Ενημερωτικό Δελτίο για τους εκπαιδευτικούς που πλεονάζουν με τα μέτρα Φίλη, της αιρετής στο ΠΥΣΠΕ Α΄ΑΘΗΝΑΣ Κλιάφα Αρτέμιδας εκλεγμένης με το ψηφοδέλτιο της Ανεξάρτητης Ριζοσπαστικής Παρέμβασης ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ – ΚΙΝΗΣΕΙΣ – ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ

2016-05-19 00:27

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

 

Τις προηγούμενες μέρες δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης τόσο η υπουργική απόφαση για την αναμόρφωση του εβδομαδιαίου ωρολογίου προγράμματος των δημοτικών σχολείων (ΦΕΚ 1324, τ. Β’), όσο και ο νόμος 4386/2016 (ΦΕΚ 83, τ. Α’) ο οποίος περιλαμβάνει τα άρθρα 33, 35 και 36 που αφορούν την οργανικότητα των νηπιαγωγείων, τη συμπλήρωση ωραρίου και άλλα θέματα.

 

Με τις αλλαγές αυτές που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θέλει να εξασφαλίσει τους εκπαιδευτικούς που λείπουν, μιας και το μεγαλεπήβολο σχέδιο των 20.000 διορισμών συνάντησε την άρνηση των δανειστών. Οι χιλιάδες ελλείψεις θα καλυφθούν με μετακινήσεις  εκπαιδευτικών από σχολείο σε σχολείο, από Διεύθυνση σε Διεύθυνση και πιθανόν από Περιφέρεια σε Περιφέρεια. 

 

Το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση υλοποιούν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει με τα μνημόνια, εφαρμόζουν τις κατευθύνσεις του ΟΑΣΑ, αξιοποιούν το νομοθετικό πλαίσιο που τους άφησαν παρακαταθήκη οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Επεκτείνουν το «νέο σχολείο» της Διαμαντοπούλου, που δεν είναι τίποτε άλλο από το σχολείο των δεξιοτήτων, πολυδιασπασμένο, φθηνό και ευέλικτο, σχολείο της αγοράς.

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟ

 

Η υπουργική απόφαση  καθιερώνει ένα τύπο σχολείου, επεκτείνοντας στην ουσία τη μορφή του ΕΑΕΠ σε όλες τις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το μόνο που αλλάζει είναι ότι το πρωινό πρόγραμμα θα λήγει στις 13.15 αντί για τις 14.00.

 

Ταυτόχρονα:

 

·   Καταργείται η πρωινή ζώνη του ολοήμερου (7-8 π.μ.).

·  Μειώνονται οι ώρες που διδάσκει ο δάσκαλος στην κάθε τάξη κατά 2 ώρες  σε όλες τις τάξεις των ΕΑΕΠ, 2 ώρες στην Α και Β τάξη και 5 ώρες από τη Γ τάξη και πάνω στα κλασικά ολοήμερα με τη μείωση των ωρών σε γνωστικά αντικείμενα.

· Σε κάθε τμήμα ολοήμερου θα εναλλάσσονται εβδομαδιαία μέχρι και δέκα  διαφορετικοί εκπαιδευτικοί (δάσκαλοι και ειδικότητες)!!

·  Καταργείται ο δάσκαλος  του ολοήμερου. Η ώρα της Σίτισης και της Μελέτης θα καλύπτεται από τις πλεονάζουσες ώρες των δασκάλων της πρωινής ζώνης.

·  Μειώνονται οι ώρες των ειδικοτήτων (Αγγλικά, Μουσική, Θεατρική Αγωγή, Φυσική Αγωγή, Πληροφορική)

·   Κόβονται γνωστικά αντικείμενα  (Θεατρική Αγωγή και Ευέλικτη Ζώνη στην Ε’ και στη Στ’).

·      Στο ολοήμερο θα εγγράφονται οι μαθητές των οποίων οι γονείς είναι και οι δύο εργαζόμενοι. Το μέτρο αυτό οδηγεί εκτός ολοήμερου τους μαθητές των οποίων οι γονείς εργάζονται σε καθεστώς μαύρης, ανασφάλιστης εργασίας και τους άνεργους, το ποσοστό των οποίων ξεπερνά το 25%.

 

     Με τις παραπάνω αλλαγές χιλιάδες αναπληρωτές δάσκαλοι αλλά και εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων θα απολυθούν. Θα οδηγηθούν στην μόνιμη ανεργία αντί για τους μόνιμους διορισμούς που υποσχέθηκε ο υπουργός.

Συγκεκριμένα στην Α΄ Αθήνας με την εφαρμογή των παραπάνω περισσεύουν περίπου 418 δάσκαλοι. Δεν είναι δυνατόν να γίνει υπολογισμός των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων που περισσεύουν ή υπολείπονται, γιατί δεν μπορούν να υπολογιστούν οι ώρες ειδικοτήτων στα ολοήμερα.

 

             

 

 

(παραδοχές: τα τμήματα της Α΄ τάξης που θα δημιουργηθούν θα είναι τόσα όσα και τα τμήματα της ΣΤ΄ που αποχωρούν, η διαίρεση των ωρών έχει γίνει με  ωράριο 22 ωρών, οι εκπαιδευτικοί που περισσεύουν θα είναι περισσότεροι αν προστεθούν και οι ώρες των διευθυντών)

 

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

 

ΤΜΗΜΑΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ

14 νήπια/προνήπια

Λιγότερα από 13 νήπια/προνήπια

18

33

 

 

 

 

 

Το υπουργείο εδώ και καιρό διακηρύσσει ότι θα εφαρμόσει τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, χωρίς βέβαια να ξεκαθαρίζει με ποιο προσωπικό και σε ποιες κτηριακές υποδομές. Την ίδια στιγμή με τον ν. 4386/2016 επανακαθορίζει τη λειτουργικότητα των νηπιαγωγείων. Στα αστικά κέντρα για να λειτουργήσει ένα νηπιαγωγείο θα χρειάζονται 14 νήπια, ενώ στις απομακρυσμένες περιοχές 5 νήπια.  Εκατοντάδες νηπιαγωγεία κινδυνεύουν να κλείσουν σε όλη τη χώρα.

 

Στην Α΄ Αθήνας – με βάση το φετινό μαθητικό πληθυσμό –  κλείνουν 33 τμήματα νηπιαγωγείων και 18 είναι στο όριο των 14 μαθητών με την εφαρμογή του παραπάνω νόμου.

Με δεδομένο ότι τα προνήπια αντιστοιχούν στο 16% των νηπίων πρέπει να γίνονται δεκτές όλες οι αιτήσεις εγγραφής προνηπίων και να πιέσουμε για να δημιουργηθούν αντίστοιχα τμήματα.

 

Τη σχολική χρονιά 2015 – 2016 ο αριθμός των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που προσλήφθηκαν στην Α’ Διεύθυνση καθώς και οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων που αποσπάστηκαν από τα ΠΥΣΔΕ ή διατέθηκαν από το Α’ ΠΥΣΔΕ Αθήνας στο Α’ ΠΥΣΠΕ είναι:

 

Συνάδελφοι –ισσες

 

Οι αλλαγές που προτίθεται να εφαρμόσει η συγκυβέρνηση από τον Σεπτέμβρη πλήττουν τα  μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, και ας προσπαθεί με κάθε τρόπο να μας πείσει για το αντίθετο. Η προάσπισή τους δεν υλοποιείται με χιλιάδες λιγότερους εκπαιδευτικούς, με ουσιαστική διάλυση της ειδικής αγωγής, με συγχωνεύσεις και καταργήσεις νηπιαγωγείων, με ανυπαρξία υποστηρικτικών και αντισταθμιστικών δομών.

Αν δεν αγωνιστούμε τώρα ενάντια στις περικοπές, διεκδικώντας μόνιμους, μαζικούς διορισμούς, οργανικές θέσεις για τις ειδικότητες, διαφύλαξη των εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων, θα βρεθούμε σε ένα τοπίο εργασιακής κινητικότητας, ομηρίας και ανεργίας.

 

 

Άρτεμις Κλιάφα,

τηλ. 6986599304, akliafa@gmail.com

                                                                      Γεωργιόπουλος Γιώργος  (αναπληρωματικός)

τηλ. 6948519294  geogeor2@gmail.com