Πρόσφυγες Ελληνικό: Τίποτα δεν έχει αλλάξει στις συνθήκες διαβίωσής μας εδώ και ένα χρόνο, από τη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι αγωνιζόμενοι πρόσφυγες με το Συντονισμό Για το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό, Σωματείων, Φοιτητικών Συλλόγων και Συλλογικοτήτων

2017-02-10 07:15

IMG_0506

Σε σοβαρές καταγγελίες αναφορικά με τις συνθήκες που επικρατούν στον άτυπο καταυλισμό του Ελληνικού, προχώρησαν το μεσημέρι της Πέμπτης εκπρόσωποι των προσφύγων που παραμένουν εδώ και ένα χρόνο στο χώρο. Τη συνέντευξη Τύπου διοργάνωσε ο Συντονισμός για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό, σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και συλλογικοτήτων, στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ. 

 

Λίγα 24ωρα μετά την ένταση που δημιουργήθηκε μεταξύ των προσφύγων και του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, αλλά και τη συνάντηση που ακολούθησε με αντιπροσωπεία των προσφύγων που είχαν πραγματοποιήσει αποχή συσσιτίου, άνθρωποι που συμμετείχαν στη συνάντηση μίλησαν για τα όσα βιώνουν εδώ και ένα χρόνο στον καταυλισμό.

 

Η 20χρονη Σεϊνάν Χανμπαρί από το Αφγανιστάν υπενθύμισε πως όταν έκλεισαν τα σύνορα και αναγκάστηκε με την οικογένειά της να γυρίσει από την Ειδομένη στην Αττική, είχαν λάβει τη διαβεβαίωση ότι θα έμεναν για λίγες μέρες στο Ελληνικό, μέχρι να βρεθεί ένας καλύτερος χρόνος. Ωστόσο, παρότι έχει περάσει ακριβώς ένας χρόνος, παραμένουν στην ίδια δομή. Η ίδια, που είναι έγκυος στο δεύτερο παιδί της, ανέφερε πως από την αρχή της παρουσίας της στο Ελληνικό είχε την αίσθηση ότι οι όσοι μένουν εκεί αντιμετωπίζονται ως «κατώτεροι» πρόσφυγες, διότι κανένας δεν φρόντιζε ούτε για τα στοιχειώδη, όπως η καθημερινή καθαριότητα.

 

Το καλοκαίρι οι συνθήκες ήταν ανυπόφορες. Πολλές από τις σκηνές των προσφύγων ήταν εκτεθειμένες στον ήλιο και τη ζέστη, ενώ και τώρα το χειμώνα δεν έχει σημειωθεί καμία ουσιαστική αλλαγή. Καμία σκηνή βέβαια δε βρίσκεται πλέον σε εξωτερικό χώρο, ωστόσο οι πρόσφυγες έχουν να αντιμετωπίσουν διαφορετικά προβλήματα, όπως η μη επάρκεια ζεστού νερού. Ο κ. Μουζάλας δεσμεύτηκε κατά τη συνάντησή τους ότι θα αυξηθούν τα μπόιλερ, ωστόσο ακόμα δεν έχουν φτάσει στον καταυλισμό και προσπαθούν να ζεστάνουν νερό για να κάνουν μπάνιο με βραστήρες και κάθε άλλο μέσο που έχουν διαθέσιμο.

 

Επιπλέον, οι πρόσφυγες ανέφεραν ότι κάθε φορά που παραπονιούνται για κάτι που έχει σχέση με τις συνθήκες διαβίωσής τους στον καταυλισμό, η αστυνομία τους παραπέμπει στο υπουργείο και το υπουργείο με τη σειρά του στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση που είναι υπεύθυνη για τον καταυλισμό, την «DRC».

 

«Στη χώρα μου μας σκοτώνουν με σφαίρες και βομβαρδισμούς, στην Ελλάδα μας σκοτώνουν κάθε μέρα εδώ και ένα χρόνο», κατέληξε η 20χρονη πρόσφυγας.

 

Παρά τις δεσμεύσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, καμία ουσιαστική αλλαγή δεν έχει υλοποιηθεί στον καταυλισμό τις τελευταίες μέρες, σύμφωνα με τον Μασούντ Καχάρ, επίσης από το Αφγανιστάν, που ήταν και ο ίδιος στη συνάντηση με τον υπουργό. Ο ίδιος επανέλαβε ότι οι συνθήκες δεν είναι καθόλου καλές στο Ελληνικό και πως δεν αλλάζει τίποτα με πρόσχημα ότι οι πρόσφυγες βρίσκονται εκεί προσωρινά, μέχρι να μεταφερθούν σε καλύτερους χώρους φιλοξενίας.

 

Τόνισε μάλιστα ότι δίνουν στο υπουργείο και όλους τους αρμόδιους διορία μιας εβδομάδας μέχρι να λυθούν τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, σε διαφορετική περίπτωση είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν εκ νέου σε αποχή από το συσσίτιο.

 

Φωτεινή Κοκκινάκη

 

πηγή:https://www.athina984.gr