Δελτίο Τύπου Σύσκεψης για τα Εργασιακά Δικαιώματα των Αναπληρωτριών/τών Εκπαιδευτικών

2017-04-03 21:32

Όλοι στα συλλαλητήρια 4/4 και 5/4 - ενιαίος και συντονισμένος αγώνας

 

Αθήνα 1/4/2016

 

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 01-04-2017 στις 12:00 στην αίθουσα της ΔΟΕ η σύσκεψη που κάλεσε το Συντονιστικό Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών στα πλαίσια της καμπάνιας για τα εργασιακά δικαιώματα των αναπληρωτών-τριών συναδέλφων-ουσών. Στη σύσκεψη συμμετείχαν με απόφαση οι σύλλογοι ΠΕ: «Αθηνά», Αμαρουσίου, Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου- Φυλής, «ο Αριστοτέλης», «Δελμούζος», «Κ. Βάρναλης», Κερατσινίου-Περάματος, «Κ. Σωτηρίου», «Πρόοδος», Σαλαμίνας και τη στηρίζει ο σύλλογος ΠΕ Σύρου-Τήνου-Μυκόνου. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν με απόφαση ο ΠΟΣΕΕΠΕΑ, συνάδελφοι από την «ATTACK στην ανεργία και την επισφάλεια»  και οι σύλλογοι αναπληρωτών ΠΣΑΕΠ και ΣΑΤΕΑ. Τέλος, παρευρέθησαν και τοποθετήθηκαν αντιπρόσωποι από την Πρωτοβουλία Αναπληρωτών-Ωρομίσθιων καθώς και άλλοι συνάδελφοι.

 

Κοινό τόπο στη συζήτηση συνιστά ότι η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας λαμβάνουν προληπτικά μέτρα, ενόψει του κλεισίματος της β’ αξιολόγησης, σε πλήρη εναρμόνιση με το σύνολο των αντεργατικών μέτρων που προωθούν. Η ελαστική εργασία, η διαρκής κινητικότητα και η ανακύκλωση της ανεργίας αποτελούν κεντρική επιλογή Κυβέρνησης-Κεφαλαίου-ΕΕ, ενώ η μόνιμη και σταθερή εργασία τίθεται υπό αίρεση. Ταυτόχρονα τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά μπαίνουν στο στόχαστρο· η εκπαίδευση δεν αποτελεί εξαίρεση. 

 

Στη συζήτηση αναδείχθηκαν όλα τα ζητήματα που αφορούν την ελαστική εργασία στην εκπαίδευση. Το ποσοστό των αναπληρωτών-τριών εκπαιδευτικών σε σχέση με το σύνολο του δυναμικού των δημόσιων σχολείων, τα τελευταία χρόνια, αυξάνεται διαρκώς· αναδεικνύοντας τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες που καλούνται να καλύψουν. Η ελαστική εργασία στην εκπαίδευση, η διαρκής περιπλάνηση και ανασφάλεια καθώς και οι ανισότητες ως προς τα εργασιακά δικαιώματα (άδειες, μητρότητα) διαμορφώνουν εκπαιδευτικούς πολλαπλών ταχυτήτων.

 

Την ίδια στιγμή η εκπαιδευτική πολιτική διαμορφώνεται στη βάση των περικοπών και της εξοικονόμησης προσωπικού, με συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων, τεχνητά πλεονάσματα, την αναδιαμόρφωση των ορολόγιων προγραμμάτων, την κατάργηση του υπεύθυνου εκπαιδευτικού ολοημέρου, τη μη προσμέτρηση της ώρας σίτισης και τον εκβιασμό της συμπλήρωσης ωραρίου για την κάλυψη κενών (μαθήματα ειδικοτήτων, παράλληλη στήριξη, τμήματα ένταξης). Στο νέο σχολείο ο εκπαιδευτικός καλείται να καλύψει τρύπες, ενώ τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών καταστρατηγούνται.

 

Στη συζήτηση αναδείχθηκε το ζήτημα της τροπολογίας και της υπουργικής απόφασης για την ειδική αγωγή και τους αναπληρωτές. Μια τροπολογία η οποία βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με την προαναφερθείσα εκπαιδευτική πολιτική, καθώς εφαρμόζει στην πράξη το νόμο 3848 της Διαμαντοπούλου και εισάγει προσοντολόγιο (κριτήρια μοριοδότησης) απαξιώνοντας πτυχίο και προϋπηρεσία, ενώ επαναφέρει τη μοριοδότηση των σεμιναρίων των 400 ωρών. Τονίστηκε ότι η επίμαχη τροπολογία αποτελεί προάγγελο συνολικών αλλαγών στο σύστημα πρόσληψης αναπληρωτών σε συνέχεια της προηγούμενης απόπειρας του υπουργείου Παιδείας τον περασμένο Απρίλιο, και σηματοδοτεί την επιβολή αξιολόγησης και ατομικού φακέλου προσόντων εκπαιδευτικού. Η όλη διαδικασία μοριοδότησης, με νόμο πια, θα διαμορφώνεται με υπουργικές αποφάσεις που θα ανατρέπουν και θα αναδιατάσσουν διαρκώς τους πίνακες. Με τον τρόπο αυτό οι εκπαιδευτικοί οδηγούνται σε ένα συνεχή ανταγωνισμό και κυνήγι προσόντων, για μια θέση ελαστικής εργασίας, καθώς στην επίμαχη τροπολογία ορίζεται με σαφήνεια ότι δε θα πραγματοποιηθούν μόνιμοι διορισμοί τουλάχιστον για την επόμενη διετία. Ταυτόχρονα, εμβαθύνει στην εφαρμογή του νόμου 4415, σύμφωνα με τον οποίο τα χιλιάδες ακάλυπτα κενά στην ειδική αγωγή μπορούν να καλύπτονται από πλεονάσματα ωρών, καταστρατηγώντας το δικαίωμα των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σε δημόσια και δωρεάν ειδική αγωγή και εκπαίδευση.

 

Μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκε ως επιτακτική η διεκδίκηση μόνιμων διορισμών όλων των αναπληρωτών με μοναδικά κριτήρια το πτυχίο και την προϋπηρεσία. Τονίστηκε η ανάγκη το εκπαιδευτικό κίνημα ενιαία και αποφασιστικά να ξεπεράσει την πολυδιάσπαση και τον κατακερματισμό που το Υπουργείο επιβάλει, προτάσσοντας το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, του δημόσιου σχολείου και των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών. Αγώνας που πρέπει να συνδεθεί με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα σε όλους τους χώρους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τους γονείς, τους φοιτητές, τους απολυμένους συναδέλφους, αλλά και τους νέους απόφοιτους.

 

Στην κατεύθυνση αυτή, και με στόχο την κλιμάκωση και συνέχεια των αγωνιστικών κινητοποιήσεων συμφωνήθηκαν:

 

·         Κινητοποίηση την Τρίτη 4/4 στη 1μμ στο Υπουργείο Παιδείας ενάντια στην τροπολογία και την Υπουργική Απόφαση, απαιτώντας την απόσυρσή της.

·         Συγκέντρωση στα Προπύλαια την Τετάρτη 5/4 στη 1μμ, παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας, όπου θα κατατεθεί υπόμνημα με το σύνολο των εργασιακών διεκδικήσεων για την εξίσωση των αδειών μόνιμων-αναπληρωτών, και πορεία στη Βουλή. Απαιτούμε συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας αμέσως μετά το Πάσχα.

·         Νέα κοινή συνέλευση το τελευταίο δεκαήμερο του Απρίλη, σε μέρα και ώρα που θα οριστεί το επόμενο διάστημα, με στόχο πολύμορφες δράσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις

 

ΠΟΣΕΕΠΕΑ, ΣΑΤΕΑ, Συντονιστικό Αναπληρωτών-Αδιόριστων Εκπαιδευτικών

«ATTACK στην ανεργία και την επισφάλεια»

 

Οι σύλλογοι Π.Ε. «Αθηνά», Αμαρουσίου, Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου- Φυλής, «ο Αριστοτέλης», «Δελμούζος», «Κ. Βάρναλης», Κερατσινίου-Περάματος, «Κ. Σωτηρίου», Σαλαμίνας