Νέο Ασφαλιστικό: Μόνιμος μηχανισμός περικοπών σε συντάξεις και όρια ηλικίας

2015-10-08 17:32

 

Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο 

Νέο Ασφαλιστικό: Μόνιμος μηχανισμός περικοπών σε συντάξεις και όρια ηλικίας

Η κατάσταση που επικρατεί στο Ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και συγκεκριμένα στα Ασφαλιστικά Ταμεία περιγράφηκε στην πρώτη ημέρα του 31ου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) 

 

Ο Προέδρος της ΠΟΠΟΚΠ κ. Αντωνης Κουρουκλής ανέφερε κατά το άνοιγμα του συνεδρίου για τις επιπτώσεις του μνημονίου στην Κοινωνική Ασφάλιση και το Ασφαλιστικό σύστημα της χώρας όπου όπως είπε φέρνει μόνιμο μηχανισμό περικοπών και αύξησης ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση αλλά και ουσιαστικά την κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης. 

 

Παράλληλα έκανε ειδική μνεία στην σύνδεση εισφορών και συντάξεων όπου φέρνει καθορισμένες εισφορές αλλά όχι καθορισμένες παροχές. Στα στοιχεία για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που παρουσίασε ο κ. Κουρουκλής μίλησε για πάνω από 300.000 εκκρεμείς αιτήσεις που είναι στην αναμονή για απόφαση απονομής σύνταξης με τον ΟΓΑ να έχει στα συρτάρια του πάνω από 30.000 αιτήσεις. Παράλληλα επιβεβαίωσε σχετικό ρεπορτάζ του dikaiologitika.gr για πάνω από 270.000 αιτήσεις απονομής κύριων, επικουρικών συντάξεων σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ και εφάπαξ του Δημοσίου, που βρίσκονται στην αναμονή (δείτε εδώ το σχετικό άρθρο για τις συντάξεις) 

 

Στο ΙΚΑ, έχουν διαπιστωθεί ότι παραμένουν ανεκτέλεστες περίπου 80.000 αποφάσεις για χορήγηση κύριας σύνταξης και άλλες 70.000 αποφάσεις για επικουρική. Για τις συντάξεις γήρατος, ο χρόνος αναμονής ανέρχεται σε 12 – 14 μήνες και για περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης αυξάνεται στους 22 – 24 μήνες. Στον ΟΑΕΕ βρίσκονται στην αναμονή περίπου 21.000 αιτήσεις, από τις οποίες για 9.500 έχει ήδη γίνει χρήση χορήγησης της προσωρινής σύνταξης. 

 

Υπάρχουν επίσης, άλλες 4.000 αιτήσεις που αφορούν παρατάσεις αναπηρίας, 3.000 αιτήσεις για μεταβιβάσεις σύνταξης λόγω θανάτου και 3.000 αιτήσεις για χορήγηση επιδομάτων. Ο μέσος όρος έκδοσης απονομής των συντάξεων αυτών στο Ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών βρίσκεται στους 12 μήνες για τις συντάξεις γήρατος και ανεβαίνει στους 20 μήνες για τις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης. Με δεδομένο ότι σήμερα, η μηνιαία δαπάνη για συντάξεις στον ΟΑΕΕ φτάνει τα 265 εκατ. ευρώ. Έτσι όμως προχωράει η ροή απονομής των συντάξεων, περίπου 4.000 αιτήσεις εκδίδονται κάθε μήνα. Αυτό σημαίνει ότι μαζί με τα αναδρομικά που πρέπει να δοθούν, η συνταξιοδοτική δαπάνη αυξάνεται κατά 10 εκατ. ευρώ μηνιαίως Στο ΕΤΕΑ υπάρχουν στην αναμονή πάνω από 64.000 επικουρικές συντάξεις, από τις οποίες στις μισές των περιπτώσεων η έκδοσή τους καθυστερεί επειδή δεν έχει εκδοθεί η συνταξιοδοτική απόφαση από τον κύριο φορέα ασφάλισης. Από τα έως τώρα στοιχεία του Ταμείου προκύπτει ότι μέχρι και τον Αύγουστο είχε καταφέρει να κρατήσει το έλλειμμα στα επίπεδα των 55 εκατ. ευρώ, όταν το 2014 την αντίστοιχη περίοδο το έλλειμμα ήταν στα 406 εκατ. ευρώ και το 2013 σταα 386 εκατ. ευρώ. 

 

Τα έσοδα έχουν ανέλθει στο οκτάμηνο στα 1,86 δισ. ευρώ και οι δαπάνες στα 1,91 δισ. ευρώ. Βέβαια τα έσοδα έχουν ενισχυθεί με 70 εκατ. ευρώ από το ΑΚΑΓΕ και 50 εκατ. ευρώ από μεταφορά περιουσίας από το ΕΤΑΤ. Το ΕΤΕΑ εάν χρειαστεί μπορεί να αξιοποιήσει τα διαθέσιμα που βρίσκονται σε εμπορικές τράπεζες και στο κοινό κεφάλαιο και τα οποία ανέρχονται στο 1,3 δισ. ευρώ, ενώ η περιουσία του ταμείου ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ. Στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) υπάρχουν 20.000 αιτήσεις εφάπαξ, για τις οποίες η σχετική απόφαση έχει εκδοθεί η σχετική πράξη, ενώ άλλες 10.000 αιτήσεις είναι ακόμα στην αναμονή. Όμως καμία από αυτές τις περιπτώσεις δεν έχει οριστικοποιηθεί γιατί δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα κονδύλια για να καταβληθούν τα εφάπαξ στους δικαιούχους. Το ΤΠΔΥ διαθέτει αποθεματικά ύψους 180 εκατ. ευρώ, αλλά για να δοθούν όλα τα ποσά στους δικαιούχους απαιτούνται περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ. Ειδική μνεία έκανε ο κ. Κουρουκλής και στα προβλήματα του ΕΟΠΥΥ όπου διαπιστώνονται οφειλές ύψους 7,8 δισ ευρώ όπου τα 2,47 δισ ευρώ αφορούν ιδιώτες παρόχους υγείας και τα 5,4 δισ ευρώ νοσοκομεία και δημόσιες δομές υγείας. 

 

Τα Ασφαλιστικά Ταμεία αυτή την στιγμή οφείλουν στον ΕΟΠΥΥ 1,76 δισ ευρώ και σύμφωνα με τον κ. Κουρουκλή αν δεν αποδοθούν άμεσα 900 εκατ ευρώ υπάρχει κίνδυνος για στάση πληρωμών και προς τους ασφαλισμένους Οσο αφορά τους καταργημένους οργανισμούς Εργατικής Κατοικίας ΟΕΚ και ΟΕΕ έκανε γνωστό ότι 327,2 εκατ ευρώ που εισέπραξε το ΙΚΑ από εισφορές ασφαλισμένων δεν αποδόθηκαν ποτέ στον ΟΑΕΔ που πλέον έχει την αρμοδιότητα των υπηρεσιών του Οργανισμού ενώ το 2015 δεν έχει λάβει ούτε ευρώ. Για τα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού ο κ. Κουρουκλής εστίασε στην απαξίωση του προγράμματος αφού φέτος οι δικαιούχοι ανήλθαν σε 150.000 ενώ το 2011 τελευταία χρονιά υλοποιήσης από τον ΟΕΕ οι δικαιούχοι έφταναν του 570.000 . Επίσης έκανε γνωστό ότι η απορροφητικότητα του προγράμματος φτάνει μόλις το 20% 
 

πηγή:  www.dikaiologitika.gr