Σοκ και εθνικό πένθος στον Λίβανο

2015-11-15 12:02

 

Τα κομμάτια της προσπαθεί να μαζέψει η κοινωνία του Λιβάνου ανάμεσα στα ανθρώπινα υπολείμματα και στα ερείπια που άφησε πίσω της η διπλή βομβιστική επίθεση μαχητών αυτοκτονίας του Ισλαμικού Χαλιφάτου - Ενωμένες για πρώτη φορά εμφανίζονται οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
1 / 1
 
 
 
 
 
Ένα σχεδόν εικοσιτετράωρο μετά τις δυο εκρήξεις που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 44 ανυποψίαστους ανθρώπους και τραυμάτισαν περισσότερους από 200, το προάστιο της Βηρυτού  Bourj el-Barajneh που μέχρι χθες έσφυζε από ζωή και εμπορική κίνηση, σήμερα δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα βομβαρδισμένο τοπίο, με τη μυρωδιά του θανάτου και του αίματος να μην αφήνει πολλές ελπίδες για το ότι αυτή η περιοχή θα μπορέσει ποτέ να επιστρέψει σε μια οποιαδήποτε κανονικότητα. 
 

 

 

Κάτοικοι και υπηρεσίες του Δήμου επιχειρούν να καθαρίσουν την περιοχή από ό,τι απέμεινε μετά τα δυο τυφλά χτυπήματα των τζιχαντιστών, ένα εκ των οποίων μάλιστα έξω από σχολικό κτίριο. 
 

 

Κυριολεκτικά σοκαρισμένοι οι κάτοικοι από το πρωτοφανές λουτρό αίματος επιχειρούν να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος της τραγωδίας, ωστόσο δεν διστάζουν να δηλώσουν στα διεθνή ΜΜΕ πως «οι τρομοκράτες όχι μόνο δεν πρόκειται να τους κάμψουν αλλά αντιθέτως το μόνο που καταφέρνουν είναι να τους κάνουν ακόμη πιο δυνατούς».

 
«Μπορεί να μας αναγκάσουν να φύγουμε από τα σπίτια μας ή ακόμη και από τις περιοχές που ζούμε αλλά ποτέ δεν θα καταφέρουν να μας κλονίσουν τη θέλησή μας να αντιστεκόμαστε» δήλωσε χαρακτηριστικά ένας ιδιοκτήτης καταστήματος σε ξένους δημοσιογράφους.

 

Φόβοι για νέο κύκλο αίματος στη χώρα

 

Παρά το γεγονός ωστόσο πως οι λιβανέζοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην υποκύψουν στην τρομοκρατία του ISIS, η συγκεκριμένη ενέργεια δείχνει να επαναφέρει φόβους για το ότι η χώρα μπορεί να ξαναμπεί σε έναν νέο κύκλο βίας και αίματος από επιθέσεις κομάντο αυτοκτονίας, καθώς, ενέργεια σαν της Παρασκευής 13 Νοεμβρίου είχε να πραγματοποιηθεί στον Λίβανο για τουλάχιστον ενάμισυ χρόνο. 

 

Την ίδια στιγμή η χώρα αντιμετωπίζει και το ζήτημα των περισσότερων από 1,5 εκατ. προσφύγων που έφτασαν από τη γειτονική Συρία με τις υποδομές της να έχουν ξεπεράσει προ πολλού τις αντοχές τους. 
 

Ωστόσο η συγκεκριμένη τραγωδία δείχνει να ενώνει έστω και συγκυριακά τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, οι οποίες τώρα εμφανίζονται να συγκροτούν κοινό  μέτωπο κατά του ISIL και ενώ μέχρι χθες, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν ξένοι ανταποκριτές, «δεν μπορούσαν μέσα στο κοινοβούλιο να συμφωνήσουν ούτε για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης».

 

Σχόλιο TPP: Υπενθυμίζεται πως ο Λίβανος παρέμεινε για περισσότερο από 12 μήνες δίχως πρόεδρο και ακόμη και σήμερα βρίσκεται σε κατάσταση διαρκούς πολιτικού αδιεξόδου, με τις δημόσιες υπηρεσίες αλλά και τις κρατικές δομές της να βρίσκονται σε κατάσταση σχεδόν πλήρους παράλυσης. 

Την ίδια στιγμή η  αντίληψη που επικρατεί σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας είναι πως το σύνολο των πολιτικών της ενεργεί κατ' εντολή ξένων δυνάμεων, η χώρα έχει χαρακτηριστικά αποικίας ενώ οι ίδιοι αισθάνονται διαρκώς όμηροι.

 

Πηγή https://www.thepressproject.gr