Τρεις συνεργάτες του Νικόλας Μαδούρο και μάλιστα ονομαστικά κάλεσε σε δήλωσή του ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ, να στραφούν εναντίον του, απειλώντας τους ανοιχτά πως σε αντίθετη περίπτωση «θα βυθιστούν μαζί με το καράβι». 

Ο Μπόλτον απευθύνθηκε στον υπουργό Άμυνας Βλαντίμιρ Παντρίνο, τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μάικελ Μορένο και τον διοικητή της προεδρικής φρουράς Ιβάν Ραφαέλ Ερνάντες Ντάλα, υποστηρίζοντας ότι και οι τρεις έχουν πει στην αντιπολίτευση ότι ο Μαδούρο πρέπει να παραχωρήσει την εξουσία στον Χουάν Γκουαϊδό. 

Αν και δεν παρουσίασε καμία απόδειξη ότι οι τρεις στενοί συνεργάτες του Μαδούρο έχουν δηλώσει πρόθυμοι να στραφούν εναντίον του, επέμεινε ότι η αντιπολίτευση ενημερώνει την αμερικανική κυβέρνηση για τις συζητήσεις τους. Στην ανάρτησή του ο Τζον Μπόλτον αναφέρει συγκεκριμένα: Ο χρόνος σας τελείωσε. Αυτή είναι η τελευταία σας ευκαιρία. Δεχτείτε την αμνήστευση του μεταβατικού προέδρου Γκουαϊδό, προστατέψτε το Σύνταγμα, διώξτε τον Μαδούρο και θα σας βγάλουμε από την λίστα με τις κυρώσεις. Μείνετε με τον Μαδούρο και βυθιστείτε με το πλοίο». 

Προγραμματισμένο για άλλη μέρα το πραξικόπημα

Η έγκυρη και βραβευμένη Βενεζουελάνα δημοσιογράφος Λουζ Μελ Ρέγες από την πλευρά της, έγραφε νωρίτερα, πως η «επιχείρηση Ελευθερία» που ανακοίνωσε σήμερα ο Γκουαϊδό, ήταν προγραμματισμένη για άλλη μέρα. 

Σύμφωνα με εκείνη, υπήρχε μεγαλύτερο κομμάτι του στρατού που είχε συμφωνήσει να πάρει μέρος στην απόπειρα πραξικοπήματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, αν και φαίνεται να ηττάται σχετικά εύκολα.  Αυτό όμως φέρεται να έκανε πίσω, γιατί ο Χουάν Γκουαϊδό επίσπευσε την ημερομηνία του, καθώς ενημερώθηκε πως οι βενεζουελάνικες αρχές ετοιμάζονταν να τον συλλάβουν εντός της ημέρας. 

Η επίσπευση της απόπειρας πραξικοπήματος, φέρεται να τρόμαξε το τμήμα της στρατιωτικής ηγεσίας που είχε πειστεί και εκείνη να έκανε «πίσω». 

Η ανάρτηση του Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στην πρώτη αντίδρασή του μετά τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν νωρίτερα σήμερα στη Βενεζουέλα, ανέφερε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη χώρα αυτή. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκουν στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας και την ελευθερία του».
 

 

Κοντά στην επικράτηση οι δυνάμεις του Μαδούρο

Η απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα, παρέμενε μέχρι τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας σε εξέλιξη, καθώς ο αυτοανακηρυχθείς «μεταβατικός πρόεδρος της χώρας», Χουάν Γκουαϊδό, είχε από το πρωί κηρύξει την έναρξη της επιχείρησης Ελευθερία, δηλώνοντας πως τμήμα του στρατού τον υποστηρίζει, καλώντας το να ανατρέψει τον πρόεδρο Νικόλας Μαδούρο. 

Ο Γκουαϊδό, είχε μάλιστα στο πλευρό του τον μέντορά του και καταδικασμένο σε κατ’ οίκον περιορισμό Λεοπόλδο Λόπεζ ο οποίος ήδη έχει καταφύγει στην πρεσβεία της Χιλής, ζητώντας άσυλο. 

Από την πλευρά του τόσο ο υπουργός Άμυνας της χώρας, όσο και ο αρχηγός του στρατού δήλωσαν πίστη στην εκλεγμένη κυβέρνηση του Νικόλας Μαδούρο, απορρίπτοντας την… πρόσκληση του Γκουαϊδό. Η κυβέρνηση έχει καλέσει το κομμάτι του λαού που την υποστηρίζειστο Μέγαρο Μιραφλόρες ώστε να το υπερασπιστεί από το «αμερικανοκίνητο πραξικόπημα» όπως το χαρακτηρίζει. 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Πομπέο με ανάρτησή του στο Twitter, δήλωσε πως «ο μεταβατικός πρόεδρος Χουάν Γκουαϊδό ανακοίνωσε την έναρξη της Επιχείρησης Ελευθερία. Η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει απόλυτα τους Βενεζουελάνους που ζητούν Ελευθερία και Δημοκρατία. Η Δημοκρατία δεν μπορεί να νικηθεί».

Βίντεο που κάνει τον γύρο των social media, φέρεται να δείχνει στρατιώτες που έχουν πάρει το μέρος του Γκουαϊδό, να συλλαμβάνουν άλλους στρατιώτες που βρίσκονταν σε τεθωρακισμένα οχήματα. 

Σκηνή σοκ με τεθωρακισμένο

Τον γύρο του κόσμου έκανε εν τω μεταξύ, βίντεο που καταγράφει ένα τεθωρακισμένο όχημα να περνά πάνω από διαδηλωτές σε δρόμο της πρωτεύουσας της Βενεζουέλας, Καράκας. Παραμένει άγνωστο ποιον υποστήριζαν οι οδηγοί του τεθωρακισμένου και ποιον οι διαδηλωτές καθώς οπαδοί τόσο του Μαδούρο όσο και του Γκουαϊδό τόσο στον στρατό όσο και πολίτες, βρίσκονται στους δρόμους.