Συντονιστικό Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών: Δελτίο Τύπου από την Κινητοποίηση Παρασκευή 29/11, τι είπε η ΓΓ του ΥΠΑΙΘ

2019-12-01 02:39

Απολύσεις – σκληρή και τιμωρητική αξιολόγηση για τους αναπληρωτές!

Κανιβαλισμός, ελαστική εργασία και ανταγωνισμός το μέλλον που μας επιφυλάσσουν!

Κλειδωμένοι πίνακες για την γενική αγωγή.

Η «κανονικότητα» κυβέρνησης-ΕΕ-ΟΟΣΑ δεν μας χωρά! Θα την ανατρέψουμε!

Να γίνει η οργή μας ποτάμι αγώνα και αντίστασης στη διάλυση του σχολείου και των ζωών μας! ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ σε θέση μάχης! ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ στους δρόμους!

Σάββατο 30/11 στις 12μμ στην πλ. Κοραή εργατική διαδήλωση

Πέμπτη 5/12 στις 2μμ στο Υπ. Εργασίας

Σάββατο 7/12 συνέλευση του Συντονιστικού στις 5μμ.

 

Σήμερα, Παρασκευή 29/11, έγινε μαζική κινητοποίηση έξω από το υπουργείο παιδείας! Δεκάδες ΣΕΠΕ, ΕΛΜΕ, το Συντονιστικό Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών δήλωσαν και πάλι, μετά τη συγκέντρωση του Σαββάτου 23/11, ότι δεν σταματούν! Στηρίξαμε και πάλι αταλάντευτα το αίτημα μας για την κατάργηση του νόμου του προσοντολογίου και του ν. 4589/19 και τους μόνιμους διορισμούς ΟΛΩΝ αποκλειστικά με το πτυχίο και ολόκληρη την προϋπηρεσία!

 

Αντιπροσωπεία 5 ατόμων συναντήθηκε με τη Γ. Γραμματέα του Υπουργείου κ. Γκίκα. Στην αρχή της συνάντησης από την πλευρά μας ξεκαθαρίσαμε ότι οι 37.000 προσλήψεις αναπληρωτών για τις οποίες υπερηφανεύονται δεν είναι για επαίνους, αλλά αντίθετα αποκαλύπτουν την εκρηκτική κατάσταση της εκπαίδευσης κάθε Σεπτέμβρη, όπου κανένα σχολείο δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την πρόσληψη χιλιάδων εκπαιδευτικών. Καμιά ωραιοποίηση της κάλυψης των ασφυκτικών κενών δεν κρύβει την αναγκαιότητα πως η εκπαίδευση και οι μορφωτικές ανάγκες των μαθητών/τριών μας θα αναπνεύσουν με μόνιμους διορισμούς. Αναδείχθηκε, φυσικά, πως δύο και πλέον μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και παρά τις χιλιάδες προσλήψεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα, χιλιάδες είναι τα κενά που μένουν ακάλυπτα ανά την Ελλάδα, ακόμη και σε πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα. Την ίδια στιγμή, ο άνευ προηγουμένου αριθμός παραιτήσεων αναπληρωτών φέρνει στην επιφάνεια με τον πιο κραυγαλέο τρόπο το αδιέξοδο της αδιοριστίας, καθώς οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί δεν αντέχουν άλλες μετακινήσεις ανά την Ελλάδα που τους εξαθλιώνουν οικονομικά με τα απίστευτα υψηλά ενοίκια και εισιτήρια, ενώ την ίδια στιγμή παραμένουν με ελάχιστα δικαιώματα αν τυχόν αρρωστήσουν ή πρέπει να φροντίσουν το παιδί τους.

 

Με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο δηλώσαμε το αίτημα του εκπαιδευτικού κινήματος για κατάργηση εδώ και τώρα του προσοντολογίου-έκτρωμα του ν.4589/19 και την άμεση μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία. Τονίσαμε ότι η ανακοίνωση των πινάκων τόσο για τους ΕΕΠ-ΕΒΠ αλλά και για τους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής έχει ήδη δείξει τις συνέπειες εφαρμογής του νόμου, με τους εκπαιδευτικούς να βλέπουν τους εαυτούς τους εκατοντάδες έως και χιλιάδες θέσεις κάτω στους πίνακες κινούμενη άμμο, με 1182 συναδέλφους μας ήδη απολυμένους και εκτός δυνατότητας εργασίας για τουλάχιστον 3 χρόνια έστω και ως αναπληρωτές, ενώ τα διάφορα τεχνικά και άλλα προβλήματα που έχουν προκύψει επιτείνουν τον αλληλοσπαραγμό και την απόγνωση. Την ίδια στιγμή, πτυχίο και προϋπηρεσία απαξιώνονται πλήρως και οι υποψήφιοι καλούνται να μπουν στην αρένα επιβίωσης αναζητώντας κάθε λογής επί χρήμασι προσόντα και πιστοποιητικά που θα τους δώσουν μια θέση πιο ψηλά από το διπλανό τους!

 

Από την πλευρά του υπουργείου η κυρία Γκίκα, πιστή στο νεοφιλελεύθερο δόγμα της «αριστείας» και του χώρου εργασίας-αρένα επιβίωσης, επέμενε ότι χρειάζονται κάποια κριτήρια για να μπουν οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί στους πίνακες και πως με κάποιο τρόπο θα πρέπει αυτά να μοριοδοτούνται. Άφησε σαφείς υπαινιγμούς ότι θα αλλάξει το σύστημα μοριοδότησης των επιμέρους κριτηρίων για την έκδοση των πινάκων της γενικής αγωγής και μας ενημέρωσε ότι την ίδια στιγμή που μιλάγαμε υπήρχε συνάντηση στην οποία συζητούσαν μια προπαρασκευαστική νομοθεσία για την γενική αγωγή. Επιβεβαίωσε τις συνέπειες εφαρμογής του προσοντολογίου που, όπως στους πίνακες ειδικής έτσι και στους γενικής, θα φέρει φοβερές ανακατατάξεις εντός των πινάκων, ενώ επιτρέπει στην εκάστοτε ηγεσία να μπορεί να αλλάζει κατά το δοκούν και κατά τα δικά της συμφέροντα τα κριτήρια διορισμού και πρόσληψης αναπληρωτών!

 

Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε ότι η διαδικασία ελέγχου από τον ΑΣΕΠ είναι εξαιρετικά χρονοβόρα, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κουβέντα για διορισμούς στην γενική αγωγή για τον επόμενο τουλάχιστον 1,5 χρόνο! Αυτόματα αυτό σημαίνει ότι οι προσλήψεις αναπληρωτών για την επόμενη σχολική χρονιά θα γίνουν με τους ίδιους κλειδωμένους πίνακες του Απρίλη του 2018, γεγονός που επιβεβαίωσε! Πετιούνται έξω έτσι χιλιάδες νέοι συνάδελφοι και απαξιώνεται πολλαπλά η προϋπηρεσία, καθώς οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί δεν θα μαζεύουν προϋπηρεσία, αλλά χαρτιά προκειμένου την επόμενη χρονιά να έχουν δουλειά!

Μπροστά στην απαίτησή μας να μας πει ποια είναι η πολιτική βούληση του υπουργείου για τους απολυμένους-απορριπτέους του πίνακα της ειδικής αγωγής η απάντησή της ανέδειξε σε όλο του το μέγεθος αυτό ακριβώς που διατύπωσε το κίνημα από την αρχή για τον ν.4589: πρόκειται για έναν κανιβαλικό αξιολογικό πίνακα που θα φέρει φοβερό ανταγωνισμό στον κλάδο μεταξύ συναδέλφων. Η απάντησή της για τους απορριπτέους των πινάκων ήταν ότι δεν γίνεται να επιτρέψει το υπουργείο να γίνουν δεκτές οι ενστάσεις καθώς από τη μια αυτό θα οδηγούσε σε επιπρόσθετη αναμονή δυο μηνών για την έκδοση των οριστικών πινάκων και από την άλλη δεν είναι «δίκαιο» να υπάρξει νέα ανακατάταξη των πινάκων μετά τις ενστάσεις, καθώς κάποιοι έχουν κατοχυρώσει τις θέσεις τους!

 

Τέλος, σε ότι αφορά τους διορισμούς τόσο στην ειδική όσο και στην γενική καμιά σαφής αναφορά τόσο σε χρονοδιάγραμμα όσο και σε αριθμούς δεν έγινε! Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ακόμη και για τους 4.500 της ειδικής αγωγής δεν έκανε πότε λόγο στον αριθμό, την κατανομή των θέσεων αλλά και το χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου η κυβέρνηση υπολογίζει να προχωρήσει, αφήνοντας θολό και έωλο το αν αυτοί θα πραγματοποιηθούν και πότε!

 

Εμείς μπροστά σε αυτόν το ανθρωποφαγικό και ανταγωνιστικό κυνήγι μιας θέσης αδιοριστίας και αναπλήρωσης ξανά και ξανά κάθε χρόνο, με θύματα συναδέλφους μας που θα πεταχτούν έξω από τους πίνακες για τρία χρόνια (ή δυο όπως διθυραμβικά λένε ότι θα νομοθετήσουν από το υπουργείο) δεν θα το δεχτούμε! Δεν δεχόμαστε συνάδελφοί μας να απολυθούν και να κινδυνεύουν να μην ξαναδουλέψουν στην εκπαίδευση! Μπροστά στο τόσο επιθετικό νεοφιλελεύθερο μοντέλο εργασίας που θέλουν να μας φέρουν λέμε κατηγορηματικά ΟΧΙ.

 

Tο μέλλον μας δεν είναι η ανεργία και η αδιοριστία

Δεν παζαρεύουμε κανέναν και καμία

Κατάργηση τώρα του Προσοντολογίου των απολύσεων

Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών με Πτυχίο & Προϋπηρεσία