Καναδοί επιχειρηματίες πωλούν σε Κινέζους φιαλίδια με... «καθαρό αέρα»

2015-12-17 23:43

 

Θα μπορούσε να μοιάζει κάλλιστα με αστείο, άλλωστε, σαν ένα αστείο ξεκίνησε, για να καταλήξει ωστόσο σε επιχείρηση και μάλιστα άκρως προσοδοφόρα αφού η πρώτη ύλη του εμπορεύματος δεν είναι παρά αέρας «καθαρός» ή και κοπανιστός όπως θα έλεγαν κάποιοι κάπως πιο... καχύποπτοι

 

 

 Photo: AFP

Η ιστορία ξεκίνησε στις αρχές του μήνα και όταν οι κινεζικές Αρχές έθεσαν για μια ακόμη φορά το Πεκίνο σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού λόγω των εξαιρετικά υψηλών συγκεντρώσεων ρύπων στην ατμόσφαιρα, κάτι που οδήγησε κάποιους κινέζους στην... ιδέα της αγοράς «φρέσκου αέρα» από το εξωτερικό.

Με το νέφος στην κινεζική πρωτεύουσα να έχει περιορίσει την ορατότητα στο ελάχιστο και καθιστώντας ακόμη και την απλή αναπνοή σχεδόν αδύνατη, η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να κλείσει από τις 8 έως τις 10 Δεκεμβρίου τα σχολεία και να λάβει μέτρα που περιόριζαν στο μέγιστο δυνατό την κυκλοφορία οχημάτων αλλά και ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού, ενώ εκείνοι που εξακολουθούσαν να... τολμούν να βαδίζουν στους δρόμους ήταν αναγκασμένοι να φορούν μάσκες.

Συχνοί επισκέπτες της ασιατικής ηπείρου και ειδικά της Κίνας οι Καναδοί Troy Paquette και Moses Lam γνώριζαν σε βάθος την οξύτητα του προβλήματος και αποφάσισαν, αρχικά «για πλάκα» ή και «πειραματικά»  να δημοσιεύσουν αγγελία στο E-bay πουλώντας σάκο που περιείχε «καθαρό αέρα από τα Βραχώδη Όρη».

 Η αγγελία τους όμως αυτή δεν άργησε να βρει ανταπόκριση αν και τα πρώτα χρήματα που κατάφεραν να βγάλουν οι δαιμόνιοι Καναδοί ήταν μόνο 99 σεντς αφού δεν είχαν φανταστεί τη ζήτηση που θα συναντούσαν για το προϊόν τους.

Η δεύτερή τους ωστόσο, όχι μόνο αποδείχθηκε πολύ πιο αποδοτική αφού, μετά από μάχη σε δημοπρασία τους απέφερε το απίστευτο ποσόν των 168 αμερικανικών δολαρίων, αλλά τους έδειξε και τον δρόμο για τη μοναδική «μπίζνα» που έλαβε και το όνομα «Vitality Air».

Οργανωμένοι πλέον οι Paquette και Lam, δείχνουν να μην προλαβαίνουν τις παραγγελίες τους από χιλιάδες απεγνωσμένους Κινέζους που διαθέτουν από 16 έως και 46 δολάρια για φιαλίδια με «καθαρό αέρα» ενώ ήδη οι καινοτόμοι επιχειρηματίες βρήκαν και τοπικούς αντιπροσώπους που προχωρούν σε μαζικές εισαγωγές.«Εκτός από την Κίνα, πελάτες που ενδιαφέρονται πολύ έχουμε και από Αφγανιστάν και Ιράν», δήλωσε ο Paquette που είπε χαρακτηριστικά πως «οι πωλήσεις τους απογειώθηκαν την εβδομάδα που το Πεκίνο βρέθηκε στον κλοιό της πρωτοφανούς ατμοσφαιρικής ρύπανσης».

Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για 500 φιαλίδια που πωλήθηκαν μέσα σε τέσσερις μόνο ημέρες ενώ, ήδη μια παραγγελία με 4.000 τεμάχια ήδη βρίσκονται καθ' οδόν προς Κίνα.

 

Ωστόσο, το νέφος του Πεκίνου δεν «έδωσε ιδέες» μόνο στους συγκεκριμένους ξένους επιχειρηματίες αλλά και σε ντόπιους, που έχουν αρχίσει να οδηγούνται σε κερδοσκοπικές πρακτικές έξω από κάθε φαντασία.

 

Συγκεκριμένα, μόλις την προηγούμενη Δευτέρα, ιδιοκτήτης εστιατορίου του Πεκίνου συνελήφθη επειδή χρέωνε στους πελάτες ένα επιπλέον ποσόν «επειδή καθάριζε τον αέρα του καταστήματος».

 

Πηγές: CBC - Vice - Independent