Δελτίου Τύπου Πανελλαδικής Συνέλευσης Συντονιστικού Αναπληρωτών/Αδιορίστων

2019-12-15 21:41

Δελτίου Τύπου Πανελλαδικής Συνέλευσης Συντονιστικού Αναπληρωτών/Αδιορίστων Εκπαιδευτικών μέσω skype στην οποία συμμετείχαν πάνω από 80 συνάδελφοι/συναδελφισσες από τις περιοχές: Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Πάρος, Κέρκυρα, Αλεξανδρούπολη και Μυτιλήνη. Όλες οι περιοχές πήραν τον λόγο και από κοινού συνδιαμορφώθηκε το παρακάτω δελτίο τύπου.

Στη συνέλευση τα κεντρικά ζητήματα που αναδείχθηκαν ήταν:

 • Ο κανιβαλισμός, η πιο σκληρή και τιμωρητική αξιολόγηση και, όπως φαίνεται καθαρά από τους νέους πίνακες, οι απολύσεις που φέρνει το προσοντολόγιο και ο νόμος 4589/19. Το νέο σύστημα του προσοντολογίου καλεί τους εκπαιδευτικούς να «αγοράσουν» τη θέση εργασίας τους, μετακυλύει την ευθύνη της ανεργίας τους στους ίδιους και είναι καθαρά ένα σύστημα απολύσεων καθώς δεν διστάζει να θυσιάσει χιλιάδες κόσμο πετώντας τον έξω από τους πίνακες για όσα χρόνια η εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου αυθαίρετα αποφασίζει. Ταυτόχρονα σκόπιμα αδιαφορεί για τους νέους απόφοιτους και τους αδιόριστους συναδέλφους οι οποίοι είναι σε αδιέξοδο καθώς δεν μπορούν να δουν τους εαυτούς τους στην εκπαίδευση, ενώ ο καθένας και η καθεμιά καλείται να ανταγωνιστεί τον διπλανό του προκειμένου να διεκδικήσει μια θέση στο σχολείο. Το νέο εργασιακό καθεστώς που οραματίζονται οδηγεί τους υποψηφίους -για μια θέση ελαστικής εργασίας/αναπλήρωσης- σε ένα αέναο κυνήγι προσόντων προκειμένου να «αποδείξουν» την «αξία» και τη δυνατότητα τους να δουλεύουν , απαξιώνει το πτυχίο και τα εργασιακά δικαιώματα που αυτό κατοχυρώνει, ενώ τα χρόνια εργασίας δεν κατοχυρώνουν το αυτονόητο δικαίωμα στη μόνιμη, σταθερή και αξιοπρεπή δουλειά αλλά αντίθετα μπαίνουν στο ζύγι και η απειλή της εναλλαγής μεταξύ εργασίας/ανεργίας είναι πιο επιθετικά εδώ παρά ποτέ.

 • Η δραματική κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία με εκατοντάδες κενά, λόγω μικρού αριθμού προσλήψεων σε ειδικότητες και λόγω παραιτήσεων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, οι οποίοι οικονομικά και ψυχολογικά έχουν εξουθενωθεί, ενώ καλούνται να αναπληρώνουν ξανά και ξανά τους εαυτούς τους σε μια δυστοπική κατάσταση στην εκπαίδευση όπου η εικόνα της αέναης ανακύκλωσης ανεργίας-εργασίας και η ανασφάλεια χτυπάει κόκκινο!

 • Η αξιολόγηση-αυτοαξιολόγηση που απειλεί τους εκπαιδευτικούς, αναπληρωτές και μόνιμους, και το ίδιο το δημόσιο σχολείο, την οποία η κυβέρνηση ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, ντύνει με βάση το νεοφιλελεύθερο δόγμα με έναν μανδύα «προοδευτισμού» και «αριστείας» ακολουθώντας πλήρως τις επιταγές της ΕΕ και του ΟΟΣΑ. Στην ουσία, σύμφωνα με τη σύγχρονη διεθνή εμπειρία, η αξιολόγηση φέρνει τον εκφοβισμό και την υποταγή των εκπαιδευτικών, την πλήρη πειθάρχηση και εν τέλει εργασιακή εξάντληση με μαζικές παραιτήσεις ή απολύσεις, ενώ η σύνδεσή της με την αυτονομία και την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας οδηγεί στη συρρίκνωση του δημόσιου χαρακτήρα του σχολείου με οδυνηρά αποτελέσματα για τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών.

 • Η προσπάθεια για συρρίκνωση και η κατάργηση της ειδικής αγωγής με τη νέα τροπολογία για τα Τ.Ε. που δημιουργεί εμπόδια στην αναγκαία ίδρυση τμημάτων ένταξης στα σχολεία καθώς και στην πρόσληψη εκπαιδευτικών ειδικοτήτων σε αυτά, με τον νόμο 4547/18 των νέων δομών και τις ομάδες εκπαιδευτικής υποστήριξης που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και πάνω στα οποία πατάει η ΝΔ.

Από τη συζήτηση υπογραμμίστηκε η ανάγκη για ένα πανελλαδικό συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων, αναπληρωτών και μονίμων στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου κέντρου αγώνα και αγωνιστικού σχεδιασμού μαζί με τους μαθητές, τους φοιτητές και τους αδιόριστους αλλά και όλους τους συμβασιούχους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τους συμβασιούχους στα προγράμματα των δήμων και του ΟΑΕΔ.

Είναι ολοφάνερο ότι οι ομοσπονδίες ΔΟΕ-ΟΛΜΕ δεν θέλουν να οργανώσουν τον αγώνα ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα που έφεραν και συνεχίζουν να φέρνουν οι εκάστοτε ηγεσίες του ΥΠΑΙΘ. Η αποδοχή, η πλήρης συναίνεση και η λογική της καλύτερης διαχείρισης των επιμέρους προσόντων του ν. 4589/19, η προδοτική απόφαση της ΔΟΕ για «μια καλή αξιολόγηση» την ώρα που πάνω από 70 ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ έχουν πάρει απόφαση για απεργία - αποχή, ως ελάχιστα ενδεικτικά παράδειγμα της στάσης τους, αφοπλίζουν τον κλάδο, οδηγεί σαν πρόβατα στη σφαγή χιλιάδες εκπαιδευτικούς, απομαζικοποιεί τις συλλογικές διαδικασίες και επιχειρεί να πείσει «πως τίποτα δεν αλλάζει».  Επιτακτική είναι η ανάγκη να πάρουμε τον αγώνα στα χέρια μας! Ξέρουμε ότι έχουμε τη δύναμη να ανατρέψουμε το ζοφερό εργασιακό μας μέλλον. Γι’ αυτό το επόμενο διάστημα θα δώσουμε αποφασιστικά τον αγώνα ενάντια στις πολιτικές που διαλύουν τις ζωές μας και το σχολείο, μέσα από σταθμούς αγώνα και απεργίες που θα αποφασιστούν μέσα από τις συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων και θα «επιβάλλουν» το δίκαιο του αγώνα μας στην πλειοψηφία του εργοδοτικού συνδικαλισμού ΔΟΕ και ΟΛΜΕ που συνεχίζουν να σφυρίζουν αδιάφορα. Συμμετέχουμε στις συλλογικές διαδικασίες του σωματείου, στις συνελεύσεις και τις επιτροπές αγώνα. Να δοθεί συντονισμένα, ενιαία και στοχευμένα απάντηση μέσα από ένα πρόγραμμα δράσεων, ακτιβισμών και απεργιακών κινητοποιήσεων με κάλυψη των εξόδων για μεταφορά στην Αθήνα που θα έχει βάθος χρόνου και διάρκεια.

Δηλώνουμε τη στήριξή μας στους χιλιάδες απορριπτέους συναδέλφους μας των πινάκων του ΑΣΕΠ. Τους καλούμε να παλέψουμε όλοι συλλογικά απέναντι στο ανθρωποφαγικό και κανιβαλικό προσοντολόγιο-έκτρωμα για την κατάργησή του. Κανένας αναπληρωτής άνεργος / απολυμένος! Κανείς μόνος ή απέναντι στον άλλον!

 

Με βάση τις προτάσεις της συνέλευσης:

 • Συνδιαμορφώνουμε και κυκλοφορούμε ποικιλία ενημερωτικών κειμένων - πολύμορφων εντύπων

 • Συνθέτουμε βίντεο για την ανάδειξη των θεμάτων που μας απασχολούν

ΚΑΛΟΥΜΕ

 • Το επόμενο διάστημα σε πολύμορφες κινητοποιήσεις και δράσεις στις κατά τόπους περιοχές.

 • Την Δευτέρα 06/01/2020 πανελλαδική συνέλευση αγώνα στην Αθήνα με στόχο την οργάνωση των επόμενων κινήσεων μας καθώς και μιας επόμενης πανελλαδικής ημέρας δράσης με απεργία στην Αθήνα στα τέλη Γενάρη.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

 • Την κατάργηση του ν.4589/19 του προσοντολογίου και των απολύσεων.

 • Μαζικούς μόνιμους διορισμούς/ Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών αποκλειστικά με το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία.

 • Πλήρη εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα για το σχολείο των όλων, των ίσων, των διαφορετικών.

 

Μόρφωση, δουλειά για όλο τον λαό!

Μετατρέπουμε την αγωνία και την αναμονή, σε ανυποχώρητο συλλογικό αγώνα!