Ενημερωτικό Δελτίο της αιρετής στο ΠΥΣΠΕ Α΄ Αθήνας Κλιάφα Αρτέμιδας, εκλεγμένης με το ψηφοδέλτιο της Ανεξάρτητης Ριζοσπαστικής Παρέμβασης, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ – ΚΙΝΗΣΕΙΣ - ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ

2016-04-06 06:34

 

Προς κατάργηση 15 Τμήματα Ένταξης την Α΄ Αθήνας

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

 

Στην Α΄ Διεύθυνση  λειτουργούν 197 Δημοτικά Σχολεία στα οποία είναι ιδρυμένα 156 Τμήματα Ένταξης. Παρόλο που είμαστε προς το τέλος της σχολικής χρονιάς, ακόμα και τώρα δεν είναι όλα στελεχωμένα με εκπαιδευτικούς μόνιμους ή αναπληρωτές.   

 

Στα 14 από αυτά τα σχολεία υπάρχουν δύο Τ.Ε και σε 1 τρία. Τα τμήματα αυτά προήλθαν από τις συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων που είχαν και οι δύο Τ.Ε. Με κινητοποιήσεις και αγώνες εκπαιδευτικών και γονέων και όχι εκ παραδρομής, όπως αναφέρει η διευθύντρια ειδικής αγωγής του υπουργείου,  καταφέραμε να μη γίνουν συμπτύξεις τμημάτων και να διατηρηθούν και τα δύο ΤΕ που λειτουργούσαν. Τα σχολεία που προέκυψαν από αυτές τις συγχωνεύσεις έχουν μεγάλο αριθμό μαθητών και τμημάτων.

 

Τρία χρόνια μετά από αυτές τις συγχωνεύσεις που εφάρμοσε στα πλαίσια των μνημονιακών πολιτικών  η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ το 2013 το Υπουργείο Παιδείας απέστειλε πριν λίγες μέρες έγγραφο (αρ.πρωτ.50351/Δ3-24/3/2016) στις διευθύνσεις εκπαίδευσης και στα ΚΕΔΔΥ με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Οδηγίες σχετικά με τις ιδρύσεις Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Π.Ε  και Τμημάτων Ένταξης Π.Ε & Δ.Ε σχολικού έτους 2016-17»

 

Με το έγγραφο αυτό:

 

·         Σε όσα σχολεία λειτουργούν δύο Τ.Ε το ένα καταργείται. Η κατάργηση των τμημάτων 

αποκλείει από τη δημόσια ειδική εκπαίδευση εκατοντάδες μαθητές μιας και στο Τ.Ε. μπορεί να φοιτήσουν μέχρι 12 μαθητές. Αλήθεια οι υπόλοιποι τι θα γίνουν; Θα αναζητήσουν στήριξη στα διάφορα ιδιωτικά κέντρα ή θα αφεθούν στην τύχη τους;

 

·         Μπαίνουν σοβαρά εμπόδια για τη ίδρυση νέων Τ.Ε καθώς καθορίζεται ως απαραίτητη

προϋπόθεση για την ίδρυση των Τ.Ε. η ύπαρξη τριών διαγνώσεων μόνο από το ΚΕΔΔΥ με πρόταση για φοίτηση του μαθητή σε Τ.Ε. Αυτό είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει αφού όλοι γνωρίζουμε την τεράστια λίστα αναμονής που υπάρχει στα ΚΕΔΔΥ εξαιτίας της υποστελέχωσής τους και του μεγάλου αριθμού μαθητών που έχουν στην ευθύνη τους.

 

Το έγγραφο αυτό αποτελεί συνέχεια της διάταξης που ψηφίστηκε πριν από λίγο καιρό και έχει βρει απέναντί του το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας καθώς αλλάζει τη φυσιογνωμία των Τ.Ε,  παρά τις διαβεβαιώσεις των στελεχών του υπουργείου για το αντίθετο.

 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποφασισμένη να υλοποιήσει το τρίτο μνημόνιο και τις οδηγίες του ΟΑΣΑ και τις Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εκπαίδευση προχωρά στη συρρίκνωση των δομών της ειδικής αγωγής,  επιδιώκει να διευρύνει την ιδιωτικοποίηση της και να εφαρμόσει ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

 

Να ζητήσουμε:

 

·      Την απόσυρση του συγκεκριμένου εγγράφου. Καμιά κατάργηση Τ.Ε.

·      Την ίδρυση Τ.Ε σε όλα τα σχολεία και δεύτερο Τ.Ε σε όσα σχολεία υπάρχει ανάγκη.

·      Μόνιμους διορισμούς σε όλες τις δομές ειδικής εκπαίδευσης και αγωγής.

 

 

                                                                     Άρτεμις Κλιάφα, τηλ. 6986599304, e-mail: akliafa@gmail.com

 

                                                Γεωργιόπουλος Γιώργος  (αναπληρ.) τηλ. 6948519294  geogeor2@gmail.com