ΠΕΣΕΚ: Ανακοίνωση για το μέρισμα του ΜΤΠΥ- Παράσταση διαμαρτυρίας 29/6

2016-06-27 20:58

Με το νέο ασφαλιστικό θα περικοπούν από τα μερίσματα του ΜΤΠΥ 207 εκατ. ευρώ για το 2016,παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες και προεκλογικές υποσχέσεις ότι οι συντάξεις δε θα μειωθούν.  Με βάση την απόφαση που έχει ληφθεί από την κυβέρνηση, το μέρισμα για 3 μήνες  που θα χορηγηθεί την 1η Ιουλίου  (και όχι  29 Ιουνίου, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε)  θα είναι μειωμένο τουλάχιστον κατά 40%. Για τους περισσότερους  μερισματούχους  η μείωση θα ανέλθει στο 45%. Επειδή οι κρατήσεις θα είναι αναδρομικές από 1.1.2016,   η παρακράτηση για τα μερίσματα που έχουμε λάβει, θα γίνει στα μερίσματα Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 2016. Το πιο εξωφρενικό είναι ότι το μέρισμα του Ιανουαρίου που καταβλήθηκε το Δεκέμβρη του 2015 και έχει συμπεριληφθεί στη βεβαίωση αποδοχών του 2015, θα περικοπεί και αυτό αναδρομικά , ενώ έχουμε φορολογηθεί χωρίς την αναδρομική παρακράτηση.

·     Το Δ.Σ της Π.Ε.Σ.ΕΚ είχε ενημερώσει έγκαιρα ότι μετά την περικοπή του κοινωνικού πόρου 3% υπέρ του ΜΤΠΥ και την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου (4387/2016) , σύμφωνα με τον οποίο (άρθρο 47) απαγορεύεται οποιαδήποτε κρατική επιχορήγηση, τα ελλείμματα θα καλύπτονται με συνεχείς μειώσεις των μερισμάτων. Ήδη έχει αποφασιστεί μέχρι και το 2019  περικοπή των μερισμάτων κατά 832  εκατ. ευρώ.

 
 

 

·     Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας αρ.πρωτ. φ80020/οικ.23619/ Δ15.426/ 7.6.2016  καταργούνται οι κρατήσεις των μνημονιακών νόμων 4024/2011 και  4093/2012 και θα γίνει επανυπολογισμός όλων των μερισμάτων με νέο ποσοστό αναπλήρωσης, ώστε να συμπεριληφθούν και οι μνημονιακές κρατήσεις. Με τον τρόπο αυτό κανένας συνταξιούχος δε θα  μπορεί να καταφεύγει στα δικαστήρια και να επικαλείται  ότι οι μειώσεις είναι παράνομες. Στην ίδια εγκύκλιο αναφέρεται ότι «μέσω του νέου συντελεστή αναπλήρωσης και της ετήσιας(!) αναπροσαρμογής εξασφαλίζεται η μη δημιουργία ελλειμμάτων και η βιωσιμότητα του ταμείου».

·     Για τη βιωσιμότητα του ταμείου μας το Δ.Σ της Π.Ε.Σ.ΕΚ έχει πολλές αμφιβολίες. Ήδη στους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για την παρακράτηση υπέρ του ταμείου, εφόσον το μέρισμα μετά τις τελευταίες μειώσεις θα περιοριστεί σε 90-100 ευρώ, ποσό που ελάχιστα απέχει από το ποσό που παρακρατείται.

·     Επίσης, σύμφωνα με την πιο πάνω εγκύκλιο, « τίθεται ηλικιακό όριο για το Χήρο ή Χήρα για να δικαιούται μέρισμα λόγω θανάτου μερισματούχου. Συγκεκριμένα  δικαιούται , ο Χήρος ή η Χήρα μέρισμα, εφόσον έχει συμπληρώσει το 55οέτος κατά το χρόνο θανάτου του μετόχου. Επιπλέον σε περιπτώσεις επιζώντων συζύγων που έχουν συμπληρώσει το 52ο έτος δικαιούνται μέρισμα για μια 3ετία  και στη συνέχεια αναστέλλεται μέχρι τη συμπλήρωση του 67ου έτους.Εφόσον τα εν λόγω πρόσωπα  δε συμπληρώνουν το 52ο έτος κατά το χρόνο θανάτου του μετόχου, δικαιούνται μέρισμα μόνο για μια 3ετία».

·     Δεν πρέπει να διαφεύγει την προσοχή μας ότι αναπτύσσονται πιέσεις για τη δημιουργία επαγγελματικών ταμείων (Δεύτερος πυλώνας =  σύμπραξη  ιδιωτικής ασφάλισης και κοινωνικής  ασφάλισης) ή για να δοθούν επί πλέον κίνητρα για την ιδιωτική ασφάλιση ( τρίτος πυλώνας του ασφαλιστικού συστήματος). Ήδη στο πρόσφατο ασφαλιστικό συνέδριο της εφημερίδας  «Ναυτεμπορική» ο υπουργός Εργασίας προανήγγειλε διάλογο με τους εκπροσώπους των δανειστών για τη δημιουργία Επαγγελματικού Ταμείου των αυτοαπασχολούμενων και δήλωσε «Εγώ δεν είμαι αντίθετος στη λειτουργία του δεύτερου και του τρίτου πυλώνα ασφάλισης».

·     Η αντίδραση και η αντίσταση όλων των εργαζομένων και συνταξιούχων πρέπει να είναι άμεση. Ο αγώνας για την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης είναι στην ουσία αγώνας για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ. Όσο οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δεν αντιταχθούν στην πολιτική που εφαρμόζεται και δε διεκδικήσουν το μόχθο τους στους δρόμους, ελπίδα δεν υπάρχει. Μετά την«απασφάλιση» των εργαζομένων και συνταξιούχων που επέβαλε η κυβέρνηση με το νέο ασφαλιστικό, επεξεργάζεται μαζί με τρόικα το νέο εργασιακό καθεστώς στη χώρα μας, δηλ. την κατάργηση κάθε εργατικού δικαιώματος και την επιστροφή στον εργασιακό Μεσαίωνα του 19ου αιώνα.

·     Το Δ.Σ της Π.Ε.Σ.ΕΚ αποφάσισε να προτείνει μέσω της ΑΔΕΔΥ σύσκεψη της επιτροπής υπεράσπισης του ΜΤΠΥ  και κινητοποίηση, την Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 10 πμ, έξω από το ΜΤΠΥ.  Δεν αποδεχόμαστε καμία μείωση και η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της που έχει απέναντι στους συνταξιούχους. Υπερασπιζόμαστε την κοινωνική ασφάλιση με την εγγύηση του κράτους.  Η ιδιωτική ασφάλιση είναι απάτη.  

 

Για το Δ.Σ της Π.Ε.Σ.ΕΚ


ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016, 10πμ, στο ΜΤΠΥ

(Λυκούργου 12 - Ομόνοια).

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Επιτροπή των συνεργαζόμενων συνδικαλιστικών και συνταξιουχικών οργανώσεων για την υπεράσπιση του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), καταγγέλλει τη νέα ληστεία σε βάρος των μερισματούχων του ταμείου. Η νέα περικοπή, άνω του 40% επί των καταβαλλόμενων, μέχρι πρότινος, μερισμάτων, δίνει τη χαριστική της βολή στο ταμείο μας. Μετά την κατάργηση από  1/1/2015 της κράτησης του 3% επί των προμηθειών του Δημοσίου υπέρ του ταμείου, που ψήφισε η Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ και αρνήθηκε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να επαναφέρει, προβάλλοντας ως δικαιολογία ότι αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και μετά τη συνταξιοδότηση άνω των 200 χιλιάδων Δημοσίων Υπαλλήλων, χωρίς κανένα νέο διορισμό και την επέκταση της ελαστική εργασίας, το ΜΤΠΥ αφήνεται να καταρρεύσει.

Η Επιτροπή υπεράσπισης του Ταμείου απαιτεί:

1.       Την επαναφορά της κράτησης του 3% επί των προμηθειών του Δημοσίου υπέρ του Ταμείου.

2.       Την ανάκληση της απόφασης για την ανά τρίμηνο χορήγηση του μερίσματος και την επαναφορά της μηνιαίας χορήγησής του, χωρίς νέες περικοπές.

3.       Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας, της Αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών δομών του κράτους.

4.    Ανάκληση της απαράδεκτης ρύθμισης που δίνει την αρμοδιότητα στον Πρόεδρο του Δ.Σ του ΜΤΠΥ να αποφασίζει μονομερώς για το ύψος του ετήσιου συντελεστή αναπλήρωσης.

Καλούμε το ΔΣ του ΜΤΠΥ  να υποστηρίξει ομόφωνα την επαναφορά του 3% επί των προμηθειών του Δημοσίου υπέρ του ΜΤΠΥ. Σε καμία περίπτωση δεν νομιμοποιείται μέλος του ΔΣ του ταμείου μας να προτείνει μείωση των μερισμάτων, πολλώ δε μάλλον εκπρόσωποι των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Καλούμε όλους τους συνταξιούχους και τους εν ενεργεία συναδέλφους – ασφαλισμένους του ΜΤΠΥ, να συμμετέχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2016 και ώρα 10πμ, στο ΜΤΠΥ (Λυκούργου 12).

 Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ