Συντονιστικό Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών: Σχετικά με την 91η ΓΣ της ΔΟΕ… Στο ίδιο έργο θεατές.

2022-07-02 00:52

2/7/2022

 

Όμως στο θέατρο του καταπιεσμένου το τέλος θα το αλλάξουμε!

Θα γραφτεί με τον δικό μας ενεργό ρόλο.

 

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες της 91ης γενικής συνέλευσης της ΔΟΕ. Και σε αυτή τη ΓΣ, το Συντονιστικό Αναπληρωτ(ρι)ών Αδιορίστων Εκπαιδευτικών με ανοιχτό κάλεσμα συναντήθηκε, συζήτησε και οργάνωσε την παρέμβασή του.

 

Ήδη στη διαδικασία των χαιρετισμών (Κυριακή 26/6), καταγγείλαμε πως απουσίαζε από την ημερήσια διάταξη (Η.Δ.) κάθε θέμα που αφορά τους/τις αναπληρωτ(ρι)ες (γραπτός ΑΣΕΠ, προσοντολόγιο, τρίμηνες συμβάσεις, εξίσωση πτυχίων - κολλεγίων, αγωνιστικός σχεδιασμός για την κατάργηση της ελαστικής εργασίας) ώστε να συζητηθούν και να τοποθετηθούν όλες οι παρατάξεις και να ληφθούν αποφάσεις επ’ αυτών.

 

Η μη ένταξη τους στην Η.Δ. υποστηρίχθηκε από ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ-ΔΙΚΤΥΟ και με την επιμονή τους να μείνουν εκτός, απαιτήσαμε τα θέματά μας να μπουν στα πλαίσια πάλης και στα επιμέρους ψηφίσματα, ενώ επιπλέον καταθέσαμε και συγκεκριμένο ψήφισμα. Απαιτήσαμε να δεσμευτούν όλες οι δυνάμεις ότι θα παραμείνουν στην διαδικασία μετά τα πλαίσια πάλης για να πάρει το συνέδριο αγωνιστικές αποφάσεις.

 

Την τελευταία μέρα (Τρίτη 28/6), παρά την αρχική άρνηση των ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ-ΔΙΚΤΥΟ, ξανακάναμε παρέμβαση – τοποθέτηση. Δηλώσαμε καθαρά ότι σεβόμαστε τη διαδικασία και καθώς είμαστε ενάντια στην αξιολόγηση, θα περιμέναμε να μπει το δικό μας ψήφισμα μετά την συζήτηση του θέματος αυτού και το συνέδριο να κατέληγε σε αποφάσεις για τα βήματα ακύρωσής της.

 

Απαιτήσαμε πάλι από τις δυνάμεις και το σώμα να δεσμευτούν πως θα παραμείνουν, ωστόσο, μόλις ολοκληρώθηκαν τα πλαίσια πάλης, το προεδρείο (με απόφαση των ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ-ΔΙΚΤΥΟ) ανακοίνωσε τη λήξη του συνεδρίου και την εξέταση των ψηφισμάτων από το νέο ΔΣ.

 

Επιμείναμε, απαιτώντας ακόμα μια φορά από το προεδρείο, το απερχόμενο ΔΣ και τις/τους συνέδρους να παραμείνουν για συζήτηση και αποφάσεις.

 

Τις επόμενες μέρες στελέχη των τριών παρατάξεων επιχειρώντας να ξεπλύνουν τη θέση τους μας κατηγόρησαν για σόου και παιχνίδια.

 

Τι συνέβη λοιπόν στη λήξη του συνεδρίου;

 

  1. Δεν τοποθετήθηκαν όλες οι παρατάξεις στα αιτήματα μας για μονιμοποίηση όλων ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με πτυχίο/προϋπηρεσία, κατάργηση του ν. 4589/19 του προσοντολογίου, καμία σκέψη για γραπτό ΑΣΕΠ και συνέντευξη.

  2. Την ίδια στιγμή, υπήρχε διαπιστωμένη απαρτία, άρα η διαδικασία μπορούσε και έπρεπε να συνεχιστεί.

  3. Η ΔΗΣΥ δεν κοντοστάθηκε καν! Αποχώρησε χωρίς σχόλιο για γραπτό ΑΣΕΠ και προσοντολόγιο.

  4. ΔΑΚΕ-ΔΙΚΤΥΟ τοποθετήθηκαν μετά την τελευταία μας παρέμβαση και αφού τα μέλη τους από το προεδρείο κήρυξαν τη λήξη του συνεδρίου. Δήλωσαν αντίθετοι στον γραπτό ΑΣΕΠ και υπέρ της απόφασης της 87ης Γ.Σ. της ΔΟΕ στην οποία θα προτείνουν προστεθεί και η άρνηση στον γραπτό ΑΣΕΠ. Ούτε κουβέντα για αγώνα του κλάδου απέναντι σε προσοντολόγιο, τρίμηνα, εξίσωση κολεγίων, λειψά δικαιώματα κλπ. Η απόφαση της 87ης Γ.Σ. της ΔΟΕ μιλάει για διορισμούς με βάση τις «πραγματικές ανάγκες», που όμως το ΥΠΑΙΘ μπορεί να «μαγειρεύει» μέσω ομάδων συμφερόντων, απόκρυψης κενών, συγχωνεύσεων – καταργήσεων τμημάτων και μονάδων.

 

Η θέση μας είναι καθαρή: ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ οι αναπληρωτ(ρι)ες με έστω μια σύμβαση είναι αναγκαίες/οι, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, δικαιούνται μόνιμη θέση στο δημόσιο σχολείο.

 

  1. Επίσης η απόφαση της 87ης Γ.Σ. της ΔΟΕ μιλάει για διορισμούς με βάση το πτυχίο και κυρίαρχη την προϋπηρεσία, δηλαδή για ένα κυρίαρχο προσόν μεταξύ ΚΑΙ άλλων και άρα για ένα «δικαιότερο προσοντολόγιο». ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ-ΔΙΚΤΥΟ κρύβονται πίσω από αυτή την απόφαση της ΔΟΕ και αποφεύγουν τη συζήτηση με το γνωστό κόλπο, να σφυρίξει ο αιώνιος πρόεδρος τη λήξη του συνεδρίου!

 

Δυστυχώς για άλλη μια φορά το συνέδριο δεν συζήτησε και δεν πήρε αγωνιστικές αποφάσεις για την κατάργηση της ελαστικής εργασίας.

 

Εμείς χαιρετίζουμε τις δυνάμεις που είτε στήριξαν το ψήφισμα που καταθέσαμε στο συνέδριο και στις ΓΣ των σωματείων μας, είτε στήριξαν με τα δικά τους αιτήματα τα ζητήματα των αναπληρωτ(ρι)ών, απαιτώντας από το συνέδριο να πάρει θέση γι’ αυτά.

 

Στο συνέδριο μιλήσαμε με διάφορους αντιπροσώπους από όλη την Ελλάδα και διαπιστώσαμε πως τίποτα δεν άλλαξε στις ζωές των αναπληρωτ(ρι)ών, αλλά και των νεοδιόριστων συναδέλφων. Παραμένουν αντιμέτωπες/οι με την ακρίβεια, τα κόστη των μετακινήσεων, την αναζήτηση στέγης, την ανασφάλεια των πινάκων, την αβεβαιότητα του αν θα δουλέψουν κλπ.

 

Δεν θα αφήσουμε τα αιτήματά μας να μείνουν συνθήματα στο φόντο του συνεδρίου! Απαιτούμε να παρθούν αγωνιστικά βήματα και να φτιάξουμε ένα κίνημα που δεν θα μπορούν να αγνοήσουν. Κόντρα στις οδηγίες του ΟΟΣΑ και της ΕΕ που μας θέλουν ποντίκια στον τροχό να ανταγωνιζόμαστε η μία τον άλλον.

 

Συνεχίζουμε με την παρέμβασή μας στο συνέδριο της ΟΛΜΕ και τον αγώνα μέσα από τις συνελεύσεις μας και τα πρωτοβάθμια σωματεία (συλλόγους και ΕΛΜΕ) όπου θα έχουμε την ευθύνη να πάρουμε τον αγώνα στα χέρια μας από την αρχή της νέας χρονιάς.

 

Όλες και όλοι στο συνέδριο της ΟΛΜΕ το Σάββατο 2/7 στις 4μμ για να δηλώσουμε ότι σε αυτό το έργο δεν θα είμαστε θεατές, αλλά θα παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο.