Καταγγελία για τις αντεργατικές πρακτικές του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ και εκδικητική απόλυση

2016-04-22 06:14

5-4-2016

 

Την Παρασκευή 1/4/2016, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ εκβιαστικά απέλυσε εργαζόμενη επί 4 χρόνια στον όμιλο, γιατί αρνήθηκε να υπογράψει ατομική σύμβαση παροχής υπηρεσιών με πρωτοφανείς καταχρηστικούς όρους. Οι όροι της συγκεκριμένης σύμβασης που η εταιρεία εκβιαστικά έχει ζητήσει να υπογράψουν και άλλοι εργαζόμενοί της, συνιστά πρόκληση για κάθε εργαζόμενο και «αιτία πολέμου» για το συνδικαλιστικό κίνημα.

 

Καταγγέλλουμε τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ο οποίος:

 

·      Επιχειρεί να εισάγει το Αγγλικό Εμπορικό(!!!) Δίκαιο στις συμβάσεις των εργαζόμενων μηχανικών με Μπλοκάκι (ΔΠΥ), που αποτελεί την κύρια μορφή εργασιακής εργασίας σχέσεις για τους μισθωτούς μηχανικούς, στον όμιλο και γενικά στον τεχνικό κλάδο.

 

·      Ζητά από τους εργαζόμενους να υπογράψουν ότι δε θα πληρώνονται σε περίπτωση απουσίας λόγω ασθένειας ή τραυματισμού. Όποιος αρρωσταίνει για αθροιστικά πάνω από 15 μέρες το Έτος, απολύεται. Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ επιδιώκει να μας επιστρέψει σε εργασιακό καθεστώς 19ου αιώνα.

 

·      Υποχρεώνει το μισθωτό με ΔΠΥ να κοινοποιεί στην εργοδοσία για επεξεργασία οποιαδήποτε «ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα», δηλαδή πληροφορίες σχετικά με την σωματική ή ψυχική υγεία ή κατάστασή του προκειμένου να παρακολουθείται η απουσία του λόγω ασθένειας.

 

·      Ζητά από τους εργαζόμενους να υπογράψουν ότι εφόσον χρειαστεί να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για δουλειά της εταιρείας θα αναλάβουν τα έξοδα για ασφάλιση Υγείας, εμβολιασμούς και μεταναστευτικές απαιτήσεις (βλ. βίζα)!

 

·      Ζητά εκβιαστικά από τον μισθωτό τεχνικό να υπογράψει ρητή «δήλωση» ότι δε θεωρεί τον εαυτό του υπάλληλο του ομίλου.

 

·      Υποχρεώνει τον εργαζόμενο να συνάψει συμβόλαιο με Ασφαλιστική εταιρεία για ασφάλιση της μελετητικής του δουλειάς ώστε να αποζημιώσει την ΕΛΛΑΚΤΩΡ για οποιαδήποτε «απώλεια, ευθύνη, έξοδα (συμπεριλαμβανομένων των εύλογων δικαστικών εξόδων), ζημίες ή δαπάνες που προκύπτουν»κατά την άσκηση των εργασιακών καθηκόντων του.

·      Ο εργαζόμενος δεν θα μπορεί να βρει το δίκιο του, αφού θα πρέπει να προσφύγει στα δικαστήρια της Αγγλίας ή της Ουαλίας!!

 

Ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ - ηγέτης στον κλάδο των κατασκευών - αναλαμβάνει ως «ανάδοχος» να ηγηθεί στην επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στις εργασιακές σχέσεις και τα εργατικά δικαιώματα. Εφόσον περάσει αυτό το σχέδιο θα αποτελέσει πρότυπο για όλο τον κατασκευαστικό κλάδο και στην συνέχεια θα γενικευτείΗ σύμβαση αυτή και οι όροι της συνοψίζουν με τον πιο κραυγαλέο τρόπο το εφιαλτικό μέλλον των ελαστικών εργασιακών σχέσεων που επιδιώκει να επιβάλλει το κεφάλαιο και η Ε.Ε., με τη στήριξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

 

Είναι ώρα μάχης! Καμία απόλυση, κανένας εκβιασμός, καμία χειροτέρευση των όρων εργασίας μας δε θα μείνει αναπάντητη.

 

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην απολυμένη συνάδελφο και στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών.

Καλούμε τώρα την εργοδοσία να αποσύρει το επαίσχυντο συμφωνητικό και να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη και καταχρηστική απόλυση της συναδέλφου.

 

Παλεύουμε για να καταργηθεί το άθλιο καθεστώτος πληρωμής με δελτίο παροχής υπηρεσιών και όλες οι μορφές ελαστικής εργασίας. Κανονικές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου. Υπογραφή αξιοπρεπών Συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Μείωση των ωρών εργασίας 35ωρο-5ημερο -7ωρο.

 

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

 

Η πρόεδρος             Η γραμματέας

 

       Γράφου Ματίνα             Ρέππα Ντίνα