Συντονιστικό Αναπληρωτών Αδιορίστων Εκπαιδευτικών: Απόφαση Συνέλευσης 23/2/2019 για την μητρότητα

2019-02-27 07:19

ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ- Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!

Ίσα και πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά, συνδικαλιστικά δικαιώματα για όλους/ες!

Όλοι/όλες την Παρασκευή 8/3 στις συγκεντρώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών ενάντια στην καταπίεση και την εκμετάλλευση, στις 13.30 μαζί με τα σωματεία του δημοσίου και στις 18.00 στην Κλαυθμώνος! 

 

Την Τετάρτη 20/3 καλούμε σε σύσκεψη συντονισμού για τα επόμενα βήματα της καμπάνιας

τους συλλόγους ΠΕ και τις ΕΛΜΕ, σωματεία και συλλογικότητες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα 

 

 «Έβγαζα γάλα με το θήλαστρο στο πάρκινγκ του σχολείου, μέχρι που με είδε ο διευθυντής μου και μου παραχώρησε μια αίθουσα για να μπορώ να αντλώ σε εσωτερικό χώρο και όχι στο κρύο του πάρκινγκ» (Μαρτυρία αναπληρώτριας)

Οι αναπληρώτριες/ες εκπαιδευτικοί μέχρι στιγμής δικαιούνται συνολικά 119 μέρες άδειας, πριν (άδεια κύησης) και μετά τον τοκετό (άδεια λοχείας), στερούνται όμως άδειας ασθένειας τέκνου, άδειας επαπειλούμενης κύησης με αποδοχές, ένσημα και αναγνώριση προϋπηρεσίας και έχουν λειψά δικαιώματα και κατά την άδεια μητρότητας (κύησης, λοχείας, ανατροφής).

 

Οι διαδοχικές ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας πιστές στη «διαχείριση προσωπικού» και στους «δημοσιονομικούς περιορισμούς» δε δίστασαν να ανταγωνιστούν τους χειρότερους εργοδότες, καταπατώντας το θεμελιώδες δικαίωμα της γυναίκας εργαζόμενης στη μητρότητα, το δικαίωμα του παιδιού στη μητρική παρουσία. Δε θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί! Άλλωστε η εργασιακή ομηρία που προκύπτει από την αδιοριστία και το χαρακτηρισμό μας ως «αναπληρωτές» εκπαιδευτικοί δεν είναι δική μας επιλογή. Αναπληρώνοντας για χρόνια τους εαυτούς μας είμαστε ουσιαστικά μόνιμοι εκπαιδευτικοί και απαιτούμε τα δικαιώματά μας να εξισωθούν!

 

Ύστερα από την οργάνωση της Καμπάνιας της Μητρότητας από το Συντονιστικό Αναπληρωτών και Αδιόριστων Εκπαιδευτικών και τον κατά τόπους αγώνα πολλών αναπληρωτριών και συλλογικοτήτων, με τη στήριξη των εκπαιδευτικών σωματείων σε Π.Ε. και Δ.Ε. για το τόσο δίκαιο και ζωτικό αίτημα χιλιάδων εκπαιδευτικών, το υπουργείο παιδείας απάντησε με την ψήφιση τροπολογίας για άδεια ανατροφής 3.5 μηνών, την οποία όμως όπως φαίνεται οι γυναίκες που έχουν κάνει ήδη χρήση της δίωρης μείωσης ωραρίου δεν μπορούν να την πάρουν. Αυτοί οι ελάχιστοι μήνες σε σχέση με την 9μηνη άδεια των μόνιμων εκπαιδευτικών ή την 6μηνη άδεια από τον ΟΑΕΔ των ιδιωτικών υπαλλήλων δεν μας αρκεί. Εκ των πραγμάτων οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί εξακολουθούν να έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στον βάναυσο αποχωρισμό και τον πρόωρο αποθηλασμό με μια δίωρη μονάχα μείωση ωραρίου ανά εβδομάδα από τη μια πλευρά και την αδεια άνευ αποδοχών δίχως καταβολή ενσήμων και προσμέτρηση προϋπηρεσίας από την άλλη, μόλις εξαντληθεί το 3μηνο της άδειας ανατροφής. Κανένας λόγος φυσικά δεν γίνεται στον νόμο για τις περιπτώσεις επαπειλούμενης κύησης.

 

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η ψήφιση της άδειας είναι αποτέλεσμα των αγώνων και της πίεσης που δέχτηκε το υπουργείο, των μεγαλειωδών κινητοποιήσεων της «ηχηρής μειοψηφίας», όπως αποκάλεσε ο υπουργός τους χιλιάδες συμβασιούχους και μόνιμους εκπαιδευτικούς που κατέκλυσαν τους δρόμους τον Γενάρη! Διατρανώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι είμαστε αποφασισμένοι όταν λέμε «Υπάκουοι Αναπληρωτές – δούλοι ΤΕΛΟΣ!». Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για πλήρη εξίσωση των εργασιακών, ασφαλιστικών και συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων μέχρι την κατάργηση της ελαστικής εργασίας για όλους τους εργαζόμενους και τη μονιμοποίηση ΤΩΡΑ όλων των αναπληρωτών!

 

Δεν επαναπαυόμαστε, ούτε αρκούμαστε σε λειψές κινήσεις! Διεκδικούμε ό,τι δικαιωματικά μας ανήκει!

Στην κατεύθυνση αυτή καλούμε όλες/όλους:

  1. Να συμπληρώσουν ξανά τα υποδείγματα αιτήσεων για 9μηνη άδεια (Αίτηση Μητέρας Αίτηση Πατέρα ) και να τις καταθέσουν στους Συλλόγους, τις ΕΛΜΕ τους και τις κατά τόπους διευθύνσεις ΠΕ και ΔΕ.

  2. Οι Σύλλογοι Π.Ε. και οι ΕΛΜΕ να οργανώσουν παραστάσεις διαμαρτυρίας στις διευθύνσεις, καταθέτοντας παράλληλα μαζικά όλες τις αιτήσεις μέχρι τις 20/3, μαζί με την γνωμοδότηση δικηγόρου (Γνωμοδότηση) του Σύλλογου Π.Ε. «ο Αριστοτέλης».

  3. Τα σωματεία να ζητούν αριθμό πρωτοκόλλου από τις διευθύνσεις. Επιπλέον, απαιτούμε κάθε αίτηση να απαντηθεί εγγράφως από τις διευθύνσεις. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε παρατηρητήριο των αιτήσεων ώστε να μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε πλήρη πανελλαδική εικόνα των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί, καθώς και της εξέλιξης γύρω από αυτές, ώστε να αξιοποιήσουμε όλα τα κινηματικά και νομικά μέτρα για την υπεράσπιση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας. Για τις περιπτώσεις των συναδελφισσών/-ων που το σωματείο τους δεν στηρίζει την έμπρακτη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, μπορούν οι αναπληρώτριες-τες να απευθύνονται στο Συντονιστικό Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών (mail επικοινωνίας sidonistikoanapliroton@gmai.com, ή με μήνυμα στη σελίδα του facebook).

Προκειμένου να υποστηριχθεί η διεκδίκηση της ΠΛΗΡΟΥΣ εξίσωσης των δικαιωμάτων στην μητρότητα μέσω της Καμπάνιας, όχι μόνο των αναπληρωτών αλλά και όλων των εργαζόμενων, καλούμε:

  • Στις 8 του Μάρτη, ημέρα απεργιακών κινητοποιήσεων (η ΑΔΕΔΥ καλεί σε στάση εργασίας) για τα δικαιώματα των γυναικών ενάντια στην καταπίεση και την εκμετάλλευση, συμμετέχουμε και καλούμε στις 13:30 σε συγκέντρωση και διαδήλωση μαζί με τα πρωτοβάθμια σωματεία του δημοσίου, αλλά και στην απογευματινή συγκέντρωση στις 18:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος για να ενώσουμε τις φωνές μας με τα σωματεία του ιδιωτικού τομέα, αλλά και φεμινιστικές συλλογικότητες.

  • Σε σύσκεψη των εκπαιδευτικών σωματείων αλλά και σωματεία και συλλογικότητες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για συντονισμό των βημάτων μας στα πλαίσια της καμπάνιας και του κοινού αγώνα για πλήρη εργασιακά-ασφαλιστικά-συνδικαλιστικά δικαιώματα όλων την Τετάρτη 20/3 σε μέρος και ώρα που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

  • Εργαζόμενες μητέρες να συνεισφέρουν με την προσωπική τους αφήγηση στην Καμπάνια προστασίας της μητρότητας

  • Συνεχίζουμε να τροφοδοτούμε τη σελίδα του Facebook για την καμπάνια με τις αποφάσεις των συλλόγων Π.Ε. και ΕΛΜΕ που έχουν πάρει απόφαση, με τις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται σε κάθε περιοχή, με τις εμπειρίες, τους προβληματισμούς, τις προτάσεις δράσης και κινητοποίησης, για τη συνέχεια της καμπάνιας.

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • ΠΛΗΡΗ εξίσωση των αδειών και 9μηνη άδεια για όλες και όλους τους συναδέλφους με πλήρεις αποδοχές, καταβολή ενσήμων και αναγνώριση της προϋπηρεσίας.

  • Χορήγηση άδειας επαπειλούμενης κύησης και άδεια ασθένειας τέκνου.

  • Αναδρομική προσμέτρηση της προϋπηρεσίας και των ενσήμων για όσες/ όσους εξαναγκάστηκαν σε χρήση των αδειών άνευ αποδοχών!

 

Καλούμε κάθε εργαζόμενο στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα να παλέψει μαζί μας για το σεβασμό από το κάθε υπουργείο και τον κάθε εργοδότη στη μητρότητα!

Να σταματήσει πια η εξώθηση των αναπληρωτών/τριων σε άδειες άνευ αποδοχών ή παραιτήσεις!

Το υπουργείο δεν μπορεί να λειτουργεί εκβιαστικά!

Πλήρης προστασία κύησης και λοχείας - Πλήρης εξίσωση αδειών ανατροφής

Πιέζουμε για προσμέτρηση προϋπηρεσίας και ενσήμων, για πλήρη άδειας ανατροφής όπως και των μονίμων συναδέλφων μας.

 

ΠΛΗΡΗΣ ΕΞΙΣΩΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ