Συντονιστικό Αναπληρωτών Αδιορίστων Εκπαιδευτικών: Προκλητικοί πανηγυρισμοί για ανύπαρκτες ρυθμίσεις για την μητρότητα!

2018-11-20 02:18

Προκλητικοί πανηγυρισμοί στις πλάτες των εργαζόμενων μητέρων και των παιδιών τους για δήθεν αλλαγές στην ειδική άδεια μητρότητας! Ντροπή για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να δημιουργεί με ευτελή τεχνάσματα, που υποτιμούν τη νοημοσύνη μας, εντυπώσεις για ανύπαρκτες ρυθμίσεις!

Βοούν τα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης και όχι μόνο για την «σημαντική» γνωμοδότηση που δημοσίευσε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) σχετικά με την ειδική άδεια μητρότητας. Συγκεκριμένα, η εν λόγω απόφαση προέκυψε μετά από ερώτημα για το κατά πόσο η ειδική άδεια μητρότητας των 30 μηνών για μειωμένο ωράριο στις εργαζόμενες μητέρες (με συμβάσεις ορισμένου ή αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου) ή στους πατέρες, εφόσον δεν κάνουν χρήση εκείνες, συμψηφίζεται χρονικά με το 6μηνο ανατροφής που δίνεται από τον ΟΑΕΔ. Με βάση λοιπόν την επίμαχη γνωμοδότηση του ΝΣΚ προκύπτει αυτό που έτσι κι αλλιώς ίσχυε!! Ότι δηλαδή το 30μηνο δεν συμψηφίζεται με το 6μηνο!

 

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες θα δώσουμε την απάντηση που αρμόζει στην κυβέρνηση αλλά και όλους τους εκφραστές της ίδιας πολιτικής που έχουν διαλύσει τα εργασιακά δικαιώματα!

Ήρθε η ώρα να ακουστεί η φωνή της κάθε εργαζόμενης μητέρας!

Ήρθε η ώρα να απολογηθεί ο κάθε εργοδότης και το κάθε υπουργείο!

 

Να θυμίσουμε στους «περιχαρείς» του Υπουργείου Εργασίας, με την Υπουργό Αχτσιόγλου να δηλώνει ότι κάνει δεκτή την «τροποποίηση», όλες εκείνες τις περιπτώσεις μητέρων που απολύονται ως μη παραγωγικές για τους στόχους της αγοράς, επειδή εγκυμονούν ή επειδή διεκδικούν τις νόμιμες άδειες ανατροφής και μητρότητας. Εργαζόμενες αναλώσιμες, βορά στις ορέξεις του κάθε εργοδότη που αντιμετωπίζει τα δικαιώματα ως «κόστος» και «ζημιά» στα κέρδη τους! Αλλά να τους θυμίσουμε κι όλες εκείνες τις μητέρες που, κάτω ακριβώς από την πίεση και τον φόβο που δημιουργεί η αντεργατική πολιτική τους και οι διευκολύνσεις προς την εργοδοσία και τα ορθάνοιχτα παράθυρα των νόμων, παραιτούνται, ή υποχρεώνονται σε εξαντλητικά ωράρια χωρίς καμιά διευκόλυνση μακριά από τα βρέφη τους, υποχρεωμένες να θηλάσουν σε κάθε είδους ακατάλληλους χώρους.

 

Να τους θυμίσουμε επίσης την αισχρή εξαίρεση των αναπληρωτριών από τα παραπάνω λειψά δικαιώματα, οι οποίες δικαιούνται μόλις 119 μέρες άδειας συνολικά, διάστημα κατά το οποίο ο εργοδότης καταβάλλει μισθό και ένσημα μόνο για τις 13 πρώτες μέρες. Νέες μητέρες αναπληρώτριες εξαναγκάζονται να επιστρέψουν στην εργασία τους 63 μέρες μετά τον τοκετό. Αποκλείονται τόσο από την εννεάμηνη άδεια ανατροφής τέκνου μετ’ αποδοχών, όπως ισχύει για τους γονείς μόνιμους εκπαιδευτικούς, όσο και από την εξάμηνη ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας του ΟΑΕΔ, όπως ισχύει για τις εργαζόμενες με σχέση εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Εκ των πραγμάτωνέχουν να επιλέξουν ανάμεσα στον βάναυσο αποχωρισμό και τον πρόωρο αποθηλασμό με μια δίωρη μονάχα μείωση ωραρίου ανά εβδομάδα από τη μια πλευρά και την τετράμηνη άδεια άνευ αποδοχών δίχως καταβολή ενσήμων και προσμέτρηση προϋπηρεσίας από την άλλη. Ο εκβιασμός της τριπλής διακοπής μισθοδοσίας/ενσήμων/προϋπηρεσίας λειτουργεί αποτρεπτικά τόσο ως προς τη λήψη άδειας επαπειλούμενης κύησης, όσο και ως προς τη λήψη τετράμηνης άδειας ανατροφής.

 

Στη αταλάντευτη μάχη μας για το δικαίωμα όλων των εργαζόμενων στη μόνιμη και σταθερή εργασία, για την κατάργηση κάθε ελαστικής εργασιακής σχέσης, θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων μόνιμων και ελαστικά εργαζόμενων! Για την αξιοπρέπεια και την δυνατότητα όλων μας να διεκδικούμε, να παλεύουμε και να απαιτούμε όλα όσα δικαιωματικά μας ανήκουν!

Δίνουμε ξεκάθαρο μήνυμα ότι η πρωτοβουλία που πήραμε για σύσκεψη γύρω από τις άδειες μητρότητας ήταν μόνο η αρχή! Θα επιδιώξουμε τη συσπείρωση σωματείων, συναδέλφων-ισσών για την ανάληψη αγωνιστικών πρωτοβουλιών και κινητοποιήσεων για μόνιμη και σταθερή δουλειά όλων, για πλήρη εξίσωση προς τα πάνω όλων των εργασιακών, ασφαλιστικών, συνδικαλιστικών δικαιωμάτων!

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ:

 

·         Πλήρη προστασία της κύησης και ακώλυτη χορήγηση άδειας επαπειλούμενης κύησης με πλήρεις αποδοχές, καταβολή ενσήμων και αναγνώριση της προϋπηρεσίας

·         Πλήρη καταβολή μισθού και ενσήμων κατά τη διάρκεια της άδειας τοκετού και λοχείας δίχως τον περιορισμό των 200 ενσήμων τη διετία-Κανένας αποκλεισμός από παροχές μητρότητας για τις άνεργες συναδέλφισσες - Αύξηση της άδειας κύησης και λοχείας σε περιπτώσεις πολύδυμης κύησης και πολυτεκνίας-Συμπερίληψη των περιπτώσεων υιοθεσίας

·         Πλήρη προστασία της μητρότητας – Εννεάμηνη άδεια ανατροφής για όλους τους γονείς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς με πλήρεις αποδοχές, καταβολή ενσήμων και αναγνώριση της προϋπηρεσίας

 

ΚΑΛΟΥΜΕ όλες τις συναδέλφισσες να καταθέσουν σε κάθε διεύθυνση αιτήσεις που θα απαιτούν  9μηνη άδεια όπως ακριβώς την αιτούνται οι μόνιμες συναδέλφισσες,  άδεια για επαπειλούμενη κύηση και αίτηση για επιστροφή αναδρομικών μισθών, ενσήμων, μορίων για όσες συναδέλφισσες πήραν «τιμωρητική» άνευ αποδοχών άδεια.

 

Αυτές οι αιτήσεις μαζί με την γνωμοδότηση καταπέλτη δικηγόρου που έχουμε μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όποια συναδέλφισσα θέλει για να δημιουργήσουμε ένα δίχτυ προστασίας και υποστήριξης από σωματεία, επιτροπές και εργαζομένους που θα σηκώσουν την κάθε περίπτωση και θα στηρίξουν τον αγώνα κάθε συναδέλφισσας.

 

Δεν θα αφήσουμε σε χλωρό κλαρί κανένα υπουργείο, καμία διεύθυνση εκπαίδευσης, κανέναν εργοδότη που δεν σέβεται το δικαίωμα της κάθε γυναίκας στη μητρότητα!