Συντονιστικό Αναπληρωτών: Για το απαράδεκτο μέτρο της άδειας ειδικού σκοπού των αναπληρωτ(ρι)ών

2022-03-13 23:02

13/3/2022

 

Μέσα σε μια δραματική συγκυρία, όπου τα σχολεία υπολειτουργούν λόγω των κυβερνητικών επιλογών με τα χιλιάδες κενά να παραμένουν ακόμα και σήμερα, με κλείσιμο/συγχωνεύσεις τμημάτων σε 25+ μαθητές, με το απαράδεκτο μέτρο του 50+1 κρουσμάτων για να κλείσει ένα τμήμα, με συνέπεια την τεράστια έξαρση κρουσμάτων στα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί παλεύουμε καθημερινά να λειτουργήσουμε το δημόσιο σχολείο με τα ελάχιστα μέσα που διαθέτουμε, ρισκάροντας ταυτόχρονα την υγεία μας και των μαθητ(ρι)ών μας. Η Κυβέρνηση δεν έχει πάρει ούτε ένα μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Σε αυτήν την κατάσταση οι αναπληρωτ(ρι)ές εκπαιδευτικοί ερχόμαστε αντιμέτωποι/ες και πάλι με ένα εντελώς τιμωρητικό, παράλογο και επικίνδυνο μέτρο. Εάν έχουμε την ατυχία να νοσήσουμε, δικαιούμαστε μόνο 5 ημέρες άδειας ειδικού σκοπού(!) ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να  πάρουμε αναρρωτική με βεβαίωση γιατρού που να πιστοποιεί ότι... έχουμε τη νόσο για την οποία έχουμε ήδη διαγνωστεί θετικοί/ες. Τιμωρούμαστε λοιπόν με απώλεια του μισού ημερομισθίου μας για το γεγονός ότι έχουμε προσβληθεί από την πανδημία. Αυτό έρχεται να συμπληρώσει το ήδη υπάρχον εκδικητικό καθεστώς της αναρρωτικής άδειας αναπληρωτών, με το όριο των 15 ημερών ανά σχολικό έτος, που μας καθιστά ευάλωτους/ες απέναντι σε οποιαδήποτε ασθένεια, φέρνοντας μας μπροστά σε δραματικά διλήμματα ανάμεσα στην υγεία τη δική μας και των συναδέλφων μας και στην οικονομική μας επιβίωση.

 

Μέσα από τη διαχείριση την πανδημίας, αποκαλύπτεται σε όλο του το μέγεθος από τη μια το τεράστιο ζήτημα με τις ελλείψεις σε όλες τις βαθμίδες της πρωτοβάθμιας υγείας, αλλά και τις χρόνιες ελλείψεις στα σχολεία, τόσο στον εξοπλισμό (υλικά υγιεινής και καθαριότητας) όσο και στο απαραίτητο προσωπικό (καθαρίστριες, νοσηλευτές, σχολίατροι κ.α.) και από την άλλη το τεράστιο ζήτημα με τις άδειες των αναπληρωτ(ρι)ών, συμβασιούχων εκπαιδευτικών. Σε μια συγκυρία τόσο κρίσιμη για την υγεία όλων μας, η ανυπαρξία επαρκών αδειών για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που στελεχώνουν αυτή τη στιγμή τα δημόσια σχολεία και αποτελούν παραπάνω από το ¼ του εκπαιδευτικού δυναμικού, μας εξοργίζει και έρχεται να συμπληρώσει τον χάρτη των λειψών αδειών για τους αναπληρωτές που διεκδικούμε εδώ και χρόνια: αδειών κύησης, ανατροφής και ασθένειας τέκνου, αναρρωτικών αδειών, αδειών για χρόνια νοσήματα, συνδικαλιστικών και πάει λέγοντας.

 

Οι αναπληρωτ(ρι)ές εκβιάζονται σε άδειες άνευ αποδοχών, ενσήμων και προϋπηρεσίας για να μην χάσουν την θέση τους ή οδηγούνται σε παραίτηση και σε οικονομική εξαθλίωση. Αυτή η πολιτική επιλογή εκβιασμού και τιμωρίας προς τους εκπαιδευτικούς που ενδέχεται να αρρωστήσουν, να έχουν κάποιο χρόνιο νόσημα ή να γίνουν γονείς –για να μην αναφερθούμε και στις συνδικαλιστικές άδειες, η χρήση των οποίων είχε ως αποτέλεσμα να κοπούν από αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς προϋπηρεσίες μηνών παράνομα και αυθαίρετα στα κρυφά- είναι πολιτικές των κυβερνήσεων που ακολουθούν πιστά τις επιταγές ΕΕ και ΟΟΣΑ. Επιδιώκουν να καθιερώσουν την ελαστική εργασία σε όλους τους χώρους δουλειάς και να καταστήσουν τους εργαζόμενους λάστιχα, αναλώσιμους και επισφαλείς, να κινούνται αέναα στο φάσμα μεταξύ ανεργίας-εργασίας.

 

Παλεύουμε για την κατάργηση της ελαστικής εργασίας στα δημόσια σχολεία. Παλεύουμε για την κατάργηση των ωρομίσθιων, μειωμένου ωραρίου, τρίμηνων συμβάσεων και αναπληρωτών που καλύπτουν πάγια και διαρκή κενά.

 

Απαιτούμε:

 

  • Αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τις άδειες εδώ και τώρα!

 
  • Εξίσωση των δικαιωμάτων για όλους τους ελαστικά εργαζόμενους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα προς τα πάνω με αυτά των μόνιμων συναδέλφων.

 
  • Άμεση κατάργηση των περιορισμών που μπαίνουν στο δικαίωμα της αναρρωτικής άδειας των συναδέλφων.

 
  • Εξίσωση των αδειών για χρόνια νοσήματα και ειδική μέριμνα για τους συναδέλφους που θα νοσήσουν από τον κορονοϊό με χρόνιο νόσημα.

 
  • Πλήρη προστασία της μητρότητας – 9μηνη άδεια ανατροφής για όλους τους γονείς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς με πλήρεις αποδοχές, καταβολή ενσήμων και αναγνώριση της προϋπηρεσίας.

 
  • Πλήρη προστασία της κύησης, ακώλυτη χορήγηση γονικών αδειών και άδειας ασθένειας τέκνου,  άδειας επαπειλούμενης κύησης με πλήρεις αποδοχές, καταβολή ενσήμων και αναγνώριση της προϋπηρεσίας.

 
  • Πλήρη καταβολή μισθού και ενσήμων κατά τη διάρκεια της άδειας τοκετού και λοχείας δίχως τον περιορισμό των 200 ενσήμων τη διετία - Κανένας αποκλεισμός από παροχές μητρότητας για τις άνεργες συναδέλφισσες - Αύξηση της άδειας κύησης και λοχείας σε περιπτώσεις πολύδυμης κύησης και πολυτεκνίας -Συμπερίληψη των περιπτώσεων υιοθεσίας.

 
  • Αναδρομική προσμέτρηση της προϋπηρεσίας και των ενσήμων για όσες/ όσους εξαναγκάστηκαν σε χρήση των αδειών άνευ αποδοχών.

 
  • Να μην περικοπεί σε κανέναν εκπαιδευτικό η προϋπηρεσία του εφόσον έχει κάνει χρήση συνδικαλιστικής άδειας.

 
  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγειονομική περίθαλψη για όλους/όλες!