Λειτουργία Σχολικών Επιτροπών (με αφορμή την περίπτωση του Δήμου Σαλαμίνας)

2015-05-23 09:24

 

Με αφορμή καταγγελία του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Σαλαμίνας αναφορικά με το ζήτημα της λειτουργίας της Σχολικής επιτροπής του Δήμου Σαλαμίνας, το Δ. Σ. της Δ. Ο. Ε. επισημαίνει:

 

                H συνεχής μείωση της οικονομικής επιχορήγησης για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των σχολικών μονάδων (μέσω των ΚΑΠ των σχολικών επιτροπών) έχει δημιουργήσει σωρεία προβλημάτων τα οποία επιφέρουν αρνητικά αποτελέσματα στην εκπαιδευτική διαδικασία και στη λειτουργία των σχολείων. Η μείωση των πιστώσεων για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών με πρόσχημα τις μνημονιακές δεσμεύσεις,  έχει δημιουργήσει συνθήκες  λιτότητας και περικοπών σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας.

 

Σύμφωνα με την καταγγελία του Συλλόγου Εκπ/κών Π. Ε. Σαλαμίνας: «το πρόβλημα αυτό στις σχολικές μονάδες της Σαλαμίνας, είναι περιπλοκότερο αφού:

 

·         Δεν γίνεται  κατανομή των εγκεκριμένων πιστώσεων παρά το ότι αυτό προβλέπεται από το νόμο (άρθρο 2).

·          Δεν έχει πιστωθεί ούτε ένα ευρώ στους λογαριασμούς τραπέζης των σχολείων (άρθρο 8, παρ. α και β).

·         Δεν υπάρχουν καταστάσεις εισπράξεων –πληρωμών και ως εκ τούτου δεν δύναται να υπάρχει βιβλίο « ΕΣΟΔΩΝ-ΕΞΟΔΩΝ»,  για να υπάρχει ο έλεγχος των κινήσεων κάθε μήνα.( άρθρο 11).

·         Εξαιτίας αυτής της μη τήρησης της νομοθεσίας δεν κατέστη δυνατό οι διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων της Σαλαμίνας να στείλουν στη σχολική επιτροπή «πρωτότυπα των καταστάσεων εισπράξεων και πληρωμών μαζί με τα σχετικά δικαιολογητικά» (άρθρο 12, παρ. α). Δεν έχει υποβληθεί συνοπτικός ετήσιος πίνακας απολογισμού (άρθρο 12, παρ. β) και έγκριση του από το διοικητικό συμβούλιο της Σχολικής Επιτροπής».

 

Το Δ. Σ. της Δ. Ο. Ε. επανειλημμένα έχει τοποθετηθεί για το θέμα της λειτουργίας των σχολικών επιτροπών, η οποία διέπεται από συγκεκριμένους νόμους και κανόνες που οφείλουν να σέβονται και να εφαρμόζουν όλες οι Δημοτικές Αρχές της χώρας στο πλαίσιο της ευνομούμενης και χρηστής διοίκησης, αλλά και της αντιμετώπισης των προβλημάτων λειτουργίας των σχολικών μονάδων με τα χρήματα που προέρχονται από τις θυσίες των Ελλήνων φορολογούμενων.

 

Εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας και αποδοκιμάζουμε κάθε είδους μη σύννομη και αδιαφανή διευθέτηση αναφορικά με τη διαχείριση των χρημάτων των σχολικών επιτροπών από οποιαδήποτε Δημοτική Αρχή υιοθετείται. Στηρίζουμε το Σύλλογο Εκπ/κών Π. Ε. Σαλαμίνας στον αγώνα που δίνει για την εφαρμογή του αυτονόητου, δηλ. της νομιμότητας αναφορικά με τη λειτουργία της σχολικής επιτροπής και παρέχουμε πλήρη συνδικαλιστική και νομική κάλυψη στις ενέργειές του που αποσκοπούν στην επίλυση του ζωτικού αυτού θέματος το οποίο άπτεται της εύρυθμης λειτουργίας των σχολικών μονάδων της Σαλαμίνας αλλά και, κατ’ επέκταση, όλης της χώρας.

 

 

Από τη Δ.Ο.Ε.