Πολλές χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν στους δρόμους του Λονδίνου με αίτημα τη δωρεάν εκπαίδευση και βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ ορισμένων εκ των συμμετεχόντων και ανδρών της αστυνομίας στο τέλος της κινητοποίησης.

 

Κρατώντας ένα μεγάλο πανό όπου αναγραφόταν το σύνθημα «δωρεάν εκπαίδευση», οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και κατέληξαν στο Κοινοβούλιο, στο Ουέστμινστερ, στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

 

Βίαιες συγκρούσεις σημάδεψαν την κινητοποίηση αυτή. Τα επεισόδια ξέσπασαν μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών, όταν μια μικρή ομάδα διαδηλωτών πέταξε μπογιά στο κτίριο, ενώ ορισμένοι άλλοι αποπειράθηκαν να εισβάλουν στο υπουργείο Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Ανταγωνισμού (BIS), αφού πέταξαν αυγά και καπνογόνα εναντίον των δυνάμεων επιβολής της τάξης, ανακοίνωσε η αστυνομία. Οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη πολλών διαδηλωτών.

 

Η αμάθεια στοιχίζει ακριβότερα από την εκπαίδευση ή «η απόγνωση είναι ο νέος κανόνας» ήταν τα συνθήματα που μπορούσε να διαβάσει κανείς στα πλακάτ που κράταγαν οι συμμετέχοντες, οι οποίοι διαδήλωναν υπό τους ήχους τυμπάνων. Οι φοιτητές ζητούν επίσης από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να ακυρώσει τα σχέδιά της να μετατρέψει τις φοιτητικές υποτροφίες σε δάνεια.

 

Υπέρ της κινητοποίησης των σπουδαστών, τάχθηκε ο Τζον Μακ Ντόνελ, υπεύθυνος οικονομικών θεμάτων του Εργατικού Κόμματος.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ – Γαλλ. Πρακτ