Συντονιστικό Αναπληρωτών Αδιορίστων Εκπαιδευτικών: Δε θα τσιμπήσουμε στο παζάρι ελπίδων! Απαιτούμε τη ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ των αναπληρωτών ΤΩΡΑ αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία

2019-05-01 01:57

Το Δεκέμβρη του 2018, το Υπ. Παιδείας ανακοινώνει το περίφημο «προσοντολόγιο Γαβρόγλου», δηλαδή την αλλαγή του συστήματος πρόσληψης αναπληρωτών (και υποτιθέμενων διορισμών) και ανακατανομής των πινάκων με βάση τη μοριοδότηση «προσόντων», απαξιώνοντας εντελώς βασικό πτυχίο και προϋπηρεσία. Τι κι αν σπουδάσαμε, τι κι αν εργαζόμαστε και στηρίζουμε το δημόσιο σχολείο επί 5-10-15 χρόνια; Η στόχευση σαφής: Να μην κατοχυρώνεται κανένα δικαίωμα (μονιμότητας και σταθερότητας) στην εργασία σε συνθήκες εργασιακής ομηρίας. Ακόμη και για την επαναπρόσληψη με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, θα πρέπει να πατήσουμε επί πτωμάτων. Σε πίνακες κινούμενη άμμο, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να προσαρμοστούμε στη λογική της κουλτούρας της αξιολόγησης, του ανταγωνισμού και της αγοράς.

 

Κι όμως, ενάντια στον υπερ-αντιδραστικό, αντ-εκπαιδευτικό και νέο-φιλελεύθερο νόμο 4589, τον Γενάρη του 2019, χιλιάδες αναπληρωτές, μόνιμοι εκπαιδευτικοί και φοιτητές απεργήσαμε και διαδηλώσαμε επί μέρες στο κέντρο της Αθήνας. Ξεκαθαρίσαμε ότι το εκπαιδευτικό κίνημα δεν θα κυνηγήσει το καρότο των εξαγγελιών περί υποτιθέμενων μόνιμων διορισμών σε πλάνα τριετίας και αποκρούσαμε μαζικά και δυναμικά το μαστίγιο του αέναου κυνηγιού «προσόντων» - μορίων που πρέπει να μαζέψει ο κάθε υποψήφιος αναπληρωτής σε μια ανθρωποφαγική και ταξικώς άνιση αρένα που μας θέλει όλους μονάδες, ανταγωνιστές και μετρήσιμους, χωρίς συλλογική φωνή και δικαιώματα, επενδυτές και τζογαδόρους του μορφωτικού μας “κεφαλαίου”. Αντίθετα, συσπειρωθήκαμε ενωτικά γύρω από το αίτημα της μόνιμης και σταθερής εργασίας για όλους, την απαίτηση για τη μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των αναπληρωτών εδώ και τώρα!

 

Βρισκόμαστε τρεις μήνες μετά, έπειτα από συνεχιζόμενες αναβολές, καθυστερήσεις και διαρροές φημολογιών και ενώ υποτίθεται ότι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου οι λίστες με τα ονόματα των 15.000 διορισμών θα ήταν έτοιμες. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε από τον ΑΣΕΠ η προκήρυξη 3ΕΑ/2019 που καλεί τους εκπαιδευτικούς να καταθέσουν αίτηση και χαρτιά για τη δημιουργία νέων πινάκων κατάταξης στην ειδική αγωγή.

 

Η κυβέρνηση, εν μέσω πολλών σεναρίων που κυκλοφορούν για το πώς θα γίνουν οι προσλήψεις αναπληρωτών την επόμενη χρονιά, καθώς οι προθεσμίες δε βγαίνουν για την εφαρμογή του «προσοντολογίου», προσπαθεί να πείσει ότι προχωράει κανονικά σε μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι προσλήψεις αναπληρωτών να γίνουν με τους παλιούς πίνακες. Στόχος της κυβέρνησης είναι αφενός να μειώσει, προεκλογικά, τις αντιδράσεις και το κόστος από την εφαρμογή του προσοντολογίου που θα πετάξει στην ανεργία χιλιάδες συναδέλφους που έχουν υπηρετήσει επί σειρά ετών τη δημόσια εκπαίδευση και θα συντρίψει τη ζωή και τον προγραμματισμό ακόμα περισσοτέρων (θα το κάνει μετεκλογικά η επόμενη κυβέρνηση, όποια κι αν είναι), και αφετέρου επιχειρεί να κρατήσει όμηρους μέσω φρούδων ελπίδων χιλιάδες υποψηφίους αναπληρωτές με υποσχέσεις μόνιμων διορισμών.

 

Δεν πείθουν κανέναν! Η συζήτηση περί πραγματοποίησης ή μη μόνιμων διορισμών με αυτό το σύστημα λειτουργεί αποπροσανατολιστικά – ως δούρειος ίππος- και σε όφελος των σχεδίων Κυβέρνησης –ΟΟΣΑ- Κεφαλαίου.  Έχουν άλλωστε αποδείξει σε ποια πλευρά της ιστορίας βρίσκονται όσο αφορά τα εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα, τη δημόσια παιδεία.  Να μην θεωρήσουμε δεδομένο ότι αυτό είναι το μέλλον μας. Είναι στο χέρι μας, στη συλλογική μας δύναμη και αυτοπεποίθηση, στην ιστορία του εκπαιδευτικού κινήματος η ανατροπή του νόμου! Τα σχέδιά τους να αποτραπούν! Η προϋπηρεσία πρέπει να κατοχυρώνει το δικαίωμα στη εργασία και μάλιστα με μόνιμη σχέση, και τα χρόνια δουλειάς μας και οι αγώνες μας μπορούν να δικαιωθούν!

 

Ασφαλώς και φοβούνται τόσο την αντίδραση του εκπαιδευτικού κινήματος, όσο και το πολιτικό κόστος για την εφαρμογή του λαιμητόμου νόμου των απολύσεων, η οποία έχει ήδη αρχίσει να χωλαίνει. Τα δεδομένα αυτή τη στιγμή έχουν ως εξής:

1. Όσον αφορά στη Γενική Παιδεία είναι δεδομένο ότι οι προσλήψεις αναπληρωτών της επόμενης χρονιάς θα γίνουν με τους παλιούς πίνακες, δηλαδή όπως ήταν διαμορφωμένοι την ημέρα της ψήφισης (Ιανουάριος 2019), καθώς «οι ημερομηνίες δεν βγαίνουν». Σύμφωνα με το ν.4589 (προσοντολόγιο), αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να προσμετρηθεί η φετινή προϋπηρεσία, ούτε να καταθέσουν αίτηση οι νέοι απόφοιτοι, για τους οποίους κατά τα άλλα τόσο πολύ κόπτονται. Και αν οι αγώνες μας έχουν αποκρούσει  την εφαρμογή του προσοντολογίου, η μη-προσμέτρηση της φετινής προϋπηρεσίας είναι καθαρό αποτέλεσμα του ν.4589 του Γαβρόγλου και κανενός άλλου, νόμο που πολεμήσαμε και θα συνεχίσουμε να πολεμάμε. Είμαστε ξεκάθαροι και σαφείς: Απαιτούμε και αγωνιζόμαστε για την οριστική κατάργηση του νόμου – εκτρώματος, κατάργηση που θα επιφέρει αρχικά την προσμέτρηση όλης της προϋπηρεσίας και θα ανοίξει το δρόμο για τη δικαίωση του αγώνα για τον άμεσο μόνιμο διορισμό ΟΛΩΝ των αναπληρωτών που έχει ανάγκη το δημόσιο σχολείο από καθαρούς πίνακες με βάση αποκλειστικά το πτυχίο και ΟΛΗ την προϋπηρεσία (συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της φετινής).

 

2. Όσον αφορά στην προκήρυξη της Ειδικής Αγωγής (3ΕΑ/2019), το πρώτο πράγμα που πρέπει να επισημανθεί και να έχουμε υπ’ όψιν είναι ότι δε συνδέεται με κανέναν τρόπο με μόνιμους διορισμούς. Πουθενά δεν αναφέρεται καμία νομική δέσμευση για αυτό. Αυτό που κάνει είναι να εφαρμόζει αρχικά στην ΕΑΕ το προσοντολόγιο για την κατάρτιση νέων πινάκων κατάταξης αναπληρωτών, απαξιώνοντας πλήρως βασικό πτυχίο και προϋπηρεσία, θεσμοθετώντας τον ατομικό ανταγωνισμό, την αξιολόγηση, και την αγορά μοριοδοτούμενων προσόντων μέσω της Ειδικής Αγωγής. Όταν αυτοί κυρωθούν, θα χρησιμοποιηθούν σίγουρα για τις προσλήψεις αναπληρωτών (εφόσον είναι εντός προθεσμιών) και το διορισμό μονίμων διορισμών μόνο ΕΦΟΣΟΝ και ΟΠΟΤΕ γίνουν αυτοί. Εδώ υπάρχουν δύο ενδεχόμενα:

 

α. Η κυβέρνηση να επιλέξει να περάσει η χρονική προθεσμία που της δίνει ο νόμος, με αποτέλεσμα και στην Ειδική Αγωγή οι προσλήψεις αναπληρωτών να γίνουν με τους παλιούς πίνακες, και φυσικά μόνιμοι διορισμοί = 0. Σε αυτήν την περίπτωση ισχύει ότι ειπώθηκε και παραπάνω για την Γενική Αγωγή.

 

β. Η κυβέρνηση να τρέξει ώστε να προλάβει και να χρησιμοποιήσει τις υποσχέσεις για διορισμούς ως δούρειο ίππο για να περάσει μέσα από το προσοντολόγιο, όλη τη νέο-φιλελεύθερη αντεργατική και αντεκπαιδευτική ατζέντα ΟΟΣΑ-ΕΕ-Κεφαλαίου για να δείξει για άλλη μια φορά πως μπορεί να κάνει τη βρώμικη δουλειά καλύτερα από όλους.

 

Δε θα μασήσουμε! Δε συμβιβαζόμαστε με τίποτα λιγότερο από το αυτονόητο δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για όλους τους εργαζόμενους, τη μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των αναπληρωτών με βάση το πτυχίο και προϋπηρεσία, για τα μορφωτικά δικαιώματα όλων των μαθητών!

 

3. Την ίδια στιγμή, ξεπερνά κάθε όριο η νομιμοποίηση του διορισμού εκπαιδ/κών από τα δικαστήρια κι όχι από την πολιτική ηγεσία, όποια κι αν είναι αυτή κάθε φορά, του υπουργείου παιδείας! Συνεχίζοντας με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο τη λογική του διαίρει και βασίλευε, η κυβέρνηση επιλέγει να ενισχύσει για ακόμη μία φορά τη λογική του αλληλοσπαραγμού και της διάσπασης των ενιαίων συμφερόντων των εκπαιδευτικών. Άλλωστε, το υπουργείο εδώ και καιρό έχει ανοίξει λογαριασμούς με κάθε λογής δικηγορικά γραφεία, νομιμοποιώντας όλες τις αντιπαραθετικές ομάδες συμφερόντων που έχουν συγκροτηθεί τα τελευταία χρόνια. Οι εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί έχουν ενιαία συλλογικά δικαιώματα δεν είναι πελάτες δικηγορικών γραφείων!

 

Όσο λοιπόν κάποιοι πανηγυρίζουν και ενώ κάποιος κόσμος εύλογα ή όχι προσπαθεί να ερμηνεύσει τη «δημιουργική ασάφεια» του Υπουργείου με επικυρώσεις και μεταφράσεις, χιλιάδες συνάδελφοι που υπηρετούν επί σειρά ετών τη δημόσια εκπαίδευση πετιούνται στην ανεργία ή στην καλύτερη χάνουν τη θέση τους μεταναστεύοντας στις εσχατιές της Ελλάδος με ελαστικούς εργασιακούς όρους γνωστούς σε όλους μας. Η αναγκαιότητα υπεράσπισης των κοινών μας εργασιακών - εκπαιδευτικών και συλλογικών μας τόπων (πτυχίο - προϋπηρεσία), του αγώνα για την κατάργηση του προσοντολογίου (ν.4589) και για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών - μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των αναπληρωτών παραμένει πιο επιτακτική από ποτέ!

 

Να μην παίξουμε το παιχνίδι της διάσπασης, της ανθρωποφαγίας και του κανιβαλισμού. Με όρους συλλογικής συνείδησης, επίγνωσης των κοινών μας εργασιακών και ταξικών συμφερόντων και του κοινωνικού μας ρόλου, θα σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλον! Στο δρόμο του Γενάρη, δε θα μετρηθούμε σε λίστες ανταγωνισμού με μόρια και προσόντα αλλά θα αναμετρηθούμε στους δρόμους της φωτιάς και των συλλογικών αγώνων, με αυτούς που προσπαθούν διακαώς να εξαϋλώσουν τα όνειρά μας, τις ζωές μας, τα εργασιακά μας δικαιώματα, τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας και τη δημόσια εκπαίδευση. Δεν θα παζαρέψουμε ούτε έναν/μία συνάδελφό/ισσά μας!

 

Να ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ το προσοντολόγιο έκτρωμα – ν. 4589/2019

Μαζικοί Διορισμοί Εκπαιδευτικών -  Μονιμοποίηση εδώ και τώρα ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ με βάση το πτυχίο και ολόκληρη την προϋπηρεσία!