Έκδοση του Τουργκούτ Καγιά στον Ερντογάν - κίνδυνος για τη ζωή τού αγωνιστή, Ξεκινάει απεργία πείνας με αίτημα να μην εκδοθεί

2018-06-05 23:42

O Άρειος Πάγος αποφάσισε την έκδοση του Τουργκούτ Καγιά στην Τουρκία. Ο Καγιά, 45 ετών, δημοσιογράφος και συγγραφέας, γνωστός από τα φοιτητικά του χρόνια για την αγωνιστική του δράση ενάντια στο αυταρχικό τουρκικό καθεστώς και υπέρ των δικαιωμάτων των Κούρδων,  βρίσκεται στη λίστα με τους πιο περιζήτητους τρομοκράτες της Τουρκίας, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία δηλώνουν ότι δεν περίμεναν από τον Άρειο Πάγο τέτοια «θετική απόφαση». Και είναι αλήθεια ότι, όπως δήλωσε και ο ίδιος ο επαναστάτης/κομμουνιστής Τουργκούτ Καγιά, ότι όταν λίγο μόλις καιρό πριν, το ίδιο Ανώτατο Δικαστήριο πήρε απόφαση να μην εκδώσει τους στρατιωτικούς που κατηγορούνται για το πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν, θέτοντας μάλιστα τριγμούς στη σχέση ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα με την απόφαση αυτή, είναι «απορίας άξιον» πώς όταν πρόκειται για πολιτικούς κρατούμενους με επαναστατικά ιδεώδη, η απόφαση μπορεί να φέρνει κοντά την Ελλάδα και την Τουρκία. Και φυσικά το «απορίας άξιον» είναι ειρωνικό, καθώς καμία απορία δεν προκαλεί το ότι οι θεσμοί και η κυβέρνηση στην Ελλάδα συνεργάζονται με τα πιο αντιδραστικά καθεστώτα ή κράτη ενάντια στους αγώνες και το δίκαιο των λαών τους.

 

Η πρώτη σύλληψη του Τουργκούτ Καγιά, μαζί με άλλους τρεις Τούρκους συναγωνιστές του, έγινε στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2015, σε μια συντονισμένη πανευρωπαϊκή επιχείρηση διαφόρων χωρών εναντίον της ΑΤΙΚ, της Συνομοσπονδίας Τούρκων Εργατών στην Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης αυτής συνελήφθησαν την ίδια περίοδο Τούρκοι στη Γερμανία, στην Ελβετία και στη Γαλλία. Στην Ελλάδα τότε αναπτύχθηκε ένα πλατύ κίνημα συμπαράστασης που οδήγησε στην απελευθέρωση των τριών Τούρκων αγωνιστών.

 

Συνελήφθη ξανά τον περασμένο Φεβρουάριο από τις ελληνικές αρχές, καθώς κινητοποιήθηκε η Ιντερπόλ για να επιστρέψει ο Καγιά στην Τουρκία να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του. Στην Τουρκία έχει υποστεί πολλές φορές διώξεις και συλλήψεις ήδη από τα φοιτητικά του χρόνια οι οποίες έχουν οδηγήσει σε βασανιστήρια και σε φυλακές τύπου F, αφού θεωρείται ότι συμμετέχει σε παράνομη οργάνωση.

 

Μετά από την δεύτερη σύλληψή του στην Ελλάδα και ενώ ο Καγιά έχει αιτηθεί πολιτικού ασύλου καθώς θεωρεί ότι κινδυνεύει η ζωή του στην Τουρκία, το Συμβούλιο Εφετών Θράκης αποφάσισε την έκδοσή του. Το θέμα παραπέμφθηκε στον Άρειο Πάγο, ο οποίος, μετά από νωρίτερη εισήγηση του εισαγγελέα για οριστική έκδοση, συναίνεσε στην εισήγηση αυτή και πριν τρεις μέρες αποφάσισε οριστικά υπέρ της έκδοσης.

 

Πλέον, το μέλλον του 45χρονου Τουργκούτ Καγιά βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή.

 

Αμέσως μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου ο Καγιά ξεκίνησε απεργία πείνας ζητώντας να αφεθεί ελεύθερος, ενώ δήλωσε τα εξής μέσα από τη φυλακή: «Φίλοι, σύντροφοι. Η δικαστική απόφαση είναι ενδεικτική για το πώς αντιδραστικά κράτη συνεργάζονται όταν χρειάζεται. Το ίδιο δικαστήριο αποφάσισε τη μη έκδοση των Τούρκων αξιωματικών που οργάνωσαν το φασιστικό πραξικόπημα. Αυτό δείχνει ότι τα αντιδραστικά κράτη συνεργάζονται, όταν πρόκειται για επαναστάτες και κομμουνιστές. Δύο τάξεις, δύο εχθρικά στρατόπεδα συνεχίζουν την πάλη. Συνελήφθην στην Ελλάδα ως επαναστάτης. Οποιαδήποτε άλλη πληροφορία που κυκλοφορεί εξυπηρετεί την αντίδραση και τον εχθρό. Δεν εξυπηρετεί την τάξη μας και τον λαό μας»

 

Στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης συγκροτήθηκαν ήδη Επιτροπές Αλληλεγγύης: «Η απόφαση του Αρείου Πάγου είναι άδικη και υποκρύπτει πολιτική συμφωνία ή συμπαιγνία με την καταπιεστική κυβέρνηση της Τουρκίας υπό την ηγεσία του Ερντογάν και του ΑΚΡ. Καλούμε κάθε προοδευτικό και δημοκράτη, κάθε οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο να συσπειρωθούν και να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για την υπόθεση του Τουργκούτ Καγιά»

 

 

 

πηγή:https://www.toperiodiko.gr