ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ (Π.Ε.Σ.ΕΚ): Ενημερωτικό σημείωμα από τη συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

2015-11-01 15:58

 

1.     Την Τετάρτη, 21/10, έγινε συλλαλητήριο έξω  από το Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) με πρωτοβουλία της Π.Ε.Σ.ΕΚ , στην οποία συμμετείχαν η  Επιτροπή  Σωτηρίας  για το    Μ.Τ.Π.Υ , ΑΔΕΔΥ, η Π.Ο.Π.Σ,  ο  Σύλλογος   Εργαζομένων  στο Μ.Τ.Π.Υ και  η Ομοσπονδία  Συλλόγων Υπουργείου  Εργασίας. Στη συνάντηση που έγινε με τον Υπουργό κ. Κατρούγκαλο  η επιτροπή απαίτησε  από την  Κυβέρνηση να εγγυηθεί τη βιωσιμότητα του Μετοχικού  ταμείου (ΜΤΠΥ),  γιατί το κράτος έχει διαχρονική ευθύνη για την απαξίωσή του,  ώστε να μην μπορεί σήμερα να ανταποκριθεί  στις υποχρεώσεις του. Πρέπει να σημειωθεί ότι το ταμείο  μέχρι τώρα λειτουργούσε και λειτουργεί μόνο με τις εισφορές των εργαζομένων και παρέχει μέρισμα στους συνταξιούχους στα πλαίσια του αναδιανεμητικού συστήματος και της αλληλεγγύης των γενεών.

 

2.    Ο  Υπουργός ήταν αποκαλυπτικός  για τις προθέσεις της κυβέρνησης:  Δεν εγγυάται  τη συνέχιση της λειτουργίας του ταμείου μας. Μία σκέψη είναι  η συγχώνευση όλων των επικουρικών  με την κύρια σύνταξη η οποία και θα μειωθεί, αλλά δεν είναι σε θέση να καθορίσει αν η μείωση  θα είναι πάνω από 1000€ ή πάνω από 900€.  Μας τόνισε ότι ανέλαβε Υπουργός  με τη δέσμευση   να εφαρμόσει το τρίτο μνημόνιο και αυτή την εντολή έχει από τον Πρωθυπουργό. Δεν μπορεί να ξεφύγει  από τα όρια που επιβάλλει το τρίτο μνημόνιο και  ότι ο λαός γνώριζε το πρόγραμμα της κυβέρνησης, όταν την ψήφιζε. Για το μέρισμα του Νοεμβρίου ζήτησε  επιχορήγηση του ταμείου από τον Υπουργό  Οικονομικών, η οποία θα είναι και η τελευταία.  Για τον επόμενο μήνα επικρέμαται η απόφαση  του Δ.Σ του ΜΤΠΥ  για μείωση του μερίσματος  κατά 50%.

 

3.    Είναι  φανερό  από τη συνάντηση με τον Υπουργό ότι η κυβέρνηση  θα μεταφέρει  τις μνημονιακές της  υποχρεώσεις  στις πλάτες  των συνταξιούχων και των εργαζομένων  και ότι η μόνη δύναμη  να σταματήσει την αντιλαϊκή της πολιτική είναι οι ίδιοι οι συνταξιούχοι και εργαζόμενοι. Η υπεράσπιση του ταμείου μας και της σύνταξής μας θα κριθεί από τη δυνατότητα που έχουμε να ανατρέψουμε την πολιτική της Ε.Ε και της κυβέρνησης στους δρόμους.

 

4.    Το Δ.Σ της Π.Ε.Σ.ΕΚ σε συνεργασία με όλες τις συνταξιουχικές οργανώσεις θα οργανώσει άμεσα την αντίστασή μας. Με συλλαλητήρια έξω από το Υπουργείο  και με κάθε άλλη μορφή αγώνα  θα καταλάβει ο κάθε Κατρούγκαλος ότι δεν μπορεί να παίζει με τους συνταξιούχους και ότι δε θυσιάζουμε τους κόπους μιας ζωής στο βωμό την μνημονιακής πολιτικής που τώρα  υποστηρίζει, ενώ πριν  την κατήγγειλε  από το βήμα της Βουλής και από τα ΜΜΕ.  Του υποσχόμαστε ότι σύντομα  θα δοκιμάσει τη  οργή 280.000 μερισματούχων του  Μ.Τ.Π.Υ  και όλων των συνταξιούχων για τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης.

 

5.    Το Δ.Σ  της Π.Ε.Σ.ΕΚ  καλεί για μια ακόμη φορά τη ΔΟΕ και ΟΛΜΕ  σε  συστράτευση  για την ανατροπή  της αντιασφαλιστικής πολιτικής της κυβέρνησης.  Η απαξίωση του ΜΤΠΥ είναι και υπόθεση των εργαζομένων, γιατί οι ίδιοι συντηρούν το ταμείο με τις εισφορές τους.

 

6.     Οι συνταξιούχοι  εκπαιδευτικοί  θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις  που  θα γίνουν  κατά την απεργία της 12ης ΝΟΕ. Όλοι  οι συνταξιούχοι στους δρόμους, για να αποτρέψουμε τη διάλυση της κοινωνικής  ασφάλισης.   Με νεότερη ανακοίνωση  η Π.Ε.Σ.ΕΚ  θα ενημερώσει  για το χώρο προσυγκέντρωσης.

 

 

                                                          Για  το Δ.Σ   της Π.Ε.Σ.ΕΚ                                                                                     

 

                                                 Ο   Πρόεδρος               Η   Γ. Γραμματέας

 

                                             Τάσος  Σταυρόπουλος             Πόπη   Μαζοκόπου