ΔΟΕ: Τηλεδιάσκεψη με την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. σχετικά με την έναρξη λειτουργίας των σχολείων

2020-08-23 19:40

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 19/8/2020 τηλεδιάσκεψη του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. σχετικά με την έναρξη λειτουργίας των σχολείων, έπειτα από τις ανακοινώσεις της Υπουργού Παιδείας για πλήρη λειτουργία τους από τις 7 Σεπτεμβρίου.

                Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έθεσε στην πολιτική ηγεσία όλες τις προϋποθέσεις που εκτιμά ότι είναι απαραίτητο να τηρηθούν ώστε οι σχολικές μονάδες να λειτουργήσουν με ασφάλεια για μαθητές και εκπαιδευτικούς:

 • Μέγιστος αριθμός ανά τμήμα 15 μαθητές, μέτρο που εφαρμόστηκε την άνοιξη όταν τα κρούσματα του covid-19 ήταν ελάχιστα σε σχέση με τους σημερινούς ιδιαίτερα αυξημένους αριθμούς.

 • Κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών αναγκών με πλήρη στελέχωση όλων των δομών των δημόσιων σχολείων σε εκπαιδευτικό προσωπικό στην Α φάση προσλήψεων.

 • Επαρκές προσωπικό καθαρισμού στις σχολικές μονάδες, κάτι που δεν τηρήθηκε τον περασμένο Μάιο και οι Δήμοι φαίνονται παντελώς ανέτοιμοι να τηρήσουν στις 7/9.

 • Εφοδιασμός των σχολικών μονάδων με όλα τα υλικά καθαρισμού και απολύμανσης που είναι απαραίτητα.

 • Κάλυψη από την πολιτεία της σημαντικής δαπάνης που αφορά την αγορά μασκών που είναι απαραίτητες για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Σειρά άλλων θεμάτων (ύλη μαθημάτων, λειτουργία ολοήμερου σχολείου, σχολικά γεύματα, λεπτομέρειες της καθημερινής λειτουργίας των σχολείων κλπ.) καθώς και όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή και τις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

 

Από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας μας ανακοινώθηκε, σε σχέση με τη λειτουργία των σχολείων, ότι:

 • Θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για τους μαθητές άνω των 10 ετών, σύμφωνα με την εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων αλλά ακόμα δεν έχει αποφασιστεί τι θα ισχύσει για τους μαθητές μικρότερης ηλικίας.

 • Θα υπάρξουν επικαιροποιημένες οδηγίες και για τη χρήση της μάσκας.

 • Το ολοήμερο θα λειτουργήσει (δεν μας απαντήσαν όμως για το πώς θα γίνει αυτό και πώς θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες).

 • Τα σχολικά γεύματα θα συνεχιστούν.

 • Σύγχρονη εκπαίδευση θα γίνεται μόνο σε περίπτωση που κάποιο τμήμα ή σχολείο κλείσει λόγω κρούσματος ή αν υπάρχει τοπικό lockdown.

 • Δικαιολογημένες θα είναι οι απουσίες των μαθητών μόνο αν νοσούν, ή νοσεί μέλος της οικογένειάς τους ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

 • Το πλαίσιο απουσίας των εκπαιδευτικών από την εργασία θα είναι το ίδιο με όλων των εργαζόμενων στο δημόσιο και είναι ακόμα υπό συζήτηση.

 • Το τι θα ισχύσει για κυλικεία, αθλητισμό, εκδρομές, όργανα μουσικής, ειδική αγωγή κλπ, θα συζητηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

 

 

Σε σχέση με τα ζητήματα διορισμών, προσλήψεων και υπηρεσιακών μεταβολών:

 • Δεν έχει αποφασιστεί ακόμα πόσες  θα είναι οι προσλήψεις αναπληρωτών στην Α φάση αλλά αναμένεται να είναι περίπου στα περσινά επίπεδα και γίνεται προσπάθεια να γίνουν το συντομότερο.

 • Γίνεται προσπάθεια οι προσλήψεις στην παράλληλη να γίνουν άμεσα. Δεν δόθηκε όμως, παρά την πίεσή μας, απάντηση στο αν θα γίνουν ταυτόχρονα με τις άλλες προσλήψεις στην Α φάση.

 • Οι αναπληρωτές θα παρουσιαστούν απευθείας στα σχολεία για να αναλάβουν υπηρεσία όπου και θα υπογράψουν τις συμβάσεις τους, οι οποίες θα σταλούν μετά στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για να καταχωρηθούν και στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

 •  Δεν έχει απασχολήσει ακόμα το Υπουργείο η Β΄ φάση αποσπάσεων.

 

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. , παρά τα αλλεπάλληλα αιτήματά μας για συνάντηση και ενόψει των νέων δεδομένων, απαιτεί την πραγματοποίηση συναντήσεων τόσο με τον Ε.Ο.Δ.Υ. όσο και με το Υπουργείο Εσωτερικών (και τις ζητά) ώστε να αναζητηθούν οι καλύτεροι όροι λειτουργία των σχολικών μονάδων, με ασφάλεια για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Η προάσπιση της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών δεν μπορεί να επαφίεται στην ατομική ευθύνη αλλά αποτελεί υποχρέωση του κράτους να ενημερώσει επίσημα για όλα τα μέσα που απαιτούνται και να τα διασφαλίσει ώστε να μην κινδυνέψει καμία ανθρώπινη ζωή.

Καταδικάζουμε την άκαμπτη και αναντίστοιχη της κρισιμότητας της εποχής, στάση της πολιτικής ηγεσίας σχετικά με τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα και απαιτούμε την άμεση λήψη απόφασης για λειτουργία με μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τμήμα στους 15 μαθητές. Η απαράδεκτη στάση της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας συνεχίζεται και σε αυτή την περίοδο, επιδιώκοντας να εφαρμόσει τις αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις που ψήφισε και τις οποίες κατήγγειλε και ζήτησε την απόσυρσή τους το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., κατά τη διάρκεια της καραντίνας του πρώτου κύματος της πανδημίας covid-19.

Απαιτούμε την πραγματοποίηση σειράς συναντήσεων όπου θα εξαντληθεί η προσπάθεια για την εξεύρεση των βέλτιστων λύσεων στη λειτουργία των σχολείων ώστε να αποτραπεί η όποια επικίνδυνη παιδαγωγικά και υγειονομικά πολιτική επιλογή σε βάρος μαθητών και εκπαιδευτικών.

Τονίζουμε, για μια ακόμη φορά, την επιτακτική ανάγκη της χάραξης μιας εθνικής πολιτικής για την παιδεία που θα δίνει τις, απαραίτητες για την εκπαίδευση, λύσεις στο ζήτημα των αναγκαίων μόνιμων διορισμών που θα καλύπτουν το σύνολο των αναγκών, ιδιαίτερα τις κρίσιμες αυτές στιγμές αλλά και σε μια σειρά ακόμα ζητημάτων, όπου, όπως αποκαλύπτουν οι συζητήσεις των ημερών, το κτηριακό πρόβλημα και η επίλυσή του είναι ένα από τα κορυφαία.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. παρακολουθεί τις εξελίξεις, πραγματοποιεί όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις με θέσεις και προτάσεις και κινείται στην κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων με αξιοποίηση όλων των μέσων που διαθέτει προς το Υπουργείο Παιδείας και την Κυβέρνηση με στόχο την ασφαλή και πλήρη λειτουργία των σχολείων προς όφελος των μαθητών μας.