Συντονιστικό Νηπιαγωγών: Για τη συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας 15/4/2016

2016-04-18 18:22

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ  ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΙΣ 15/4/2016

 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση του Υπουργού Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων με τα ΔΣ της  ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ, Νηπιαγωγούς και Αναπληρωτές, οι οποίοι συμμετείχαν στη σημερινή μαζική  κινητοποίηση  με αίτημα την απόσυρση  του σχεδίου διάταξης που αφορά στις προσλήψεις αναπληρωτών για τη σχολική χρονιά 2016-2017 και της διάταξης του άρθρου 35 παρ.1 του κατατεθέντος  νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις» για τα Νηπιαγωγεία.

 

 Σχετικά με την οργανικότητα των  Νηπιαγωγείων η οποία αποτελούσε ένα από τα κεντρικά ζητήματα της σημερινής συγκέντρωσης , μιας και το εύρος της επικείμενης τροπολογίας αγγίζει πολλά επίπεδα της κοινωνίας- γονείς, νήπια, αναπληρωτές , χαμηλότερο ποιοτικό  επίπεδο εκπαίδευσης με 25-28 νήπια στην τάξη, ερήμωση της επαρχίας, διάλυση του σχολείου της γειτονιάς, ακαριαίο χτύπημα στην  λαϊκή οικογένεια -ο Υπουργός δήλωσε  με κυνικό τρόπο και κατηγορηματικά ότι δεν προτίθεται να αποσύρει τη διάταξη του άρθρου 35 για τα Νηπιαγωγεία επισημαίνοντας ότι η  απόφασή του είναι τελεσίδικη και αποκλείοντας οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα.

 

Επανέλαβε τη ‘’διαβεβαίωσή’’ του ότι κανένα Νηπιαγωγείο δεν θα κλείσει,  χωρίς να μας εξηγήσει με ποιο μαγικό τρόπο θα επιτευχθεί αυτό,  καθώς δεν απάντησε στην ερώτηση με ποιο τρόπο η συγκεκριμένη τροπολογία και  με βάση ποια κοστολόγηση «η  ρύθμιση αυτή ... θα συμβάλλει τα μέγιστα σε ορθολογική κατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού και εξοικονόμηση δαπανών.»  (όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση  του άρθρου 35 παρ.1 της επίμαχης τροπολογίας).

 

 Δεv  ύπήρξε, από την πλευρά του, καμία απολύτως  πρόθεση να ακούσει ποιές θα είναι οι συνέπειες  αυτού του  μέτρου για την αγωγή και εκπαίδευση των νηπίων α΄και β΄ηλικίας , για κάθε τοπική κοινωνία, απομακρυσμένη ή δυσπρόσιτη, ημιαστική  ή ακόμη και αστική και για το εργασιακό καθεστώς χιλιάδων Νηπιαγωγών είτε μονίμων, που θα μετακινηθούν αναγκαστικά σε επίπεδο ακόμη και περιφερειακής Διεύθυνσης, είτε αναπληρωτών που θα οδηγηθούν στην ανεργία.

 

Παράλληλα έγινε ολοφάνερο ότι η ενημέρωσή  του  για τα ζητήματα του Νηπιαγωγείου , όπως και του συνόλου των προηγουμένων  Υπουργών, είναι τραγικά ελλιπής.

 

Εκ των όσων είπε και από τη στάση του απέναντι σ΄αυτό το πολύ σοβαρό θέμα συνάγεται ότι υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις οι οποίες, έχουν ήδη δρομολογηθεί και οι οποίες θα επιφέρουν τη μετάλλαξη του σημερινού Νηπιαγωγείου.

 

Συνάδελφοι,

 

Το Υπουργείο έχει κλείσει με το χειρότερο τρόπο τους διαύλους επικοινωνίας με τους Νηπιαγωγούς και  αναλαμβάνει πλήρως και αποκλειστικά  το κοινωνικό και πολιτικό κόστος αλλά και την ιστορική ευθύνη για τη διάλυση των Νηπιαγωγείων, την εργασιακή επισφάλεια των Νηπιαγωγών  και το εκρηκτικό κλίμα που θα επικρατήσει στην κοινωνία.

 

ΕΜΕΙΣ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΠΩΣ ΔΕ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ

  • Απαιτούμε την απόσυρση της διάταξης για τα Νηπιαγωγεία του άρθρου 35&1 γιατί πραγματικά  θα επιφέρει πλήγμα στο Δημόσιο και Δωρεάν Νηπιαγωγείο.
  • Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο και Δωρεάν Νηπιαγωγείο ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

 

ΔΙΧΡΟΝΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ   ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ