Γ. Βρούτσης: Έρχονται αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο

2019-09-02 20:50

Δύο αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας  Γιάννης Βρούτσης κατά τη διάρκεια των Προγραμματικών Δηλώσεων: τη δημιουργία  Ηλεκτρονικού Μητρώου συνδικαλιστικών Οργανώσεων και τη διενέργεια  ηλεκτρονικής ψηφοφορίας  στις διαδικασίες απόφασης για απεργία.

Όπως είπε οι αλλαγές αυτές κρίθηκαν αναγκαίες μετά τα γεγονότα της ντροπής στο συνέδριο της ΓΣΕΕ. Ειδικά για το ηλεκτρονικό Μητρώο επισήμανε πως έτσι θα ξέρουμε ποιος είναι συνδικαλιστής, ενώ για την ηλεκτρονική ψηφοφορία ο υπουργός σημείωσε πως θα δοθεί δυνατότητα σε όλους να αποφασίζουν.

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε στις πάνω από 400.000 εκκρεμείς και επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας πως παρουσίαζε πλεονασματικό τον ΕΦΚΑ ενώ στην πραγματικότητα δεν απέδιδε συντάξεις. "Δεν είμαστε ίδιοι, σας προκαλώ να υποβάλλετε ερώτηση για τις εκκρεμείς συντάξεις" είπε.

Ο υπουργός Εργασίας είπε ότι το Νοέμβριο θα κατατεθεί ο Νόμος "Άτλας: Ψηφιακή Σύνταξη στη Νέα εποχή" και μεταξύ των άλλων θα προβλέπει το χρονοδιάγραμμα απονομής των  συντάξεων. Τόνισε πως μέχρι την 1/6/2020 θα εκδίδεται άμεσα το 34,33% των νέων συντάξεων και μέχρι την 1/6/2021 να εκδίδεται άμεσα  το 90% των νέων συντάξεων οι οποίες θα βγουν ψηφιακά.

Για τις επικουρικές συντάξεις διαβεβαίωσε πως "Η όποια μετάλλαξη γίνει σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα, θα γίνει με απόλυτη διαφάνεια, με δέσμευση ότι κανείς συνταξιούχος δεν θα χάσει ούτε 1 ευρώ" ενώ άφησε ανοιχτό τι θα ισχύσει για τους νέους συνταξιούχους. .

Επανέλαβε τους τρεις πυλώνες του ασφαλιστικού συστήματος:

-   με τον πρώτο πυλώνα διατηρείται ο καθολικός, υποχρεωτικός και
δημόσιος χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης και μάλιστα με ενίσχυση του
ανταποδοτικού σκέλους της. 

- με τον δεύτερο ενδυναμώνεται ο θεσμός των επαγγελματικών ταμείων,
όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, και

- με τον τρίτο πυλώνα δίνεται χώρος και κίνητρα στην (προαιρετική
όπως και σήμερα) επιλογή των ασφαλισμένων να συμπληρώσουν το μελλοντικό
συνταξιοδοτικό δικαίωμά τους μέσω των φορέων της ιδιωτικής ασφάλισης

Ο κ. Βρούτσης τέλος υπογράμμισε πως θα δοθούν κίνητρα στις  ιδιωτικές εταιρίες για την ασφαλιστική κάλυψη χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Μ. Ντ.

πηγή: https://www.capital.gr/politiki/3372938/g-broutsis-erxontai-allages-ston-sundikalistiko-nomo