Συντονιστικό Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών: Καμία απόλυση αναπληρώτριας/ή

2021-04-15 12:25

15/4/2021
 

Κανένα δικαίωμα απολύσεων στους διευθυντές εκπαίδευσης

 

Καμία απόλυση αναπληρώτριας/ή

 

Καμία νέα πρόσληψη με 3μηνη σύμβαση

 

Κατάργηση ΤΩΡΑ του θεσμού των 3μηνων συμβάσεων

 

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας συνεχίζει να στήνει παιχνίδια στις πλάτες μας εκμεταλλευόμενη με απόλυτο κυνισμό την αγωνία και τις ανάγκες επιβίωσης όλων των συναδέλφων/ισσων αναπληρωτ(ρι)ών. 

 

Όλο αυτό το διάστημα βιώνουμε συνεχή και βίαιη καταπάτηση δικαιωμάτων και ελευθεριών, με καταστολή, πειθάρχηση και διώξεις στο λαό και σε όσους/ όσες αγωνίζονται. Την ίδια στιγμή η ατομική ευθύνη χτυπάει κόκκινο με διαλέξεις από τους παπαγάλους στα κανάλια για την συμπεριφορά των νέων και του απείθαρχου λαού στα μέτρα, αλλά και με το μέτρο των self tests και την μηδενική ενίσχυση του ΕΣΥ, με την τηλεκπαίδευση να έχει ριζώσει πια στις σχολικές αίθουσες και σχολές. Η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση δεν μπορεί να κρυφτεί!

 

Μέσα σε όλα αυτά, για δεύτερη φορά αντιμετωπίζουμε την απειλή της απόλυσης χιλιάδων συναδέλφων/ισσών που προσλήφθηκαν με 3μηνη σύμβαση, αφού στις 20/4 λήγει η 1η ανανέωση της σύμβασης τους που έγινε τον Ιανουάριο.

 

Μάλιστα πάλι το ΥΠΑΙΘ καλεί τους κατά τόπους διευθυντές εκπαίδευσης να αξιολογήσουν ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ τις περιπτώσεις πριν εγκρίνουν ΕΚΕΙΝΟΙ την παράταση της σύμβασης ή όχι, επιβεβαιώνοντας την υπερεξουσία που τους έδωσε και την πρώτη φορά να ΑΠΟΛΥΣΟΥΝ εκατοντάδες συναδέλφους και συναδέλφισσες, την ώρα μάλιστα που τα κενά είναι χιλιάδες και οι έκτακτες συνθήκες επιβάλλουν επιπλέον προσλήψεις προκειμένου να λειτουργήσουν τα σχολεία με ασφάλεια και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας! Μαζί με όλα αυτά ήρθε και η νομοθέτηση για προσλήψεις ωρομίσθιων από τοπικούς πίνακες από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης.  

 

Καταγγέλλουμε ξανά κάθε τέτοια απόπειρα από κάθε Διεύθυνση σε όλη την Ελλάδα να προχωρήσει σε απολύσεις και καλούμε όλους και όλες να πάρουν θέση!

 

Τονίζουμε ξανά πως δεν θα δεχτούμε το ΥΠΑΙΘ να κομματιάζει τη δουλειά μας σε ώρες, 3-5-9 μήνες, τη ζωή μας όλη, την Παιδεία και το σύνολο του Δημόσιου Σχολείου, με μια λογική ποσοστών και αριθμών με τίτλο «ο φθηνότερος κερδίζει».

 

Το ΥΠΑΙΘ και η κυβέρνηση της ΝΔ εφάρμοσε κατά γράμμα το προσοντολόγιο του -δήθεν υπερασπιστή του δημόσιου σχολείου- Γαβρόγλου, που κουρελιάζει το πτυχίο των αναπληρωτ(ρι)ών, απαξιώνει την προϋπηρεσία και οδηγεί χιλιάδες εκπαιδευτικούς σε ένα αέναο ανθρωποφαγικό κυνήγι μορίων και προσόντων σε μια αρένα με νικητή την αδιοριστία και την διαιώνιση της αναπλήρωσης. Εξαιτίας της εφαρμογής του, χιλιάδες εκπαιδευτικοί κατακρημνίστηκαν στους αξιολογικούς πίνακες, χιλιάδες άλλοι βρέθηκαν άνεργοι και απολυμένοι λόγω παραβόλου και τόσων ακόμη αποκλεισμών, ενώ εκπαιδευτικοί κοινωνικών επιστημών και καλλιτεχνικών μαθημάτων πετάχτηκαν εκτός λόγω των νέων ωρολογίων προγραμμάτων του ν. Κεραμέως 4692/20.

 

Όλη αυτή τη ζοφερή κατάσταση ακολούθησαν οι τρίμηνες συμβάσεις, οι ωρομίσθιοι αναπληρωτές που θα προσλαμβάνονται από τις περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσης, η αξιολόγηση και ένα σωρό άλλες αντεργατικές και αντιεκπαιδευτικές αλλαγές, με θύματα το δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά, τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά των εκπαιδευτικών. 

 

 

Σε αυτό το τοπίο οφείλουμε να σηκώσουμε το γάντι! Να διαμηνύσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα γίνουμε αναλώσιμοι για τρεις μισθούς κάτω από το όριο της επιβίωσης και περιπλανώμενοι νομάδες, τη στιγμή που το ρολόι της ζωής μας γυρίζει στο μεσαίωνα.

 

Να ξαναπιάσουμε το νήμα του Γενάρη για μαζικούς μόνιμους διορισμούς!

 

Το γαϊτανάκι των διαχωρισμών και της διάσπασης του κλάδου θα λάβει τέλος μόνο με την μονιμοποίηση ΤΩΡΑ όλων των αναπληρωτ(ρι)ών αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία.

 

Η παιδεία, η υγεία, ο κόσμος της εργασίας έχουν τον πρώτο λόγο!

 

 

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ:

 

  • Κανένα δικαίωμα απολύσεων στους διευθυντές εκπαίδευσης

 
  • Καμία νέα πρόσληψη με 3μηνη σύμβαση

 
  • Καμία απόλυση αναπληρώτριας/ ή

 
  • Κατάργηση ΤΩΡΑ του θεσμού των 3μηνων συμβάσεων

 
  • Μετατροπή  όλων των τρεχουσών 3μηνων συμβάσεων σε συμβάσεις μέχρι το τέλος του έτους

 
  • Άμεση μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτ(ρι)ών αποκλειστικά με το πτυχίο και την προϋπηρεσία. Κατάργηση του προσοντολογίου. Οργανικές θέσεις για όλες τις ειδικότητες. Καμία σκέψη για γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Κατάργηση της ελαστικής εργασίας. Κανένας αποκλεισμός από το δικαίωμα στην εργασία.

 
  • Εξίσωση των δικαιωμάτων αναπληρωτ(ρι)ών-μονίμων. Πλήρη εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά, συνδικαλιστικά δικαιώματα στους αναπληρωτές.

 
  • Πλήρη στελέχωση όλων των δομών εκπαίδευσης και κατάργηση των νόμων που περιορίζουν την ίδρυση νέων θέσεων εργασίας. Μείωση του εργάσιμου χρόνου και του ορίου συνταξιοδότησης για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

 
  • Να παρθούν άμεσα μέτρα για μείωση του αριθμού των μαθητών έως 15 στα τμήματα, ίδρυση νέων σχολικών μονάδων, μόνιμες προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας και νοσηλευτών σε κάθε σχολείο.