Καταγγελία για τη διακοπή της εκπομπής Zona Rossa

2015-09-27 14:18

 

Καταγγέλλουμε τη διακοπή της εκπομπής Zona Rossa που μεταδιδόταν για πάνω από 16 μήνες από την ΕΡΤ3. Αρχικά την αυτοδιαχειριζόμενη ΕΡΤ του αγώνα και στη συνέχεια την επίσημη ΕΡΤ.

 

Η συγκεκριμένη εκπομπή αποτελεί ένα εναλλακτικό τηλεοπτικό magazine, στο οποίο είχε φωνή o κόσμος που δεν προβάλλεται ποτέ από το επίσημο mediaκο σύστημα. Πρόβαλε τους αγώνες των εργαζομένων και τα κοινωνικά κινήματα ενάντια στα Μνημόνια, παρείχε ενημέρωση και ψυχαγωγία, επιχείρησε να προσεγγίσει από ανατρεπτική ματιά την τέχνη, τη φιλοσοφία, την ιστορία και την πολιτική.

 

Και όμως η εκπομπή που δεν τόλμησε να κόψει ούτε η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, διακόπτεται τώρα από τη μνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η διορισμένη διοίκηση της ΕΡΤ-ΕΡΤ3 είχε ήδη δείξει τα πρώτα δείγματα γραφής κόβοντας τις εκπομπές «Παιδεία σε Κρίση» και «Κόσμος εν Κινήσει», επικαλούμενη νομικούς λόγους. Στην συνέχεια, μετέφερε τη Zona Rossa από τις 7.30 το απόγευμα της Τετάρτης, στις 12.30 το βράδυ της Πέμπτης, δηλαδή σε ζώνη χαμηλής τηλεθέασης, περιορίζοντας τη διάρκειά της κατά μισή ώρα. Η επόμενη πράξη της επίθεσης, ήρθε όταν η Διοίκηση ανακοίνωσε ότι η εκπομπή «παγώνει» και διέκοψε την προγραμματισμένη προβολή της στις 27 Αυγούστου με δικαιολογία  τη ΔΕΘ και τις εκλογές. Παρ’ όλα αυτά, η εκπομπή παραμένει ακόμα εκτός προγράμματος.

 

Σοβαρές ανησυχίες δημιουργεί το γεγονός ότι το «ψαλίδι» συνέβη λίγες ημέρες μετά την καταγγελία της εκπομπής από την ellinikoschrysos.gr, επειδή προβάλλει το κίνημα ενάντια στην Εξόρυξη Χρυσού στη Χαλκιδική. Είναι φανερό ότι η Zona Rossa όπως και άλλες εκπομπές που κόπηκαν, κόπηκαν επειδή  συνεχίζουν να ρίχνουν φως στους αγώνες των εργαζομένων, των ανέργων, του λαού.  Ισχυροί φόβοι υπάρχουν ότι ο επόμενος στόχος θα είναι η εκπομπή Αντιδραστήριο που επίσης μπήκε στο στόχαστρο της Ελληνικός Χρυσός και ενώ έχει ήδη προηγηθεί το κλείσιμο του ERTOPEN.

Η διακοπή της Zona Rossa, που ήταν αναπόσπαστο μέρος του μεγαλειώδη αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ, είναι ένα μεγάλο πλήγμα στην ελευθερία του λόγου και τη δημοκρατία.

 

Καταγγέλλουμε τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της διοίκησης της ΕΡΤ και της κυβέρνησης που θέλουν μια ΕΡΤ κυβερνητική για να «λιβανίζει» την πολιτική τους.

 

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους εργαζόμενους στην ΕΡΤ3 και ζητούμε την άμεση επιστροφή της Zona Rossa στο κανονικό πρόγραμμα, χωρίς εκδικητική τοποθέτηση σε ώρες χαμηλής τηλεθέασης.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

 

Η πρόεδρος             Η γραμματέας

 

Ρέππα Ντίνα           Γράφου Ματίνα