Συντονιστικό Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών: Συμβάσεις, ελαστικές σχέσεις εργασίας, ζωή με το σταγονόμετρο… Να σταματήσουμε πλέον να σφίγγουμε το ζωνάρι! Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους/όλες!

2020-01-20 07:55

 

Συμβάσεις, ελαστικές σχέσεις εργασίας, ζωή με το σταγονόμετρο…

Να σταματήσουμε πλέον να σφίγγουμε το ζωνάρι! Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους/όλες!

Ξεσηκωμός παντού! Κάλεσμα σε ενότητα και συσπείρωση του αγώνα όλων των ελαστικά εργαζόμενων με κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις

 

Οι εργαζόμενοι/ες του Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης του ΟΑΕΔ είναι 5.500 άνεργοι πτυχιούχοι ηλικίας 22-29 που μετά από συγκεντρώσεις, κινητοποιήσεις και μαζικές συνελεύσεις με τελευταία αυτή στις 10/1 αποφάσισαν κινητοποίηση την Κυριακή 19/1 στις 11:00 στην Ερμού. Καλούν όλους τους συμβασιούχους και ελαστικά εργαζόμενους να συμμετέχουν στην κινητοποίηση!

 

Οι συμβάσεις χιλιάδων ανθρώπων λήγουν 22/1 και οι απολύσεις ξεκινάνε ενώ οι θέσεις παραμένουν κενές και οι ανάγκες σε προσωπικό εκρηκτικά μεγάλες! Η πολιτική επιλογή της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης να στείλει χιλιάδες ανθρώπους στην ανεργία για να προσλάβει άλλους που θα απολύσει ξανά μετά από μερικούς μήνες αποδεικνύει τους στόχους τους: εδραίωση της ελαστικής εργασίας, με την ανακύκλωση ανεργίας-εργασίας ως κανονικότητα, με εργαζόμενους εξαθλιωμένους οικονομικά και ψυχολογικά χωρίς δικαιώματα. Η βιωμένη εμπειρία όλων όσων ζούμε στη διαρκή «έκτακτη» συνθήκη της εργασιακής επισφάλειας, είναι η μόνη αδιαμφισβήτητη απόδειξη πως τα προγράμματα για συμβάσεις ορισμένου χρόνου ήρθαν για να μείνουν, ήρθαν για να εμπεδωθεί η κανονικότητα της ολιγόμισθης, χωρίς δικαιώματα, περιστασιακής εργασίας, η κανονικότητα ενός εργασιακού μεσαίωνα, το κάδρο του οποίου συμπληρώνεται από όνειρα που έχουν πιαστεί στις ονειροπαγίδες της κερδοφορίας των λίγων και των πολιτικών τους συμμάχων, από μια ζωή που στριμώχνεται μέχρι «εκεί που φτάνει το πάπλωμα»… 

 

«Μόνιμοι» αναπληρωτές – ελαστικά εργαζόμενοι στην εκπαίδευση

 

Τα ίδια συμβαίνουν με τους εκπαιδευτικούς. Χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί καλούνται αυτή τη στιγμή να συμπληρώσουν αιτήσεις που θα τους μετατρέψουν σε άλογα κούρσας σε ένα ατελείωτο και ατελέσφορο κυνήγι μιας θέσης ελαστικής εργασίας, στο οποίο κυνήγι όλοι βγαίνουν χαμένοι. Απαξιώνεται το πτυχίο και η προϋπηρεσία και όσοι χρόνια έτρεχαν από σχολείο σε σχολείο ανά την Ελλάδα βλέπουν οι κόποι τους, η δουλειά τους και τα χρόνια της ζωής τους να πηγαίνουν χαμένα, ενώ είναι πλέον ξεκάθαρο ότι όσα χαρτιά και σεμινάρια και να μαζέψεις ποτέ δεν θα φτάνουν. Οι αναπληρωτές μπαίνουν σε έναν «αξιολογικό» πίνακα, όχι για να βρεθεί ο πιο ικανός, αλλά για να γίνουν ανακατατάξεις, να δημιουργηθούν πίνακες «κινούμενοι άμμος» που κανείς πια δεν θα είναι σίγουρος αν θα ξαναδουλέψει και πού. Όλα αυτά μαζί με την νέα ρύθμιση για την εισαγωγή των ιδιωτικών κολεγίων ως ισότιμων με τα δημόσια πανεπιστήμια δείχνουν ξεκάθαρα τον δρόμο της ιδιωτικοποίησης και της κατάργησης του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του σχολείου και του πανεπιστημίου. Εξυπηρετείται πλέον πεντακάθαρα το νεοφιλελεύθερο δόγμα εκείνο που αποσκοπεί  στη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα εν γένει και ειδικά στην εκπαίδευση.

 

Πριν ένα χρόνο, το Γενάρη του ’19, οι εκπαιδευτικοί βγήκαμε στο δρόμο του αγώνα για ένα δωρεάν και δημόσιο 12χρονο σχολείο, ραχοκοκαλιά του οποίου δεν μπορεί παρά να είναι η μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας των εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες και κεντρικό σύνθημα «Δουλειά για όλο το λαό, όχι μόνο για τον εκπαιδευτικό»! Έτσι συνεχίζουμε και φέτος και σήμερα είμαστε μαζί με τους συμβασιούχους των προγραμμάτων ΟΑΕΔ που απολύονται αλλά και τους ιδιωτικούς υπαλλήλους που απεργούν ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας για ζωή και δουλειά με αξιοπρέπεια.

 

Ο αγώνας μας αυτός θέλουμε να μετατραπεί σε αγώνα όλης της νεολαίας που ζει και δουλεύει σε ένα καθεστώς διαρκούς επισφάλειας και ακριβώς για αυτό πρέπει να νικήσει!

 

Να συντονιστούμε με όλα τα κομμάτια της κοινωνίας, φοιτητές και νέους απόφοιτους που βλέπουν τα πτυχία τους κουρελόχαρτα στον ανταγωνισμό και τον ατομικό δρόμο των χρυσοπληρωμένων προσόντων, τους ελαστικά εργαζόμενους, τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου που στερούνται αναφαίρετων δικαιωμάτων τους, τους ιδιωτικούς υπαλλήλους που βιώνουν την εργοδοτική τρομοκρατία καθημερινά αλλά και όλες και όλους για να υπερασπιστούμε το μισθό, τη σύνταξη, τον χρόνο εργασίας και τη σταθερή δουλειά για όλους!

 

Καλούμε ΟΛΕΣ και ΟΛΟΥΣ τις αναπληρώτριες και τους αναπληρωτές να συμμετέχουν μαζικά στον αγώνα αυτό για ΜΟΡΦΩΣΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ και ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ στηρίζοντας μαζικά τις κινητοποιήσεις:

 

Κυριακή 19/1 στις 11:00 Ερμού και Φιλελλήνων ενάντια στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τις απολύσεις, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες/ους. Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί απεργιακή συγκέντρωση ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, στην οποία είμαστε αλληλέγγυοι/ες.

 

Τρίτη 21/1 στις 12:00 στα Προπύλαια. Απεργιακή κινητοποίηση με πορεία προς την Βουλή που θα ψηφίζεται ο αντι-εκπαιδευτικός νόμος. Την ίδια μέρα και ώρα έχουν στάση εργασίας οι συμβασιούχοι προγραμμάτων του ΟΑΕΔ και επιδιώκουμε να βρεθούμε μαζί τους στον δρόμο για μόνιμη και σταθερή δουλειά. 

 

Καλούμε την Παρασκευή 31/1 σε πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας και συνέλευση αγώνα αμέσως μετά. Καλούμε τα σωματεία και τις Ομοσπονδίες να πάρουν άμεσα αποφάσεις για απεργία και πανελλαδική συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας.

 

Το προσοντολόγιο των απολύσεων να καταργηθεί

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες και όλους