Συντονιστικό Αναπληρωτών αδιορίστων: Το ΥΠΑΙΘ τιμωρεί αναπληρώτριες που εκλέγονται στα σωματεία τους κόβοντας την προϋπηρεσία τους! Κινητοποίηση στο ΥΠΑΙΘ Παρασκευή 15/5 στις 10πμ

2020-05-15 10:08

 

 

 

 

 

Τα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα δεν παζαρεύονται!

 

Κινητοποίηση στο ΥΠΑΙΘ Παρασκευή 15/5, 10.00 πμ

 

Ένα χρόνο μετά την αιφνίδια ανακοίνωση για την περικοπή της προϋπηρεσίας των δύο αναπληρωτριών, Δινοπούλου Ευαγγελίας (μέλος στο ΔΣ της ΔΟΕ για το συνδικαλιστικό έτος 2018-2019) και Μαργαρίτη Ελεάνας (γραμματέα του ΣΕΠΕ Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής την ίδια χρονιά), λόγω της συνδικαλιστικής τους δράσης οι προϋπηρεσίες των συναδελφισσών παραμένουν κομμένες κατά 4 μήνες και 3 μέρες αντίστοιχα.

 

ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ, ΔΟΕ και ΟΛΜΕ έχουν καταδικάσει την συγκεκριμένη ενέργεια του υπουργείου, το οποίο εκτίθεται καθώς οι όποιες ανακοινώσεις και απαντήσεις είναι πλέον σίγουρο πως κρύβουν σκοπιμότητα πίσω από ασάφειες και διγλωσσία.

 

Συγκεκριμένα, το ΥΠΑΙΘ με υπογραφή της Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαιδευτικού Προσωπικού, σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο που καθορίζει τις συνδικαλιστικές άδειες των αναπληρωτών, απάντησε παραπέμποντας στο σχετικό εδάφιο της εγκυκλίου Φ.351.5/43/67822/Δ1/5-5-2014, στην οποία αναφέρεται ότι «Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί δικαιούνται …και συνδικαλιστικές άδειες με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν και για τους μονίμους εκπαιδευτικούς».

 

Κι όμως, ένα χρόνο μετά, όταν ζητήθηκε να διορθωθεί το λάθος που είχε γίνει στην προϋπηρεσία των Δινοπούλου Ευαγγελίας και Μαργαρίτη Ελεάνας, στην απάντηση που δόθηκε στο έγγραφο αίτημα-ερώτημα και είχε την υπογραφή πάλι της ίδιας Προϊσταμένης Γενικής Διεύθυνσης Εκπαιδευτικού Προσωπικού, παρακάμπτεται εντελώς η προηγούμενη οδηγία. Το υπουργείο και η Δ/νση προσωπικού αυτή τη φορά επικαλούνται εντελώς άσχετες με την υπόθεση γνωμοδοτήσεις του ΝΣΚ, αρνούνται να αποκαταστήσουν την προϋπηρεσία των δύο εκπαιδευτικών και στην  πραγματικότητα αμφισβητούν το δικαίωμα των αναπληρωτών συναδελφισσών για συνδικαλιστικές άδειες!

 

Οι δυο συναδέλφισσες χάνουν προϋπηρεσία, το οποίο σημαίνει κατρακύλισμα στους πίνακες αναπληρωτών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πρόσληψή τους την επόμενη σχολική χρονιά ή ακόμα και ανεργία! Το ΥΠΑΙΘ καταργεί κι άλλα από τα λειψά δικαιώματα των αναπληρωτών, στα κρυφά όμως, επιδιώκοντας να τρομοκρατήσει κάποιους άλλους.

 

Είναι ξεκάθαρη πια η πολιτική τους επιλογή! Την απόλυτη ευθύνη έχει η πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας, η οποία παρόλο που έχει ενημερωθεί και από το σύλλογό των συναδελφισσών αλλά και από την ομοσπονδία, τόσο προφορικά όσο και εγγράφως, όχι μόνο δεν αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη που της αναλογεί, αλλά αρνείται να απαντήσει στα επανειλημμένα έγγραφα αιτήματα συνάντησης που έγιναν από τον σύλλογο, του οποίου μέλη είναι οι δύο εκπαιδευτικοί! Ποιο αλήθεια είναι εκείνο το κατ’ εξαίρεση πλαίσιο που τους επιτρέπει μήνες μετά να μην έχουν στείλει καμία έγγραφη απάντηση στο σωματείο;

 

Μήπως όλο αυτό είναι μια καθαρά σκόπιμη και εκδικητική κίνηση του ΥΠΑΙΘ να χτυπήσει μέσω των δυο συναδελφισσών το εκπαιδευτικό κίνημα και τα αναφαίρετα δικαιώματα των εκπαιδευτικών; Δεν μας κάνει εντύπωση, καθώς η στόχευση της κυβέρνησης φάνηκε και στην περίπτωση της μη ανανέωση των συμβάσεων των 17 εργαζόμενων συμβασιούχων τη Υπηρεσίας Ασύλου, ανάμεσα στους οποίους είναι και η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Συμβασιούχων στην Υπηρεσία Ασύλου και άλλα άτομα ενεργά συνδικαλιστικά από τα πιο παλιά όμως και έμπειρα στο χώρο. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση των δυο αναπληρωτριών με πάνω από 10 χρόνια υπηρεσίας στο δημόσιο σχολείο. Φαίνεται καθαρά όμως πως στο στόχαστρο του Υπουργείου δεν βρίσκονται όσοι έχουν μετατρέψει τον συνδικαλισμό σε εταίρο και συνομιλητή, ούτε σε αυτούς που καλούν τον κλάδο σε αναμονή και υποταγή, αλλά τους εργαζόμενους που επιλέγουν την άμεση εμπλοκή τους στις διαδικασίες των σωματείων τους,  που απαιτούν την ενεργό παρουσία, τον λόγο και την διεκδίκηση των δικαιωμάτων της ελαστικής εργασίας στην πράξη! Επιτίθονται στον/στην αναπληρωτή/τρια για να μας κρατήσουν σιωπηλούς, χωρίς δικαιώματα και συνδικαλιστική δράση, πειθήνιους και φοβισμένους και μπροστά στα νέα απαράδεκτα μέτρα που φέρνουν.

 

Οι αναπληρώτ(ρι)ες θα παραμείνουμε ενεργοί/ές και δεν θα επιτρέψουμε να μας αντιμετωπίζουν κατώτερους εργαζόμενους εκτός των συλλογικών διαδικασιών. Η μάχη για τα δικαιώματα που μας στερούν, ενάντια στις επιθέσεις τους με νόμους ή με τέτοιες ύπουλες και αιφνιδιαστικές ενέργειες, δεν σταματά.

 

Δηλώνουμε ότι δε θα επιτρέψουμε Υπουργείο και πολιτική ηγεσία να απαξιώνουν τα σωματεία μας και να αμφισβητούν τα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα! Ζητάμε άμεση αποκατάσταση της προϋπηρεσίας των δύο συναδελφισσών!

 

Δηλώνουμε ότι δε θα αφήσουμε κανένα συνάδελφο και συναδέλφισσα βορά στα χέρια πολιτικών που θέλουν να καταργήσουν το δικαίωμα στο συνδικαλισμό και στον αγώνα, που επιχειρούν να απωλέσουν τα δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί με αίμα από το εργατικό κίνημα.

 

ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΔΕΝ ΠΑΖΑΡΕΥΟΝΤΑΙ!

 

  • Καλούμε τα σωματεία να πάρουν αποφάσεις καταγγελίας εκ νέου για την παύση της ιδιότυπης δίωξης των Δινοπούλου – Μαργαρίτη και να συμμετέχουν στην κινητοποίηση στο υπουργείο την Παρασκευή 15.5, 10.00πμ.

  • Καλούμε την ΔΟΕ να στηρίξει την κινητοποίηση και να πάρει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες για τη λύση του θέματος και την επαναφορά της προϋπηρεσίας των δύο συναδελφισσών.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να σταματήσει τα «παιχνίδια» με τα σωματεία μας και τα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα και να λύσει άμεσα το θέμα.

 

ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ/ΟΥΣ!

 

Και στους δρόμους θα αγωνιζόμαστε και θα διεκδικούμε.

 

Και στα σωματεία μας θα συμμετέχουμε, στις συνελεύσεις και στα συνέδρια.

 

Και στα ΔΣ των α/βάθμιων και β/βάθμιων οργάνων μας θα εκλεγόμαστε.

 

Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε!