Συντονιστικό Αναπληρωτών Αδιορίστων: Τα σύγχρονα κολαστήρια

2019-10-14 06:15

«Α, δε μας ξεγελάει τούτη η τριγύρω σιωπή! Ακούμε ίσαμ' εδώ / τα ουρλιαχτά που αντιλαλούν απ' τα στρατόπεδά τους. Εμείς οι ίδιοι /μοιάζουμε των εγκλημάτων τους απόηχος, που κατάφερε /τα σύνορα να δρασκελίσει. Ο καθένας μας, /περπατώντας μες στο πλήθος με παπούτσια ξεσκισμένα,μαρτυράει την ντροπή που τη χώρα μας μολεύει. /Όμως κανένας μας δε θα μείνει εδώ. / Η τελευταία λέξη δεν ειπώθηκε ακόμα.»

Μπ. Μπρεχτ, Ποιήματα

 

 

~Τα  σύγχρονα κολαστήρια~

Στα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων – μεταναστών των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και στην ενδοχώρα στοιβάζονται χιλιάδες ψυχές βιώνοντας τον απόλυτο εξευτελισμό της ανθρώπινης ύπαρξης. Διαμονή σε σκηνές, παντελής έλλειψη υποδομών και χώρου, έκθεση σε κρύο/ζέστη, ελλιπής – ανύπαρκτη υγειονομική περίθαλψη, συσσίτια της ντροπής και στέρηση κάθε δικαιώματος αξιοπρεπούς διαβίωσης συνθέτουν ένα τοπίο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Άνθρωποι σε καραντίνα με εμφανή σωματικά και ψυχικά τραύματα έρχονται αντιμέτωποι -εκτός των άλλων- με την κρατική βία και καταστολή. Αντιμετωπίζονται σαν εγκληματίες και πληρώνουν όλες τις αμαρτίες αυτών που γέννησαν τους πολέμους  και τους ξεριζωμούς.

 

~Τα κράτη δολοφονούν~

ΝΑΤΟ, ΕΕ, κεφάλαιο και κυβερνήσεις, αφού πρώτα βομβάρδισαν τους λαούς, λεηλάτησαν τη χώρα τους στο όνομα των οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων τους, στη συνέχεια τους πνίγουν στην Μεσόγειο, στήνουν φράκτες και τους φυλακίζουν στα «κέντρα υποδοχής». Οι συμφωνίες ντροπής ΕΕ –Τουρκίας και Ε.Ε – Ελλάδας  καθιστούν τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών και την ΕΕ ηθικούς αυτουργούς για το διαρκές έγκλημα που συντελείται στη χώρα μας και σε όλη τη Μεσόγειο. Η λίστα των νεκρών στον υγρό τάφο της Μεσογείου δεν έχει τελειωμό, με πιο πρόσφατο το ναυάγιο στις Οινούσες με νεκρά παιδιά και βρέφη. Τα συστημικά Μ.Μ.Ε παραπλανούν την κοινή γνώμη προκαλώντας τρόμο στους πολίτες με διάφορα προσχήματα περί εγκληματικότητας, οικονομικής επιβάρυνσης της χώρας κ.α. Έτσι, εντείνεται η ξενοφοβία, ο ρατσισμός με στόχο την αναστολή κάθε αλληλέγγυας στήριξης του κόσμου ενάντια στην αντιμεταναστευτική πολιτική. Άλλος ένας φόνος διαπράττεται και αυτή τη φορά μέσω τη σιωπηρής συνενοχής  και της άγνοιάς μας ως θεατές μπροστά σε αυτό το έγκλημα.

 

~ Οι Καταλήψεις ως μια απάντηση στην κοροϊδία διαχείρισης των Μ.Κ.Ο και  μια ανάσα αξιοπρέπειας στη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων~

Οι Μ.Κ.Ο διαχειρίζονται το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων της Ε.Ε για το προσφυγικό – μεταναστευτικό στήνοντας φαγοπότι στις πλάτες των μεταναστών – προσφύγων με έκδηλα τα αποτελέσματα από τις ντροπιαστικές εικόνες στα νησιά. Στον αντίποδα της κοροϊδίας της δήθεν διαχείρισης του προσφυγικού  - μεταναστευτικού ζητήματος από το κράτος, έκαναν την εμφάνισή τους οι καταλήψεις δημόσιων κτιρίων στον αστικό ιστό της πόλης. Χιλιάδες αλληλέγγυοι από τη πρώτη στιγμή επιδίωξαν να γίνουν ασπίδα προστασίας προς τους αδύναμους και κολασμένους αυτής της γης. Οι καταλήψεις είναι κοινωνικοί χώροι που επιδιώκουν να αντισταθμίσουν ό,τι το κράτος αδυνατεί. Χώροι εγκαταλελειμμένοι – ερείπια απέκτησαν ξανά ζωή και λόγο ύπαρξης. Άνθρωποι μπαίνουν ξανά στη διαδικασία να ελπίζουνκαι να ονειρεύονται με όρους αξιοπρέπειας. Αλληλέγγυοι και συλλογικότητες στήνουν χωρίς χρηματοδοτήσεις και εξαρτήσεις τις καταλήψεις κτιρίων. Ο μόνος γνώμονας λειτουργίας και δομής αυτών των καταλήψεων είναι η αλληλεγγύη και η ανάγκη διάδοσης ιδεών ισότητας, διεθνισμού και συνδιαμόρφωσης. Αυτό προφανώς βρήκε απέναντι κυβέρνηση και Ε.Ε, που με επιχειρήσεις «σκούπα» και με άγρια καταστολή, ξημερώματα προχώρησαν σε εκκενώσεις καταλήψεων στέγης προσφύγων, πολιτικών καταλήψεων και χώρων. Πιστή στο νεοφιλελεύθερο δόγμα «νόμος και τάξη», η κυβέρνηση ΝΔ έδειξε ποιος είναι ο πραγματικός εχθρός της: Οικογένειες και παιδιά για άλλη μια φορά βιώνουν τη σκληρότητα των πολιτικών της «πολιτισμένης» Ε.Ε.

 

Το Συντονιστικό Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών εκφράζει την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες και μετανάστες και καταγγέλλει τη στοχοποίηση των καταλήψεων από τις αστυνομικές επιχειρήσεις εκκένωσης, η καταστολή πρώτα έρχεται για τα πιο αδύναμα κομμάτια της κοινωνίας και τους αγωνιζόμενους και μετά για όλους-ες. Στεκόμαστε αλληλέγγυα στις καταλήψεις στέγης προσφύγων και σε όλους εκείνους που προσπάθησαν να ζήσουν μέσα στον κοινωνικό ιστό και όχι στα γκετοποιημένα κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων. Όλες αυτές οι καταλήψεις, σύμφωνα με τα λεγόμενα των ίδιων των γονέων και των εκπαιδευτικών, κράτησαν ζωντανά τα σχολεία του κέντρου της Αθήνας.

 

~ ΜΟΡΙΑ ή αλλιώς ΦΡΙΚΗ~

Αποκορύφωμα στη θλίψη και την οργή μας για την οδύσσεια αυτών των ανθρώπων αποτελούν τα  τραγικά περιστατικά όπως αυτά που συνέβησαν τις προηγούμενες ημέρες στο κέντρο φιλοξενίας της Μόριας: ο θάνατος ενός πεντάχρονου αγοριού το οποίο παρασύρθηκε από φορτηγό ενώ έπαιζε – το παιχνίδι είναι δικαίωμα όπως και η ασφάλεια μέσα στην οποία διεξάγεται- και ενός δεκαπεντάχρονου που σκοτώθηκε σε καβγά έναν μήνα πριν, η φωτιά που ξέσπασε την Κυριακή στο συγκεκριμένο καμπ με νεκρούς μια γυναίκα και ένα βρέφος.  Όλα αυτά τα περιστατικά υπογραμμίζουν όλο και πιο επιτακτικά την ανάγκη ανάπτυξης εδώ και τώρα ενός μαζικού κινήματος απάντησής στη θηριωδία ΕΕ-κυβέρνησης προτάσσοντας το αίτημα για ακύρωση της ρατσιστικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, κλείσιμο των σύγχρονων στρατοπέδων συγκέντρωσης, την ένταξη των προσφυγόπουλων στα πρωινά τμήματα των σχολείων μας, την ελεύθερη πρόσβαση των προσφύγων και των μεταναστών σε δωρεάν υγεία  και παιδεία.

 

~ Το δικαίωμα στην εκπαίδευση σε διαρκή αμφισβήτηση~

Το δικαίωμα στην εκπαίδευση των παιδιών τίθεται υπό συνεχή αμφισβήτηση. Ελάχιστα παιδιά έχουν ενταχθεί σε πρωινό πρόγραμμα σχολείου κάτι που μπλοκάρει ξεκάθαρα την ένταξη τους. Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει στο δρόμο της επιλογής των ΔΥΕΠ που ίδρυσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ των ξεχωριστών απογευματινών «δομών», της γκετοποίησης και της απομόνωσης των προσφυγόπουλων από τα υπόλοιπα παιδιά και των γονιών τους από τον κοινωνικό ιστό, όλων των ρατσιστικών εγκυκλίων και μέτρων της προηγούμενης κυβέρνησης που εμποδίζουν την απρόσκοπτη συμμετοχή των προσφυγόπουλων στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα (εγγραφή τους σε σχολεία που βρίσκονται πολλά χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο διαμονής τους, απουσία μεταφορικών μέσων για την μετακίνησή τους στα σχολεία κ.λπ.). Οι διαρκείς μετακινήσεις και η περιθωριοποίηση σε στρατόπεδα συγκέντρωσης καθιστούν σχεδόν αδύνατη τη φοίτηση σε ένα «σταθερό» σχολικό περιβάλλον με ανυπολόγιστες ψυχικές και συναισθηματικές συνέπειες. 

Επιπλέον οι πρόσφατες βίαιες εκκενώσεις καταλήψεων απομακρύνουν τα παιδιά από το σχολικό περιβάλλον της γειτονιάς τους. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά η κυβέρνηση της Ν.Δ με το καλημέρα στερεί την απόδοση ΑΜΚΑ ακόμη και στα προσφυγόπουλα με αποτέλεσμα, πέρα από την υγειονομική περίθαλψη, να στρώνεται το έδαφος και να δημιουργούνται εκβιαστικά προϋποθέσεις αποκλεισμού τους από τα δημόσια σχολεία, καθώς δεν θα δίνεται η δυνατότητα εμβολισμών. Χαρακτηριστικές άλλωστε είναι πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που καταδεικνύουν την πρόθεσή τους να αποκλείσουν τον κόσμο της προσφυγιάς και της μετανάστευσης από κάθε κοινωνικό αγαθό (υγεία, παιδεία, στέγαση), παραπέμποντας σε διαφορετικού τύπου καθεστώτα άλλων εποχών. 

Καταδικάζουμε σε κάθε τόνο την ρατσιστική πολιτική της ΕΕ, την οποία εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και κλιμακώνει η κυβέρνηση της ΝΔ. Ένα σύγχρονο μετα-μοντέρνο ταξικό και ρατσιστικό απαρτχάιντ δεν έχει θέση στον τόπο αυτό! 

Το εκπαιδευτικό και εργατικό κίνημα, ο κόσμος της εκπαίδευσης και του μόχθου θα αποτρέψει για άλλη μια φορά τα σχέδιά τους, ξέρει άλλωστε να υποδέχεται και να αγκαλιάζει τα παιδιά όλου του κόσμου και θα συνεχίσει να δείχνει την αλληλεγγύη του. Αυτός ο κόσμος επέβαλε και από το 2016 την εγγραφή των προσφυγόπουλων στα δημόσια σχολεία, οι εκπαιδευτικοί που στάθηκαν στις πόρτες των σχολείων απέναντι σε κάθε λογής φασιστοειδή και οι μαθητές που τα καλωσόρισαν.

Απαιτούμε:

-            Να ακυρωθεί η συμφωνία ντροπής ΕΕ – Ελλάδας – Τουρκίας.

-            Να κλείσει η Μόρια και όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

-            Όλα τα προσφυγόπουλα-μεταναστόπουλα στα πρωινά τμήματα του δημόσιου σχολείου.

-        Αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για όλα τα παιδιά και τις οικογένειές τους  και αυτών, που απομακρύνθηκαν βίαια από το κέντρο της Αθήνας, με μεταστέγαση από στρατόπεδα σε δημόσιες δωρεάν δομές εντός αστικού ιστού.

-            Επιστροφή των προσφυγόπουλων, που απομακρύνθηκαν βίαια από το κέντρο της Αθήνας, στα σχολεία τους, όπως ζητούν  δάσκαλοι και σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων.

-            Εγγραφή όλων στα πλησιέστερα στον τόπο διαμονής τους πρωινά δημόσια σχολεία, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.Δημιουργία τάξεων υποδοχής και υποστηρικτικές δομές (ενισχυτική διδασκαλία, παράλληλη στήριξη, ψυχολογική υποστήριξη κ.λπ.) σε όλα τα σχολεία της χώρας που φοιτούν προσφυγόπουλα.

-      Κεντρική μέριμνα και ευθύνη του κράτους για την ακριβή καταγραφή, φροντίδα, στέγαση, σίτιση και εκπαίδευση όλων των ασυνόδευτων παιδιών.

-          Διορισμοί και προσλήψεις εκπαιδευτικών (πλήρους ωραρίου) για την εκπαίδευση προσφύγων με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

-           Δωρεάν μεταφορά των παιδιών που διαμένουν στα στρατόπεδα και όσων διαμένουν σε οικίες προς τα σχολεία φοίτησής τους.

 

ΝΑΙ στο δικαίωμα ΟΛΩΝ των παιδιών στο δημόσιο και δωρεάν σχολείο και σε ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλλον με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης