Δελτίο τύπου για την πανελλαδική σύσκεψη συντονισμού Συλλόγων ΠΕ, ΕΛΜΕ, Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών και Συντονιστικού Αναπληρωτών και Αδιόριστων (23/11/2019)

2019-12-01 02:38

Το Σάββατο 23 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε μαχητική κινητοποίηση εκπαιδευτικών στο κέντρο της Αθήνας με τη συμμετοχή εκατοντάδων συναδέλφων. Αμέσως μετά το συλλαλητήριο και ύστερα από κάλεσμα 25 Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε.-ΕΛΜΕ, της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών και Ωρομισθίων και του Συντονιστικού Αναπληρωτών και Αδιόριστων, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη συντονισμού της δράσης στο αμφιθέατρο του ΠΤΔΕ Αθήνας.

 

Στη συζήτηση κατατέθηκαν από τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών σωματείων οι παρακάτω εκτιμήσεις:

 • Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την αντιεκπαιδευτική πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, υιοθετεί τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ για μια εκπαίδευση πιο «ανοιχτή στις απαιτήσεις της αγοράς και των χορηγών», με «λιγότερες δαπάνες για το κράτος», με «κουλτούρα αξιολόγησης για τους εκπαιδευτικούς». Σε αυτό το πλαίσιο προωθεί μια σειρά αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση, την εργασία, τα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα. Διατηρεί το νόμο Γαβρόγλου για το Λύκειο – εξεταστικό κέντρο. Προχωρά στην προώθηση ενός πιο ταξικού σχολείου λίγων και εκλεκτών, στην επαναφορά της τράπεζας θεμάτων και της βάσης του δέκα, στον ριζικό περιορισμό των εισακτέων στα ΑΕΙ (μέσω του καθορισμού του αριθμού τους από τα ίδια τα ΑΕΙ). Με τη συνεχιζόμενη λιτότητα σε μισθούς και συντάξεις, τα νέα αντασφαλιστικά μέτρα για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής σύνταξης πλήττει τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα.

 • Ο δημόσιος χαρακτήρας της εκπαίδευσης καθώς και το σύνολο των εργασιακών και μορφωτικών δικαιωμάτων είναι στο στόχαστρό της. Η προώθηση της εκπαίδευσης της αγοράς, του σχολείου επιχείρηση δια μέσου της σχολικής αυτονομίας, της αποκέντρωσης, της αξιολόγησης εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων, η εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής και Eκπαίδευσης χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο και οι σχεδιασμοί για μεταφορά της στους Δήμους, η επίθεση στα δικαιώματα όπως το ωράριο, το σχολείο των «άριστων» σε βάρος του δημόσιου σχολείου για όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, η διεύρυνση της ελαστικής εργασίας χωρίς δικαιώματα – κι όλα αυτά σε περιβάλλον αυταρχισμού και εργοδοτικής τρομοκρατίας – αποτελούν προτεραιότητες της. Το δόγμα «νόμος και τάξη» αποτελεί ένα από τα εργαλεία για να περάσει η κυβέρνηση την αντιλαϊκή – αντιεκπαιδευτική πολιτική.

 • Απέναντι στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που αγωνίζονται  για σταθερή και μόνιμη εργασία,  για το διορισμό/μονιμοποίησή τους, η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια πολιτική αδιοριστίας και εργασιακής ομηρίας. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. υλοποιεί το ν.4589/19 του ΣΥΡΙΖΑ για τους διορισμούς – απολύσεις αναπληρωτών. Οι προσωρινοί πίνακες κατάταξης των αναπληρωτών και αδιόριστων της ειδικής αγωγής που ανακοινώθηκαν στις 20 Νοεμβρίου καταγράφουν την πλήρη απαξίωση της προϋπηρεσίας και του πτυχίου και προωθούν τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους συναδέλφους για μια θέση ελαστικής εργασίας ενώ οι ανακατατάξεις του πίνακα είναι πολύ μεγάλες και οι πρώτες απορρίψεις – απολύσεις είναι πλέον γεγονός καθώς τους πίνακες συνοδεύουν και οι «απορριπτέοι». Συνάδελφοι έχουν πέσει από 500 μέχρι και 2.000 θέσεις. Η πιο σκληρή αξιολόγηση εμφανίζεται με τη μορφή αυτών των πινάκων.

 • Ο πρόσφατος «αναπτυξιακός νόμος» που ψήφισε στη Βουλή δίνει γη και ύδωρ στο μεγάλο κεφάλαιο και τις επιχειρήσεις, τσακίζει ακόμα παραπέρα τις Συλλογικές Συμβάσεις και τα εργατικά δικαιώματα, επιδιώκει να βάλει τα συνδικάτα στο γύψο, θέτοντας τον εκάστοτε Υπουργό Εργασίας «απόλυτο άρχοντα» του συνδικαλιστικού κινήματος. Η καπιταλιστική ανάπτυξη, που ευαγγελίζεται η σημερινή αλλά και η προηγούμενη κυβέρνηση, προϋποθέτει μια ζωή χωρίς δικαιώματα για εμάς και τα παιδιά μας. Συνέχεια αυτής της πολικής αποτελεί νέα επίθεση που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι στην κοινωνική ασφάλιση.

 

Απέναντι στην αντιεκπαιδευτική-αντιλαϊκή πολιτική, όλα τα εκπαιδευτικά σωματεία οφείλουν να συμβάλλουν στη συσπείρωση και στο συντονισμό των δυνάμεων για ενίσχυση του αγώνα με στόχο την αποτροπή της επίθεσης. Για την διεκδίκηση της μόρφωσης, της δουλειάς και της ζωής που αξίζει σε εμάς και τους μαθητές μας.

Με στόχο να οργανωθεί ένα μαζικό και μαχητικό κίνημα ενάντια στην αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική κατατέθηκαν από τα εκπαιδευτικά σωματεία οι παρακάτω προτάσεις:

 • Μαζική στήριξη του κοινού κειμένου 63 Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ για απεργία-αποχή από την αξιολόγηση. Έκδοση κοινής αφίσας Συλλόγων ΠΕ – ΕΛΜΕ με βάση το παραπάνω κείμενο.

 • Κινητοποίηση στα γραφεία του ΑΣΕΠ, Πουλίου 6, Αμπελόκηποι, Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, 13.00 για το ζήτημα των απαράδεκτων αποκλεισμών – απολύσεων συναδέλφων από τους πίνακες της Ειδικής Αγωγής.

 • Κινητοποίηση στις 29 Νοεμβρίου, στο Υπουργείο Παιδείας, 13.00 και σε όλες τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και Περιφερειακές Διευθύνσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα για όλα τα ανοιχτά ζητήματα της εκπαίδευσης. Κάλεσμα σε ΔΟΕ – ΟΛΜΕ για 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση την ίδια μέρα.

 • Συγκέντρωση για το ασφαλιστικό με τις συνταξιουχικές οργανώσεις, Σάββατο 30 Νοεμβρίου, 10.30, Προπύλαια.

 • Πανεργατική κινητοποίηση, Σάββατο 30 Νοεμβρίου, 12.00, πλ. Κοραή.

 • Πανεκπαιδευτική κινητοποίηση (με κάλεσμα σε μαθητές, φοιτητές, γονείς) στις 5 Δεκεμβρίου στα Προπύλαια, στις 12 το μεσημέρι, ενάντια στον αυταρχισμό και την καταστολή (με αφορμή την επέτειο από τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου) και απέναντι στο σύνολο της αντιεκπαιδευτικής – αντιλαϊκής πολιτικής, με 3ωρη στάση εργασίας των Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ.

 • Κινητοποίηση για τα εργασιακά δικαιώματα, με έμφαση στις άδειες μητρότητας, Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, 14.00, Υπουργείο Εργασίας.

 • Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της 6ης Δεκέμβρη στη μνήμη της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ενάντια στην καταστολή και τον αυταρχισμό.

 • Πανεκπαιδευτική κινητοποίηση, Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, 13.00, Προπύλαια. Αμέσως μετά, νέα σύσκεψη συντονισμού Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ.

 • Πανελλαδικό συλλαλητήριο συνταξιουχικών οργανώσεων και συνδικάτων για το ασφαλιστικό, Σάββατο 14 Δεκεμβρίου, στην Αθήνα.

 

-Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε.:

Α΄ Αθηνών, Αθηνά, Αιγάλεω, Αμαρουσίου, Λίοσια-Ζεφύρι-Φυλή, Αριστοτέλης, «Δ. Γληνός», Δυτικής Αττικής «Κώστας Βάρναλης», Κ. Σωτηρίου, Λαγκαδά, Νέας Σμύρνης, Νήσων Αργοσαρωνικού, Παρθενώνας, Σύρου-Τήνου-Μυκόνου

-ΕΛΜΕ:

Α΄ Δυτικής Αττικής (Θριάσιο-Μεγαρίδα-Ειδύλλια), Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής, Φωκίδας

-Συντονιστικό Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών