Πανηγυρική και παμψηφεί αθώωση του Κώστα Πελετίδη! Ποιος είπε ότι οι αγώνες δεν φέρνουν αποτέλεσμα;

2017-02-25 20:38

 

Στο κενό έπεσε η δίωξη σε βάρος του δημάρχου, ύστερα από τη μήνυση που είχαν καταθέσει τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής

 

Αθωώθηκε χτες ομόφωνα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πάτρας και με εισαγγελική πρόταση ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο οποίος διωκόταν με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος ύστερα από μήνυση του υπόδικου πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Μ. Αρβανίτη. Η απόφαση έγινε δεκτή με παρατεταμένα χειροκροτήματα και συνθήματα από τους χιλιάδες συγκεντρωμένους έξω από το Δικαστικό Μέγαρο της Πάτρας. Θυμίζουμε ότι ο δήμαρχος δικάστηκε επειδή, υλοποιώντας ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν παραχώρησε προεκλογικά χώρο στα φασιστοειδή και δεν έδωσε στοιχεία για τα παιδιά μεταναστών που φιλοξενούνται στους παιδικούς σταθμούς του δήμου, που είχαν ζητήσει με Ερώτησή τους οι χρυσαυγίτες.

 

Ο λαός της Πάτρας που είχε συγκεντρωθεί από νωρίς χτες το πρωί έξω από τα Δικαστήρια, υποδέχτηκε την απόφαση με μαζική πορεία - καταδίκη της ναζιστικής ιδεολογίας. Ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, αμέσως μετά την απόφαση του δικαστηρίου και εξερχόμενος του Δικαστηρίου, καταχειροκροτούμενος, ανέφερε: «Ο δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο συνεχίζουν να υπερασπίζονται με συνέπεια τα λαϊκά συμφέροντα. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε το χρέος μας, να μη διευκολύνουμε τη δράση της Χρυσής Αυγής, τη ναζιστική της ιδεολογία, από την οποία εκπορεύεται ο εγκληματικός της χαρακτήρας. Συνεχίζουμε μαζί με το λαό και τις οργανώσεις του, που όλο αυτό το διάστημα στήριξαν τη δημοτική αρχή, για να απομονωθεί η δράση ενός μορφώματος που εκφράζει την πιο ακραία μορφή της ταξικής εκμετάλλευσης. Μαζί με το λαό μας στον αγώνα για να παίρνει ανάσες η λαϊκή οικογένεια, που δοκιμάζεται από τα βάρβαρα μέτρα των μέχρι σήμερα αστικών κυβερνήσεων». Αμέσως μετά, τέθηκε επικεφαλής πορείας που ακολούθησε προς το Δημαρχείο. Την αθώωση του δημάρχου χειροκρότησε όλη η πόλη, με χαμόγελα που συνόδευαν τη διαδρομή της πορείας.

Κινητοποίηση και συμπαράσταση

 

Η μεγάλη συγκέντρωση έξω από τα Δικαστήρια
Η μεγάλη συγκέντρωση έξω από τα Δικαστήρια

 

Με συνθήματα όπως «Χτες βασανιστές και ταγματασφαλίτες, όπλο του συστήματος είναι οι χρυσαυγίτες», «Είναι εγκληματίες γιατί είναι ναζιστές, δολοφονούν εργάτες και αγωνιστές», οι συγκεντρωμένοι, χτες το πρωί, έκαναν καθαρό ότι ο αγώνας κατά της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης συνεχίζεται. Ενας αγώνας στον οποίο η δημοτική αρχή δέχτηκε πανελλαδική συμπαράσταση από φορείς, σωματεία, συνδικάτα, προσωπικότητες.

 

Από νωρίς χτες το πρωί, δίπλα στον δήμαρχο ήταν οι εργαζόμενοι του δήμου, τα σωματεία και οι σύλλογοι των οποίων είχαν κηρύξει στάση εργασίας προκειμένου να του συμπαρασταθούν στη δίκη. Με επικεφαλής τον δήμαρχο πορεύτηκαν στα Δικαστήρια, όπου ενώθηκαν με πλήθος κόσμου, παρέμειναν μέχρι την έκδοση της απόφασης και συνέχισαν στην πορεία που ακολούθησε στο Δημαρχείο.

 

Και χτες, στο πλευρό του Κώστα Πελετίδη βρέθηκαν οι δήμαρχοι Καισαριανής, Πετρούπολης και Χαϊδαρίου, Ηλίας Σταμέλος, Βαγγέλης Σίμος και Μιχάλης Σελέκος, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Κώστας Καζάκος, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, και η Αναστασία Τσατσούλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

 

Παρόντες ήταν επίσης ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, ο δήμαρχος Αιγιάλειας Θανάσης Παναγιωτόπουλος, οι επικεφαλής αλλά και εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων του δήμου Πάτρας

 

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), με την οποία χαιρετίζει την αθώωση του δημάρχου της Πάτρας. Ανακοίνωση εξέδωσε και το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Η πορεία στους δρόμους της Πάτρας
Η πορεία στους δρόμους της Πάτρας

 

πηγή: https://www.rizospastis.gr/

 

 

 

 

πελετιδης

 

Πανηγυρικά και παμψηφεί αθωώθηκε ο δήμαρχος της Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πατρών, μετά από μια καθαρά πολιτική δίκη για την άρνησή του να διευκολύνει τη δράση της ναζιστικής εγκληματικής «Χρυσής Αυγής».

Συγκεκριμένα ο δήμαρχος κατηγορούνταν για «παράβαση καθήκοντος» έπειτα από μήνυση που είχε καταθέσει το 2015 ο τότε υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας της «Χρυσής Αυγής», Μιχάλης Αρβανίτης, επειδή με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν παραχώρησε στην ναζιστική οργάνωση δημοτικό χώρο, κατά την προεκλογική περίοδο.

 

Το τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης προς τον διωκώμενο δήμαρχο – στο οποίο συμμετείχε και το Περιοδικό – αλλά και ο προφανής πολιτικός χαρακτήρας της δίκης που δεν μπορούσε να κρυφτεί από τους δικολαβισμούς των φασιστών, οδήγησαν τον Εισαγγελέα να προτείνει την απαλλαγή του δημάρχου, σημειώνοντας ότι αποτελούσε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η μη παραχώρηση των χώρων και αυτό επιβεβαιώθηκε από την ακροαματική διαδικασία και την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και τις σχετικές αποφάσεις που έχουν κατατεθεί.

 

Καταπέλτης ήταν η υπεράσπιση, όπως προκύπτει από χαρακτηριστικά αποσπάσματα που αναρτήθηκαν κατά την ροή της δίκης (https://www.facebook.com/patrasmunicipality/):

 

Η δίωξη του Δημάρχου από την Χρυσή Αυγή είναι πολιτική δίωξη. Γίνεται γιατί η Δημοτική Αρχή αντιμάχεται το ναζισμό και το φασισμό, είναι απέναντι στη Χρυσή Αυγή (…) Η μήνυση ήρθε από ένα κόμμα το οποίο είναι υπόδικο. Είναι μια εγκληματική, ναζιστική οργάνωση με κοινοβουλευτικό μανδύα. Ο Δήμαρχος δεν είναι υπάλληλος, έχει πολιτικό ρόλο. Ο ίδιος ο πολιτικός ενάγων αναγορεύει σαν κίνητρο τα πολιτικά κίνητρα. Από την έκδοση της απόφασης, τίθεται εν αμφιβόλω η θέση του Δημάρχου. Αυτά τα στοιχεία συνθέτουν τον πολιτικό χαρακτήρα της δίκης (…) Ο ναζιστής τέως βουλευτής προσπάθησε να συνδέσει τον δολοφόνο Ρουπακιά με το ΠΑΜΕ. Καμία σχέση δεν έχει το ΠΑΜΕ και οι αγώνες του με ένα δολοφόνο χρυσαυγίτη. (…) Οι πολιτικές θέσεις του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν μπορεί να δικάζονται στα Δικαστήρια. Ο Μιχαλολιάκος έχει δηλώσει ότι η Χρυσή Αυγή είναι η σπορά των ηττημένων του ‘45, είναι οι φασίστες, οι εθνοσοσιαλιστές.Η μήνυση της Χρυσής Αυγής ήταν ο μανδύας της πολιτικής δίωξης του Δημάρχου. (…) Ο φασίστας τέως βουλευτής είπε ότι η Χρυσή Αυγή είναι νόμιμο κόμμα. Η απάντηση ήταν αποστομωτική Και το ναζιστικό κόμμα ήταν νόμιμο κόμμα. Με νόμιμες διαδικασίες αιματοκύλησε τον κόσμο. Οι χρυσαυγίτες αναπολούν στρατοδικεία, εκτελέσεις αγωνιστών, εξορίες. Γι’ αυτό και η μήνυση ήταν για εσχάτη προδοσία(…)

Αναλόγη ήταν και η τοποθέτησης του Δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, στην δίκη όπως την μεταφέρει το tempo24.gr:

 

Καθήκον του Δημάρχου να είναι δίπλα στον Πατραϊκό λαό και να διαφυλάσσει την ενότητά του. Είναι τυχαίο ότι δέκα παρατάξεις συμφωνούν και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ομόφωνη;

Την μήνυση εναντίον της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου, υπογράφει ο Μιχαλολιάκος, που έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Με ερώτησή τους μας ζητάνε να χωρίσουμε τα παιδιά στο βρεφοκομείο σε δικά μας και ξένα. Υπάρχει παιδί ξένο;

Είναι τυχαίο ότι είναι στα Δικαστήρια γιατί έχουν τάγματα εφόδου;

Είναι αυτοί που φωνάζουν σε μια μάνα που έχασε το παιδί της: Πού είναι το παιδί σου τώρα!

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην ιστορία του λαού μας και την εμπειρία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το ρόλο του ναζισμού.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του χρησιμοποίησε τα διάσημα λόγια του Γερμανού πάστορα Martin Niemoeller:

 

Όταν ήρθαν να πάρουν τους συνδικαλιστές δεν αντέδρασα.

Δεν ήμουν συνδικαλιστής

Όταν ήρθαν να πάρουν τους κομμουνιστές δεν αντέδρασα.

Δεν ήμουν κομμουνιστής.

Όταν ήρθαν να πάρουν τους Εβραίους δεν αντέδρασα.

Δεν ήμουν Εβραίος

Όταν ήρθαν να πάρουν εμένα,

Δεν είχε απομείνει κανείς για να αντιδράσει…

Τέλος, υπερασπίστηκε το δικαίωμα του Δημοτικού Συμβουλίου να έχει πολιτική θέση για το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής και να την εκφράζει με τις Αποφάσεις του και κατέληξε λέγοντας: «Ο Δήμαρχος υποχρεούται να υλοποιεί τις Αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου».

 

πηγή: https://www.toperiodiko.gr