ΔΟΕ: Πρόγραμμα δράσης του κλάδου ενάντια στη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος

2016-01-17 23:23

 

    Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. στη σημερινή του συνεδρίαση εκτίμησε όλη την ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργήσει για τους εργαζόμενους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με το μισθολόγιο που έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή από 1-1-2016 και με το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που σχεδιάζει να ψηφίσει άμεσα, αφού πρώτα πάρει την έγκριση των δανειστών.

 

    Με το  μισθολόγιο – φτωχολόγιο υπηρετεί τις μνημονιακές επιταγές για σκληρή και παρατεταμένη λιτότητα  και βάζει για πολλά χρόνια στο «ψυγείο» τους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο, θυσιάζοντάς τους στο όνομα της εφαρμογής του 3ου μνημονίου. Σε συνδυασμό δε με τη γενικότερη οικονομική μνημονιακή πολιτική, με τη φοροεπιδρομή, την ακρίβεια (ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, κλπ) και την αύξηση των κρατήσεων για τα ασφαλιστικά ταμεία, συνεχίζει να βαθαίνει τη σκληρή λιτότητα.

 

    Αυτό όμως που αποτελεί αληθινό εφιάλτη για τους εργαζόμενους είναι το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που εισάγει καταιγισμό σαρωτικών αλλαγών στις συντάξεις, στις εισφορές και στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Κατεδαφίζει όλα όσα ισχύουν στο ασφαλιστικό σύστημα μέχρι σήμερα και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος.

 

   Το νέο Ασφαλιστικό, μια αντεργατική – αντιασφαλιστική αναδιάρθρωση, μετατρέπει το σύστημα σε ανταποδοτικό και πλήττει καίρια τους σημερινούς ασφαλισμένους, τους προς συνταξιοδότηση, αλλά και όλους τους σημερινούς συνταξιούχους, αφού με αυτό θεσπίζονται ενιαίοι κανόνες, προσαρμοσμένοι στους δημοσιονομικούς στόχους Κυβέρνησης και δανειστών, με τον επανυπολογισμό των συντάξεων που ήδη καταβάλλονται και με την ενοποίηση όλων των Ταμείων σε ένα (Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης).

 

  Είναι απόλυτα βέβαιο ότι η διαπραγμάτευση με τους «θεσμούς» θα οδηγήσει σε ένα σχέδιο νόμου με ακόμα χειρότερους όρους αλλά και ότι στο μέλλον θα υπάρχουν ειδικές ρήτρες που θα μεταβάλουν το ύψος των συντάξεων αυτόματα και δικτατορικά στο πλαίσιο της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων.

  Γίνεται, επομένως, ξεκάθαρο ότι το σχέδιο που παρουσιάστηκε με μεγαλόστομες κορώνες περί σκληρής διαπραγμάτευσης είναι μια κακόγουστη παράσταση της  μνημονιακής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που επιδιώκει να αποκρύψει το  έγκλημα που συντελείται σε βάρος του μόχθου των εργαζομένων και του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης.

 

   Με τις κυβερνητικές προτάσεις που ανακοινώθηκαν:

 

·         Οι συντάξεις θα είναι μειωμένες σε σχέση με τις σημερινές κατά 15% με 30%, αλλά και σε σχέση με εκείνες που θα δίνονταν με το Ν3863/2010.

 

·         Θα γίνει επανυπολογισμός των ήδη αποδιδόμενων συντάξεων με βάση τα νέα δεδομένα και αν προκύψει μείωση κάτω ακόμα και από τα σημερινά άθλια επίπεδα, η σύνταξη θα συνεχίσει (εάν βέβαια υπάρχει η δυνατότητα και ισχύσουν οι δεσμεύσεις) να αποδίδεται στο σημερινό της ύψος ( το οποίο είναι μειωμένο κατά 40% σε σχέση με το 2009) με το τρικ της «προσωπικής διαφοράς», η οποία όμως παύει σταδιακά να υπάρχει μετά τον Ιούλιο του 2018, οπότε οι μειώσεις που προκύπτουν θα ενσωματωθούν κανονικά στις ήδη αποδιδόμενες συντάξεις.

 

·         Πραγματοποιείται «σφαγή» των «νέων» συνταξιούχων και των συντάξεων αναπηρίας.

·         Αυξάνονται οι εισφορές για την επικουρική σύνταξη. Από 1/1/2016 και μέχρι την 31/12/2018, το ποσό της μηνιαίας εισφοράς στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, διαμορφώνεται σε ποσοστό 3,5% από 3% για τον ασφαλισμένο και σε ποσοστό 4% από 3% για τον εργοδότη (ο οποίος τα τελευταία χρόνια αποδίδει μειωμένες εισφορές κατά 3,9 μονάδες.

·         Καθιερώνεται νέος μαθηματικός τύπος για τις εφάπαξ παροχές, σύμφωνα με τον οποίο οι μειώσεις θα κυμανθούν από 10% έως 15%, ενώ για τα μερίσματα του μετοχικού ταμείου πολιτικών υπαλλήλων αυτές θα φτάσουν στο 30%.

·         Καταργείται σταδιακά το ΕΚΑΣ. Μετά το 2019 δεν θα καταβάλλεται σε κανέναν συνταξιούχο και συνολικά οι χαμηλοσυνταξιούχοι χάνουν περίπου 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

·          Εφαρμόζεται  ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις (κανόνας βιωσιμότητας). Οι ήδη καταβαλλόμενες (σύμφωνα με την κυβέρνηση) θα παραμείνουν ως έχουν μέχρι 31/12/2018 (έχουν ήδη μειωθεί κατά 6%), οπότε θα ισχύσουν και γι’ αυτές οι μειώσεις.

·         Πραγματοποιείται από 1/1/2016 ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών ταμείων κύριας ασφάλισης και εφάπαξ (πρόνοιας) σε ένα υπέρ-ταμείο. Αποτέλεσμα θα είναι η λεηλασία όσων αποθεματικών έχουν απομείνει σε κάποια επιμέρους Ταμεία και η σταδιακή μετατροπή του νέου φορέα σε μια υποτυπώδη, υποβαθμισμένη δομή με δραματικές συνέπειες για όλες τις συντάξεις.

     Είναι  αυτονόητο ότι, η κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης με την ταυτόχρονη υφαρπαγή των ασφαλιστικών εισφορών που αποτελούν τον πυρήνα της ασφαλιστικής «μεταρρύθμισης» της κυβέρνησης μας θα βρει απέναντί της όλους τους εργαζόμενους, όλη την κοινωνία.

  Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. απέναντι σ’ αυτήν την «κήρυξη πολέμου» καλεί τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε μια πανστρατιά για την αποτροπή της ψήφισης των μέτρων που επιβάλλουν κυβέρνηση και δανειστές.

Ø  Συμμετέχουμε δυναμικά στο παλλαϊκό συλλαλητήριο που οργανώνει η ΑΔΕΔΥ, το Σάββατο 16 Ιανουαρίου και ώρα 12 στην Πλατεία Ομονοίας για την Αθήνα καθώς και σε όλα τα συλλαλητήρια που πραγματοποιούνται εκείνη την ημέρα σε όλη την Ελλάδα. Για την ενίσχυση της μαζικότητας της συμμετοχής των εκπαιδευτικών καλούμε τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε. των περιοχών της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου σε συνεργασία με τα νομαρχιακά τμήματα της ΑΔΕΔΥ να φροντίσουν για τη συμμετοχή, όσο δυνατό, περισσότερων εκπαιδευτικών με λεωφορεία που για το σκοπό αυτό θα μισθώσει η ΑΔΕΔΥ.

Ø  Αποφασίζουμε από σήμερα τη δυναμική συμμετοχή του κλάδου των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην απεργιακή κινητοποίηση που θα πραγματοποιήσει η ΑΔΕΔΥ κατά την κατάθεση – ψήφιση του σφαγιαστικού νομοσχεδίου.

Ø  Βρισκόμαστε σε συντονισμό με τις Εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες ( ΟΛΜΕ – ΟΙΕΛΕ) για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα και την πραγματοποίηση δυναμικών κινητοποιήσεων του χώρου της εκπαίδευσης.

Ø  Καλούμε όλους τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου να καταψηφίσουν το απαράδεκτο νομοσχέδιο.

 

Ø  Καλούμε τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε. να προχωρήσουν στην πραγματοποίηση έκτακτων Γενικών Συνελεύσεων μέχρι και τις 28 Ιανουαρίου 2016 μέσα από τις οποίες θα γίνει πλήρης ενημέρωση των εκπαιδευτικών, θα ενισχυθεί η αγωνιστική συσπείρωση του κλάδου μπροστά στην αναμενόμενη απεργιακή κινητοποίηση και θα παρθούν αποφάσεις για τη συνέχεια και ένταση των αγώνων απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε.

Ø  Στο πλαίσιο αυτό, μετά την ολοκλήρωση των Γ.Σ. καλούμε τους προέδρους όλων των Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε. σε ολομέλεια προέδρων που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

 

 

Αγωνιζόμαστε όλοι μαζί για:

·         Αποκλειστικά Δημόσιο Ασφαλιστικό Σύστημα, που θα λειτουργεί με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες. Η ασφάλιση δεν είναι εμπόρευμα.

·         Καθολικό δικαίωμα στην Κοινωνική Ασφάλιση για όλους χωρίς προϋποθέσεις.

·         Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια  ίση με το 80% του ύψους του τελευταίου μισθού.

·         Αυξήσεις στις συντάξιμες αποδοχές. Να σταματήσει η διάλυση της επικουρικής ασφάλισης, του μετοχικού ταμείου και της μείωσης του εφάπαξ.

·          Να πληρώσουν οι εργοδότες και το κράτος, την κρίση του ασφαλιστικού συστήματος.

·         Να έχουν ελεύθερα και χωρίς προϋποθέσεις δωρεάν περίθαλψη από ένα αποκλειστικά δημόσιο υγειονομικό σύστημα, όλοι οι πολίτες που διαμένουν στη χώρα Έλληνες ή μετανάστες, εργαζόμενοι ή άνεργοι.

·         Άμεση χρηματοδότηση όλων των Ταμείων (ΜΤΠΥ, ΕΤΕΑ, ΤΠΔΥ) για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τους δικαιούχους. Ανακεφαλαίωση των Ασφαλιστικών Ταμείων για αποκατάσταση των απωλειών λόγω του PSI. Ειδικά για το ΤΠΔΥ απαιτείται να συμπεριληφθούν οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις του προς τους συνταξιούχους (800.000.000 ευρώ) στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.

 

Απαιτούμε:

·         Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια (Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά κ.λπ.) και οι νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθήθηκαν την πενταετία των μνημονίων.

·         Να μην περάσουν τα βάρβαρα μέτρα του τρίτου μνημονίου και ο νέος νόμος της Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΑΝ.ΕΛ. για την ασφάλιση.

·         Να επιστραφούν στα Ασφαλιστικά Ταμεία τα αποθεματικά που υπεξαίρεσαν οι τράπεζες, οι εργοδότες και το κράτος: τα 70 δις ευρώ που λεηλατήθηκαν έως το 2010 και τα δεκάδες δις που χάθηκαν με τα δομημένα ομόλογα και το «κούρεμα» του PSI.

 

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ