ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ (Π.Ε.Σ.ΕΚ): Για τους νεοδιόριστους συναδέλφους εκπαιδευτικούς

2021-09-09 07:52

ΓΡΑΦΕΙΑ:  ΚΟΡΝΑΡΟΥ 2 ΚΑΙ  ΕΡΜΟΥ(ΟΛΜΕ).    ΤΚ: 10563 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ: 210-3318632

EMAILsyntaxekpedeftikoi@gmail.com

Blog:     syntaxekpedeftikoi.blogspot.gr

                                                                                    Αθήνα 3.9.2021

           

  Για τους νεοδιόριστους συναδέλφους  εκπαιδευτικούς 

                       (Σχετικά με την επιλογή  ασφαλιστικού φορέα)

·        Η Π.Ε.Σ.ΕΚ   από την πρώτη στιγμή  έχει ξεκαθαρίσει και έχει πάρει σαφή θέση  ότι ο ασφαλιστικός ν. 4387/12.5.2016, γνωστός ως ν. Κατρούγκαλου,  απέβλεπε στη μείωση  των συντάξεων  και  στη σταδιακή   αφυδάτωσή τους  με στόχο τη διάλυση της  Κοινωνικής  Ασφάλισης.  Γι’  αυτό  ήρθε για να μείνει. Είμαστε βέβαιοι ότι θα κρινόταν συνταγματικός από το ΣΤΕ, αλλά και ότι  η επόμενη  από του Σύριζα Κυβέρνηση    δεν  υπήρχε  περίπτωση να τον καταργήσει.  Γιατί  προβλέπει  τη μείωση της λεγόμενης συνταξιοδοτικής δαπάνης κάθε  χρόνο, όπως  απαιτούσε  και απαιτεί η Ε.Ε. Είχαμε διαφωνήσει μάλιστα  με  την τακτική  ορισμένων   συνδικαλιστικοπατέρων   που καλλιεργούσαν ψεύτικες ελπίδες ότι η δικαίωση  θα  προέλθει   από τα δικαστήρια  και   ότι ο ν. Κατρούγκαλου  θα κριθεί  αντισυνταγματικός.

·        Και η προηγούμενη Κυβέρνηση Σύριζα και  η νυν της Ν.Δ  υπερασπίζονται στα λόγια τον  ενιαίο  e-ΕΦΚΑ, αλλά δυστυχώς η πολιτική του διαίρει  και βασίλευε των εργαζομένων συνεχίζεται. Οι νεοδιόριστοι   συνάδελφοι με προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα,  με ασφάλιση  στο ΙΚΑ, πριν από 1.1.2017,  καλούνται  από  τις   Διευθύνσεις   Πρωτοβάθμιας  και Δευτεροβάθμιας   Εκπαίδευσης     να  δηλώσουν  αν  επιθυμούν  συνέχιση  της   ασφάλισής τους στο  ΙΚΑ  ή να επιλέξουν  την  ασφάλιση  στο  Δημόσιο. Από  τη μια η  Κυβέρνηση μιλάει  για ενιαίο φορέα e-ΕΦΚΑ  και  από την άλλη   βάζει  το δίλημμα  στους εργαζόμενους  να επιλέξουν   κύριο  φορέα(;)  ασφάλισης, χωρίς να ενημερώσει  τους νεοδιόριστους  συναδέλφους  για τις συνέπειες  επιλογής τους.

·         Όσοι  εργάζονται από  1.1.2017  ή θα εργαστούν  για πρώτη   φορά από δω και πέρα  δεν  έχουν δυνατότητα επιλογής,  γιατί   θεωρούνται   ασφαλισμένοι  στον ενιαίο  e- ΕΦΚΑ , αλλά(προσοχή)  όσοι  προσλαμβάνονται  στον  ιδιωτικό  τομέα  δεν έχουν παρακράτηση  για  ΜΤΠΥ και εφάπαξ, ενώ, όσοι  προσλαμβάνονται ή  θα προσλαμβάνονται  στο μέλλον   για το  Δημόσιο,  θα έχουν παρακράτηση  για  ΜΤΠΥ  και  εφάπαξ. Κατά τα άλλα  μιλάμε για ενιαίο  φορέα ασφάλισης.

·   Επειδή πολλοί  νεοδιόριστοι   με προϋπηρεσία   βρίσκονται  σε δίλημμα  για την επιλογή κύριου  ασφαλιστικού  φορέα  υποβάλλουν καθημερινά ερωτήματα στο σωματείο μας,  η Π.Ε.Σ.ΕΚ  προσπάθησε  να κωδικοποιήσει  την ισχύουσα νομοθεσία:

·  Οι  συνάδελφοι με προϋπηρεσία  ως  αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι , ήταν ασφαλισμένοι  στο ΙΚΑ, αλλά δεν είχαν παρακράτηση  για το  Μετοχικό Ταμείο ή για το Εφάπαξ.  Ασφαλίζονται  και στα τα δύο Ταμεία  αυτά  από την ημερομηνία διορισμού τους στο  Δημόσιο, είτε επιλέξουν  για κύριο φορέα σύνταξης το ΙΚΑ είτε το Δημόσιο. Πάντως, όσοι  επιλέξουν  το ΙΚΑ  ως φορέα  κύριας σύνταξης και έχουν πολλά χρόνια ασφαλισμένοι, δεν έχουν  δυνατότητα  να κάνουν χρήση  των ευνοϊκών  διατάξεων συνταξιοδότησης με ανήλικα τέκνα, που ισχύουν  στο Δημόσιο.  

·           Το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ)  χορηγεί μέρισμα με  20 χρόνια  τουλάχιστον ασφάλισης ή με 15  χρόνια  ασφάλισης για όσους συνταξιοδοτούνται με  αυτοδίκαιη απόλυση στα 67  και έχουν  δυνατότητα  εξαγοράς του υπολειπόμενου  χρόνου( για θεμελίωση) όσοι  διορίζονται σε μεγάλη  ηλικία και δεν έχουν δυνατότητα να  θεμελιώσουν  συνταξιοδοτικό  δικαίωμα. Η επιστροφή  του 44%  των κρατήσεων  για όσους δε θεμελίωναν  δικαίωμα συνταξιοδότησης καταργήθηκε  με απόφαση του Ταμείου.

·     ΤΟ εφάπαξ  δυστυχώς από  1.1 2014  με το ν. Κατρούγκαλου  επιστρέφει  άτοκες τις εισφορές  και φοβόμαστε σε πιθανή  σταδιακή κατάργησή του με τη συναίνεση των εργαζομένων. Γιατί  σύντομα οι εργαζόμενοι  ίσως μπουν   στο δίλημμα αν  θέλουν  μετά τη συνταξιοδότησή τους να πάρουν   άτοκες  τις εισφορές τους για το Εφάπαξ  ή να επιλέξουν  την κατάργησή του και ενσωμάτωση  των κρατήσεών τους στο μισθό.

·       Χωρίς βέβαια να σημαίνει  ότι  αύριο όλα  αυτά   δεν  είναι δυνατόν να  καταργηθούν και να ψηφιστούν   δυσμενέστερες  διατάξεις.

·        Η  Π.Ε.Σ.ΕΚ έχει καταγγείλει κατ’ επανάληψη  τη διάσπαση  των εργαζομένων  και την κατηγοριοποίηση της  συνταξιοδότησης. Εφάπαξ  και μέρισμα έπρεπε  να παίρνουν όλοι οι συνταξιούχοι.  Πριν και μετά, προ ΕΦΚΑ και μετά ΕΦΚΑ, ΙΚΑ και Δημόσιο, δικαιούχοι μερίσματος και μη,  εντάσσονται μέσα στην πολιτική του διαίρει και βασίλευε του συστήματος. Και  κακώς οι συνάδελφοι καλούνται να επιλέξουν κύριο φορέα ασφάλισης. Η Π.Ε.Σ.ΕΚ, επομένως,   δεν  μπορεί να γίνει  «μάντις καλών επών» για την επιλογή  του «καλύτερου»  ασφαλιστικού συστήματος. Μπορεί, όμως, να εγγυηθεί ότι ενωμένοι  εργαζόμενοι  και συνταξιούχοι μπορούν να ανατρέψουν  τη ζούγκλα του ασφαλιστικού συστήματος  που  μας έχουν επιβάλει και να απαιτήσουν  ένα ενιαίο ασφαλιστικό για όλους τους εργαζόμενους  που να  εγγυάται  τη σύνταξη  στο 80%  του τελευταίου μισθού,  εφάπαξ, επικουρική και μέρισμα σ’ όλους, με κατάργηση  όλων των μνημονιακών και αντιασφαλιστικών  νόμων.   

 

                                                Για το    Δ.Σ   της     Π.Ε.Σ.ΕΚ

 

                                    Ο  πρόεδρος                     Ο  Γ. Γραμματέας

                                Τάσος   Σταυρόπουλος           Γιώργος  Τριβιζάκης