Έρχεται ψαλίδι στις συντάξεις ποιους αφορά

2015-08-07 07:16

 

πηγή: https://www.dikaiologitika.gr

 

Υπουργείο Εργασίας: Δύο συντάξεις σε μία

 

Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο

 

Την απορρόφηση των επικουρικών συντάξεων από τις κύριες, φέρεται να εξετάζει το υπουργείο Εργασίας, σε συνεννόηση με τους θεσμούς. Η διαρροή της συγκεκριμένης πληροφορίας προέκυψε στο περιθώριο της χθεσινής συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ έξω από το υπουργείο Εργασίας, στην οδό Σταδίου 29, ενόψει των ανατροπών σε ασφαλιστικό και εργασιακά που ετοιμάζονται.

 

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, τόνιζαν ότι η αναφορά που έγινε αφορούσε μόνο την ενοποίηση των κανόνων για κύρια και επικουρική σύνταξη και όχι απαραίτητα την ενοποίηση των δύο συντάξεων σε μία. Πάντως, επίσημη διάψευση της συγκεκριμένης πληροφορίας δεν υπήρξε, γεγονός που επίσης αφήνει μεγάλα ερωτηματικά για τις προτάσεις που θα καταθέσει η ελληνική πλευρά τον Οκτώβριο και θα αφορούν το νέο ασφαλιστικό.

 

Σύμφωνα με συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, ο υπουργός Εργασίας επέμεινε ότι εκφράζει προσωπικές απόψεις για τις οποίες χρειάζεται σχετική αναλογιστική μελέτη, για να διαπιστωθεί η πρακτική εφαρμογή των προτάσεων.. Στο πλαίσιο αυτό πάντως, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στις προθέσεις της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας είναι αν χρειαστεί να γίνουν περικοπές στις συντάξεις, αυτές να είναι για ποσά από 1.000 ευρώ και άνω. Επίσης, να δημιουργηθεί ένα μοντέλο όπου μόνο η βασική σύνταξη θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και το υπόλοιπο ποσό, που θα αφορά το αναλογικό κομμάτι, να προκύπτει από τις εισφορές των ασφαλισμένων.

 

Στο μεταξύ αναφορικά με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ), που επίσης αποτελεί κομμάτι της διαπραγμάτευσης, η τρόικα επιμένει στο να επεκταθεί η εφαρμογή του σε όλη τη χώρα, ενώ η ελληνική πλευρά επιθυμεί κάτι τέτοιο να μην γίνει άμεσα, καθώς έχουν διαπιστωθεί σημαντικές δυσλειτουργίες στη συνεργασία των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας με τους δήμους, οι οποίες πρέπει να ξεπεραστούν. Στόχος πια είναι η καθολική εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος να μεταφερθεί για μετά το 2017, χωρίς επίσης να επηρεάσει την καταβολή των υπόλοιπων προνοιακών επιδομάτων. Το συγκεκριμένο θέμα όμως βρίσκει αντίθετη την τρόικα, που επιθυμεί στο ΕΕΕ να ενσωματωθεί σειρά προνοιακών επιδομάτων, ίσως ακόμα και το ΕΚΑΣ.