Ψήφισμα Συμπαράστασης

2016-11-15 15:34

14/11/2016

Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους φοιτητές Τζούμα Αλέξανδρο, Τράκα Γεώργιο, Φώτη Αλεξάνδρα, που την Τρίτη, 15/11, δικάζονται στην Κομοτηνή στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ροδόπης. 

 

Οι τρεις φοιτητές ήταν μέλη του Φοιτητικού Συλλόγου της Νομικής στην Κομοτηνή το 2012. Δικάζονται, μετά από μήνυση πρωτοστάτη προκλήσεων, που με χαλκευμένες κατηγορίες θέλει να εκδικηθεί φοιτητές που το Νοέμβρη του 2012 στην Κομοτηνή παρεβρίσκονταν σε εκδήλωση τιμής και μνήμης για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

 

Η μήνυση αποτέλεσε πράξη εκδίκησης για την κατακραυγή που προκάλεσε η πρόκληση που οργάνωσε ο μηνυτής για να μετατρέψει την επέτειο της ηρωικής εξέγερσης σε μια χουντική πρόκληση. Συγκεκριμένα ήταν υπεύθυνος για  την οργανωμένη παρουσία μέλους της ομάδας του, που χαιρέτησε ναζιστικά, κατά τη διάρκεια κατάθεσης στεφάνου του Φοιτητικού Συλλόγου στην εκδήλωση τιμής στους νεκρούς του αγώνα ενάντια στην φασιστική χούντα. Η ενέργεια βεβήλωσης της ιστορικής μνήμης προκάλεσε βάναυσα τους φοιτητές που ήταν παρόντες. Η οργή του κόσμου εκφράστηκε με μαζικές ηχηρές αποδοκιμασίες και μόνο, χωρίς να υπάρξουν συμπλοκές, αναγκάζοντας το μηνυτή και αυτόν που χαιρέτησε να αποχωρήσουν μαζί με άλλους χουντικούς.

 

Ο μηνυτής στη συνέχεια έστησε ένα φανταστικό σενάριο για τραυματισμό του στην εκδήλωση, ενώ δεν είχαν γίνει συμπλοκές. Όχι μόνο δεν σεβάστηκε την αντιδικτατορική πάλη και τους νεκρούς, αλλά θέλοντας να συνεχίσει τις προκλήσεις και την αντιπαράθεση, κατέθεσε μήνυση ενάντια στους τρεις φοιτητές για απειλή, εξύβριση και επικίνδυνη σωματική βλάβη. 

 

Οι ναζιστικές πρακτικές, ο ρατσισμός και φασισμός δεν έχουν χώρο στο λαό και τη νεολαία. Οι φοιτητές, όπως και το λαϊκό κίνημα, θα υπερασπίσουν την ιστορική μνήμη και δε θα ανεχτούν τη βεβήλωση της επετείου της εξέγερσης από απολογητές και εξυμνητές της αιματοβαμμένης Χούντας και του φασισμού. Το ίδιο έκαναν μαζικά όλοι οι φοιτητές της Κομοτηνής στην εκδήλωση, υπερασπίζοντας το χαρακτήρα της για απόδοση τιμής στους νεκρούς του Πολυτεχνείου, απέναντι σε όσους επιδιώκουν να σκυλεύσουν τη θυσία των αγωνιστών της εξέγερσης. 

 

Ο μηνυτής στοχοποίησε με χαλκευμένες κατηγορίες τους τρεις φοιτητές, γιατί ήταν πρόσωπα γνωστά για τη ενεργό δράση τους και πρωτοστατούσαν σ’ όλες τις μάχες μέσα και έξω από το πανεπιστήμιο, υπολογίζοντας ότι θα είναι εύκολα θύματα στη σκευωρία του. Οι φοιτητές καμιά σχέση δεν έχουν με επίθεση εναντίον του και ούτε υπήρξε τέτοια ενέργεια στο χώρο της εκδήλωσης. Η συγκεκριμένη μήνυση, που υποβλήθηκε το 2012, εντάχθηκε σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να διαχυθεί ο φόβος σε εκείνους που αγωνίστηκαν και συνεχίζουν να αγωνίζονται.

 

Δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στους κατηγορούμενους και ζητάμε: Την πλήρη και καθολική αθώωση των κατηγορουμένων από όλες τις κατηγορίες και τη λήξη της ταλαιπωρίας τους.

 

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

 

Η πρόεδρος             Η γραμματέας

 

     Γράφου Ματίνα             Ρέππα Ντίνα