Εργαζόμενοι σκλάβοι στις ΗΠΑ: Απαγορεύουν το κατούρημα.Υποχρεωτικές οι πάνες ακράτειας!

2016-05-14 12:33

 


 

Οι Αμερικάνοι καταναλώνουν περισσότερο κοτόπουλο από ποτέ, τουλάχιστον 30% σε σχέση με πριν από 20 χρόνια και το θέλουν φθηνό και σε πολλές ποικιλίες.

 

Οι τέσσερις μεγάλες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή κοτόπουλου για να μειώσουν το κόστος πιέζουν τους εργαζόμενους, οι περισσότεροι από τους οποίους εργάζονται σε γραμμή παραγωγής με ταχύτητες που διαλύουν τον αυχένα, καταλήγουν να δουλεύουν σε πολύωρες βάρδιες με μόλις μισή ώρα διάλειμμα την ημέρα και μισθούς χαμηλότερους από το βασικό.

 

Ο χαρακτηρισμός «εργασιακός μεσαίωνας» δεν επαρκεί για να περιγράψει τις άθλιες συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται οι υπάλληλοι δεκάδων εκτροφείων πουλερικών στις ΗΠΑ.

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση «No Relief» της οργάνωσης Oxfam America, υπάλληλοι σε εκτροφείο πουλερικών στο Άρκανσας αναγκάζονται να φορούν πάνες ακράτειας, καθώς οι προϊστάμενοί τους δεν τους επιτρέπουν να κάνουν διάλειμμα για τουαλέτα.

 

"Έπρεπε να φοράω πάνες ακράτειας" είπε ένας εργάτης στην Oxfam. "Εγώ και πολλοί άλλοι, πρέπει να φοράμε Pampers".

 

Αν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για έναν εργάτη να πάει κάπου, πρέπει να έρθει οπωσδήποτε αντικαταστάτης. Οι εργάτες σημειώνουν πως η αντικατάσταση μπορεί να γίνει σε μία ώρα μπορεί και ποτέ!

 

«Οι προϊστάμενοι κοροϊδεύουν τις ανάγκες των εργαζομένων και αγνοούν τα αιτήματά τους. Τους απειλούν με ποινές ή ακόμα και με απόλυση», αναφέρει η έκθεση, η οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει πολλές μαρτυρίες εργαζομένων που αποκαλύπτουν ότι πέρα από την βάναυση μεταχείριση των ζώων στα εν λόγω κέντρα, σε βασανιστήρια υποβάλλονται και οι ίδιοι οι εργαζόμενοί, με σκοπό την αύξηση του κέρδους.

 

Η Oxfam αναφέρει ότι τα ευρήματα είναι αποτέλεσμα τριετούς έρευνας, εκατοντάδων συνεντεύξεων με εργαζόμενους. Τα αποτελέσματα είναι παρόμοια με άλλες έρευνες που είχε πραγματοποιήσει με το ίδιο θέμα, όταν είχε διαπιστώσει ότι το 80% των εργαζόμενων στη βιομηχανία πουλερικών δεν είχαν το δικαίωμα να πάνε στην τουαλέτα, όποτε ένιωθαν την ανάγκη.

 

 

"Ζωές στην ουρά" - Σοκαριστική έρευνα

 

Για τα 30 εκατομμύρια επεξεργασμένα κοτόπουλα την ημέρα που αντιστοιχούν σε ένα ρεκόρ κατανάλωσης 80 κιλών το χρόνο από κάθε αμερικανό πολίτη, η βιομηχανία πουλερικών στηρίζεται στην δημιουργία εργαζόμενων σκλάβων, οι οποίοι παθαίνουν χρόνιους πόνους, βαίους τραυματισμούς λόγω της εντατικοποίησης της εργασίας και των συνθηκών.

 

Οι εργαζόμενοι μερικές φορές επαναλαμβάνουν τουλάχιστον 20.000 φορές –ενίοτε μέχρι κι 100.000 φορές- τις ίδιες ακριβώς κινήσεις στο πώς κρατούν και πώς κόβουν τα κοτόπουλα.

 

 

Χιλιάδες ακρωτηριασμοί

 

Στην βιομηχανία πουλερικών όπου από τους ιμάντες περνούν 140 κοτόπουλα το λεπτό, οι τραυματισμοί φτάνουν τους 250.000 το χρόνο.

Υπάρχει μακρύ ιστορικό καταγγελιών για παραβιάσεις ασφαλείας και μαζικές νοσηλείες εργαζομένων σε νοσοκομεία ύστερα από εργατικά ατυχήματα

Οι τέσσερις εταιρείες όπως αποκαλύπτει η OXFAM είναι η  Tyson Foods, Pilgrim's Pride, Sanderson Farms και Perdue Farms- ελέγχουν το 60% της αγοράς πουλερικών στις ΗΠΑ κι από τα χέρια τους περνούν περισσότερες από 30 διαφορετικές μάρκες.

 

 

Πηγή: https://www.alfavita.gr