ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2019: Προανάκρουσμα νέου κύκλου αντιλαϊκής κλιμάκωσης

2018-10-03 06:38

Στη Βουλή κατατίθεται αυτήν τη Δευτέρα το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019, που αποτελεί και το προανάκρουσμα για το μπαράζ των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και των παρεμβάσεων της επόμενης περιόδου. Την ίδια μέρα, τα ζητήματα τη πρώτης λεγόμενης «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης» θα τεθούν στο περιθώριο της συνεδρίασης του συμβουλίου Γιούρογκρουπ, ενώ οι αντιλαϊκές διεργασίες έχουν ως επόμενο σταθμό την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας (12-14 Οκτώβρη) στο Μπαλί της Ινδονησίας.

 

Σε αυτό το φόντο, η κυβέρνηση επιχειρεί να θολώσει το τοπίο, καλλιεργώντας κλίμα αναμονής σε εργατικά - λαϊκά στρώματα, με επίκεντρο τα παζάρια αναφορικά με το προνομοθετημένο μέτρο για την περαιτέρω κατακρεούργηση των συντάξεων από το Γενάρη του 2019. Από την άλλη, θα πρέπει να αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2019, που θα έχει και τη μορφή «αιτήματος» για την ένταξη, από φέτος, της ελληνικής οικονομίας στην «κανονικότητα» επιτήρησης των «Ευρωπαϊκών Εξαμήνων». Αυτή θα έρθει να κουμπώσει με το «ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο» της αντιλαϊκής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια.

 

Παράλληλα, το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού θα συνεχίσει να βρίσκεται στο επίκεντρο των αντιλαϊκών διεργασιών και των παζαριών με το κουαρτέτο, μαζί με το ζήτημα της υπεραπόδοσης των αντιλαϊκών μέτρων στον φετινό κρατικό προϋπολογισμό και τις γενικότερες εξελίξεις στην οικονομία.

 

Σε κάθε περίπτωση, ο εντοπισμός του λεγόμενου διαθέσιμου «δημοσιονομικού χώρου», με άλλα λόγια του βαθμού υπέρβασης των αντιλαϊκών στόχων, αποτελεί το κριτήριο για την τελική διαμόρφωση του «μείγματος» των αντιλαϊκών μέτρων στη διάρκεια και της επόμενης χρονιάς. Επιπλέον, ο προσδιορισμός του υπερπλεονάσματος συνδυάζεται με τα μέτρα «μόνιμου χαρακτήρα και επαναλαμβανόμενης απόδοσης», τα οποία και θα πολλαπλασιαστούν στα επόμενα «μεταμνημονιακά» χρόνια.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, το προσχέδιο προϋπολογισμού προβλέπει το ματωμένο «πρωτογενές πλεόνασμα» για το 2019 στο 4,2% - 4,3% του ΑΕΠ καθ' υπέρβαση του αντιλαϊκού στόχου, προκειμένου να αξιοποιηθεί ως «μαξιλάρι ασφαλείας» για τη διαχείριση του κρατικού χρέους. Επιπλέον τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις της επόμενης χρονιάς αναμένονται στα 1,2 δισ. ευρώ.

Ο ρυθμός ανάκαμψης του ΑΕΠ εκτιμάται στο 2,5%, που βέβαια έχει προϋπόθεση τον πολλαπλασιασμό των αντιλαϊκών μέτρων.

Κόβεται το ΕΚΑΣ, εντείνεται η φορομπηξία στο λαό και τα πλεονάσματα «απογειώνονται»

«Ενα το κρατούμενο», λοιπόν, είναι η απογείωση των «πρωτογενών πλεονασμάτων», όχι μόνο για το 2019, αλλά και για τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, οι αντιλαϊκοί στόχοι, από 6,5 δισ. ευρώ για το 2018, «απογειώνονται» ως εξής: 7,5 δισ. για το 2019, 8,18 δισ.για το 2020, 9,26 δισ. για το 2021 και 11 δισ. ευρώ για το 2022. Στη διάρκεια της επόμενης 4ετίας διογκώνονται κατά 4,5 δισ. ή πάνω από 1 δισ. κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση. Με βάση τα παραπάνω, τα «πρωτογενή πλεονάσματα» στην προσεχή 4ετία προβλέπεται να διογκωθούν σε ποσοστό 60,7%, καθ' υπέρβαση ακόμη και αυτών των αντιλαϊκών στόχων.

Σε κάθε περίπτωση, η «καθαρή έξοδος» ενσωματώνει την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ από το Δεκέμβρη του 2019. Σημειώνεται ότι μέχρι φέτος κόπηκαν 808 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος του 2019 θα κοπούν συνολικά 853 εκατ. ευρώ.

Σε αυτό το φόντο, η ασύστολη κυβερνητική ψευδολογία περί ...φιλολαϊκών παρεμβάσεων και άλλων «αντίμετρων» έρχεται αντιμέτωπη με κωδικούς του προϋπολογισμού. Την ίδια ώρα, τα κονδύλια για «προνοιακές παροχές», από 1,2 δισ. για το 2018, κατακρεουργούνται στα 634 εκατ. για το 2019, δηλαδή κατά 566 εκατ. και σε ποσοστό 47,1%.

Επιπλέον, οι έμμεσοι φόροι (ΦΠΑ και άλλα χαράτσια), που φορτώνονται στη λαϊκή κατανάλωση, απογειώνονται από 35,2 δισ. φέτος στα 35,45 δισ. το 2019 (αύξηση 250 εκατ.) και στα 35,7 δισ. το 2020, δηλαδή κατά επιπλέον 250 εκατ. και σωρευτικά 500 εκατ. για την προσεχή διετία, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019 - 2022.

Μπαράζ πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» δάνεια

Τις επόμενες μέρες, οι εγχώριοι τραπεζικοί όμιλοι θα αποστείλουν στον εποπτικό βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τους νέους αναβαθμισμένους στόχους τους αναφορικά με την απομείωση των «κόκκινων» δανείων για το 2019, αλλά και τη στοχοθεσία τους για τη μετέπειτα περίοδο μέχρι το 2021. Στόχος τους είναι να ενισχυθεί η «ρευστότητα» των τραπεζών, ώστε να διαθέσουν ζεστό χρήμα σε επιχειρηματικούς ομίλους. Σύμφωνα με μια πρώτη «ρεαλιστική» προσέγγιση, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η απομείωση των «κόκκινων» δανείων για το τέλος του 2021 τοποθετείται χαμηλότερα από το 20%της μάζας του συνολικού τραπεζικού δανεισμού από περίπου 48% σήμερα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα πλάνα ορισμένων τραπεζικών ομίλων προβλέπουν την απομείωση των «κόκκινων» δανείων του χαρτοφυλακίου τους μέχρι και το 15% των χορηγήσεών τους.

Τα παραπάνω «μεταφράζονται» σε μια επιχείρηση κολοσσιαίων διαστάσεων, που αφορά ποσά πάνω από 50 δισ. ευρώ (μέχρι το 2021) με άξονες τους μαζικούς πλειστηριασμούς απέναντι στη λαϊκή στέγη, συμπεριλαμβανομένης βέβαια και της πρώτης κατοικίας, και τις μεταβιβάσεις προβληματικών δανείων από τις τράπεζες σε funds και άλλα «κοράκια». Οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί καλύπτουν και τις αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών δανείων, κυρίως σε βάρος μικρών επαγγελματιών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η μεγαλύτερη συγκέντρωση «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων καταγράφεται στην κατηγορία «των ελεύθερων επαγγελματιών και πολύ μικρών επιχειρήσεων» με ποσοστό 68,8%, σε βάρος των οποίων δρομολογείται η κλιμάκωση των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων.

Την ίδια ώρα, η όποια παρεχόμενη νομική προστασία έχει απομείνει για το «κεραμίδι» της λαϊκής οικογένειας έχει ημερομηνία λήξης στις 31 Δεκέμβρη 2018, γεγονός βέβαια που σε κάθε περίπτωση έρχεται να σφίξει ακόμη περισσότερο τη θηλιά των εκβιασμών απέναντι σε οικονομικά ανήμπορα λαϊκά νοικοκυριά. Στα παραπάνω να προσθέσουμε ότι και ο λεγόμενος «εξωδικαστικός συμβιβασμός» επίσης έχει ημερομηνία λήξης στο τέλος του έτους.

Να σημειωθεί πως το 14,4% των κάθε είδους προβληματικών δανείων (συνολικού ύψους 88,6 δισ. ευρώ) βρισκόταν σε καθεστώς αίτησης για υπαγωγή σε «νομική προστασία». Πρόκειται για ποσά της τάξης των 13 δισ. ευρώ, για τα οποία από τις 15 Σεπτέμβρη ενεργοποιήθηκε η νομοθετική διάταξη αναφορικά με την υποχρεωτική άρση του τραπεζικού απορρήτου, με στόχο την αποβολή μιας μεγάλης μάζας λαϊκών νοικοκυριών από το καθεστώς της όποιας παρεχόμενης νομικής προστασίας.

Επιπλέον, για το επόμενο διάστημα δρομολογούνται παρεμβάσεις όπως:

Οι τράπεζες θα κατεβάσουν τον πήχη της αξίας των ακινήτων που θα βγάζουν στο «σφυρί»,πολλαπλασιάζοντας τον αριθμό όσων μπαίνουν στο στόχαστρο.

Η «αναβάθμιση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας» μέσω της οποίας διενεργούνται οι πλειστηριασμοί, προκειμένου να παρέχονται περισσότερα και ακριβέστερα στοιχεία και πληροφορίες στα funds και άλλα ενδιαφερόμενα «κοράκια» αναφορικά με τις «προσφορές» στέγης και ακίνητης περιουσίας.

Παράλληλη «αξιολόγηση» από τις «αγορές»

Από την πλευρά του, ο οίκος πιστοληπτικής «αξιολόγησης» «Moody's», αναφορικά με την κατάσταση στην ελληνική οικονομία, εντοπίζει μια σειρά από «κινδύνους» και «προκλήσεις», που με τη σειρά τους αποτρέπουν, για την ώρα, την «αναβάθμιση» του ελληνικού κρατικού χρέους.

Μεταξύ άλλων, αναφέρονται η «πρόκληση» για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων καθώς και η κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, που «παραμένει αδύναμο με πολύ υψηλή έκθεση σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια». Οπως επισημαίνεται, η προοπτική αναβάθμισης του κρατικού χρέους, που βέβαια αποτελεί το «διαβατήριο» για βιώσιμη έξοδο στις χρηματαγορές, συνδέεται με τη διατήρηση της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής και τη συνέχιση των προσπαθειών στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων που έγιναν τα τελευταία χρόνια, δηλαδή με την περαιτέρω κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και των αναδιαρθρώσεων.

Παράλληλα, η «Moody's», αποτιμώντας θετικά το έργο της σημερινής κυβέρνησης, εστιάζει στις «ισχυρές επιδόσεις στην εφαρμογή απαιτητικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», τονίζοντας ακόμη πως «η σημερινή κυβέρνηση έχει καταφέρει να νομοθετήσει μεγάλο αριθμό μεταρρυθμίσεων με ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή και χωρίς να έχουν πυροδοτηθεί μεγάλης κλίμακας αντιδράσεις όπως συνέβη στα δύο προηγούμενα μνημόνια»...

 

πηγή: https://www.rizospastis.gr