ΔΟΕ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΔΟΕ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

2015-09-03 23:17

 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 3/ 9 /2015 συνάντηση, μετά από αίτημα του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., με την υπηρεσιακή  Υπουργό Παιδείας κα Κιάου.

 

               Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έθεσε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο της εκπαίδευσης:

 

·         Τα περισσότερα  από 20.000 κενά που βάζουν σε κίνδυνο  την ομαλή έναρξη της λειτουργίας των σχολείων, πολλά από τα οποία θα παραμείνουν κλειστά στις 11 Σεπτεμβρίου

·         Το σοβαρό ενδεχόμενο να μην προσληφθούν χιλιάδες αναπληρωτές, αφού ακόμη και σήμερα δεν έχουν εξασφαλιστεί από τον κρατικό προϋπολογισμό οι ανάλογες πιστώσεις

·         Την πρωτοφανή ταλαιπωρία  των συναδέλφων αναπληρωτών οι οποίοι καλούνται να κάνουν δηλώσεις για δεύτερη φορά 

·         Την  ανάγκη άμεσης  ίδρυσης οργανικών  θέσεων των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων

·         Την εξασφάλιση της δυνατότητας των ΠΥΣΠΕ να προχωρήσουν άμεσα στην πραγματοποίηση των υπηρεσιακών μεταβολών των εκπαιδευτικών (τοποθετήσεις , αποσπάσεις κλπ)

·         Το θέμα της καθυστέρησης της χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών, και της πρόσληψης των καθαριστριών

·         Τη χορήγηση εξαίρεσης από την τριμελή επιτροπή του Σ.τ.Ε.  για την πραγματοποίηση αποσπάσεων στο εξωτερικό

Η Υπουργός Παιδείας μας απάντησε ότι:

 

·         Έχουν εξασφαλιστεί συνολικά για α/βάθμια και β/βάθμια  12.000 πιστώσεις ΕΣΠΑ και 2.000 από τον κρατικό προϋπολογισμό. Έχουν ζητηθεί (αλλά δεν έχουν εξασφαλιστεί ) άλλες 6.000 πιστώσεις από το Π.Δ.Ε. Είναι σαφές ότι με βάση το χρονοδιάγραμμα δεν πρόκειται να προσληφθεί κανένας αναπληρωτής πριν από τις εκλογές

 

·         Σχετικά με την επανάληψη της διαδικασίας των αιτήσεων των αναπληρωτών είναι υποχρεωτική η παρουσία τους στις διευθύνσεις αφού πρόκειται, επί της ουσίας,  για νέα διαδικασία 

 

·         Δεν υπάρχει δυνατότητα ίδρυσης οργανικών θέσεων ειδικοτήτων  τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή

 

·          Έχει ζητήσει την επίσπευση της απόφασης της αρμόδιας επιτροπής για τις αποσπάσεις του εξωτερικού.

 

·         Τα ΠΥΣΠΕ μπορούν να προχωρήσουν στην υλοποίηση των υπηρεσιακών μεταβολών.

 

·         Έχει ήδη παρέμβει για το ζήτημα της άρσης των περιορισμών της οικονομικής λειτουργίας των σχολικών επιτροπών  και της πρόσληψης των καθαριστριών

 

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο  την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης ως αποτέλεσμα της  εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών των τελευταίων πέντε χρόνων.

Θεωρούμε ότι η λύση του προβλήματος των κενών στα σχολεία είναι η  πραγματοποίηση μαζικών μόνιμων διορισμών με γενναία αύξηση της χρηματοδότησης.

Ο πρωτοφανής κακός σχεδιασμός της απελθούσας πολιτικής ηγεσίας επιδείνωσε την κατάσταση δημιουργώντας εικόνα διάλυσης και περαιτέρω υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. δε θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση τα προβλήματα που δημιούργησε η εφαρμογή αντιεκπαιδευτικών πολιτικών να «λυθούν» σε βάρος των μορφωτικών αναγκών των μαθητών και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.

Στην κατεύθυνση αυτή καλούμε το υπουργείο να προχωρήσει άμεσα σε όλες τις ενέργειες για την ομαλή λειτουργία των σχολείων. Ταυτόχρονα καλούμε όλους τους συναδέλφους σε εγρήγορση για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου.

 

 

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα  επιδιώξει νέα συνάντηση με την πολιτική ηγεσία την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου στις 12 το μεσημέρι.

 

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς σε συγκέντρωση την ίδια ημέρα και ώρα στο ΥΠΟ.ΠΑΙ.Θ. ώστε  να συμβάλλουν με τη δυναμική τους παρουσία στην ανάδειξη και επίλυση των τεράστιων προβλημάτων.  

 

Από τη Δ.Ο.Ε.