιά τους σε 13.450 Νηπιαγωγούς (ΠΕ60) για το σχολικό έτος 2016-17.

 

Από αυτά τα παιδιά τα 48.450 είναι νήπια β΄ηλικίας (προνήπια) και είναι τιμή μας που η ελληνική κοινωνία στέλνει τη συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών της στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο και δεν περιμένει από κανέναν Υπουργό και καμία κυβερνηση να κάνει ψεύτικα πλάνα δεκαετίας..!

 

Στους παιδικούς σταθμούς το 2016-17 εγγράφηκαν  με voucher (επιταγή εισόδου –θέση τοποθέτησης) 18.424 νήπια β΄ηλικίας(προνήπια) ενώ 7.724 παιδιά δεν πήραν voucher.

Ας δει όλη η Ελλάδα τα ποσοστά για να καταλάβει το βρώμικο παιχνίδι που γίνεται σε βάρος των προνηπίων αλλά και των Νηπιαγωγών που υποστηρίζουν τη Δημόσια και Δωρεάν Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση.

 

Οι Νηπιαγωγοί θέλουν όλα  τα παιδιά (4-6ετών)στο Δημόσιο Δωρεάν Νηπιαγωγείο με εκπαιδευτικό πρόγραμμα, χωρίς αποκλεισμούς  και προϋποθέσεις , ενώ οι Δήμοι και τα ιδιωτικά συμφέροντα βλέπουν τα παιδιά  (4-5 ετών) κατά κύριο λόγο σαν εμπόρευμα, σαν «πελάτη», σαν πακέτα ΕΣΠΑ.

 

Γνωρίζετε κε Υπουργέ το βρώμικο παιχνίδι που γίνεται σε βάρος των νηπίων β΄ ηλικίας (προνηπίων);  Ακόμη και η χρησιμοποίηση του όρου  προνήπιο  γίνεται για την άγρα γονιών-πελατών ( μικρό προνήπιο, μετά μεσαίο προνήπιο, προπρονήπιο (ναι υπάρχει κι αυτό!), μετά μεγάλο προνήπιο και τέλος προνήπιο!)

 

Δεν γνωρίζετε για ποιο λόγο γίνονται όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω;

 

Ή μήπως το Υπουργείο Παιδείας  γνωρίζει, σιωπά και συναινεί και μ` αυτόν τον τρόπο εκχωρεί τον ένα χρόνο φοίτησης του Νηπιαγωγείου στους Δήμους και στους ιδιώτες;

 

Ο Υπουργός έδωσε και ‘’σαφέστατο’’ χρονοδιάγραμμα πλάνου νομοθέτησης: «δε θα νομοθετήσουμε, ούτε φέτος, ούτε του χρόνου για δίχρονη Υποχρεωτική δημόσια Προσχολική αγωγή και εκπαίδευση. Θα το κάνουμε στο τέλος του τριετούς πλάνου που έχουμε για την Παιδεία». Σε τρία χρόνια θα νομοθετήσει ποιος;  Μήπως η επόμενη κυβέρνηση; Ο  κ. Μητσοτάκης που δήλωσε ότι μας θέλει στους δήμους; Μήπως αυτοί που έχουν εξαγγείλει ενιαία Προσχολική  Αγωγή 0-6 χρόνων;

 

Μήπως αυτοί στην ΚΕΔΕ που ζήτησαν από τη  φετινή χρονιά να μεταφερθούν τα Νηπιαγωγεία στους Δήμους και δήθεν απαντήσατε κατηγορηματικά, όχι, το Δεκέμβριο του 2016, αλλά τον Ιούνιο του 2017 αλλάξατε γνώμη και τους το εκχωρείτε ;

 Μήπως  θα το κάνει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η ΚΕΔΕ και οι σχολάρχες που κάνουν τα πάντα για να πάρουν πίστωση χρόνου τουλάχιστον 3τίας  έτσι ώστε να μεσολαβήσουν   και οι εκλογές...);

 

 Για ποιο λόγο λοιπόν δεν νομοθετείται τώρα η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση;

 

Η νομοθεσία είναι σαφέστατη. Υπάρχει η δυνατότητα σταδιακής εφαρμογής  της κατά περιοχές μόνο με ΚΥΑ και αυτό μπορεί να γίνει άμεσα, αφού όπως ανέφερε ο Υπουργός στις 3/5/2017 στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας η ένταξη των προνηπίων στις δομές του Δημόσιου Νηπιαγωγείου, έχει επιτευχθεί.

 

Απαιτούμε από την ΔΟΕ να καταγγείλει άμεσα τον Υπουργό Παιδείας για τις απαξιωτικές, άκρως προσβλητικές και ρατσιστικές δηλώσεις του για τον εκπαιδευτικό κλάδο των Νηπιαγωγών.

 

Καλούμε τη ΔΟΕ να οργανώσει τον αγώνα για τη θεσμοθέτηση της Δημόσιας Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (απόφαση 85ης ΓΣ αντιπροσώπων ΔΟΕ)