Δελτίο τύπου Από τη συνάντηση για τον Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων

2015-11-11 04:47

 

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 6 Νοέμβρη στο ΕΚΑ η πρώτη  συνάντηση Σωματείων και συλλογικοτήτων αγώνα για τον συντονισμό τους απέναντι στην νέα κλιμάκωση της αντιλαϊκής και αντεργατικής επίθεσης με την ψήφιση του 3ου μνημονίου. Στη συνάντηση συμμετείχαν 15 σωματεία και σύλλογοι από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα καθώς και το συντονιστικό αγώνα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

 

Κοινή διαπίστωση όλων των τοποθετήσεων από τα σωματεία και τις άλλες συλλογικότητες αγώνα  ήταν πως: 

 

Η κυβέρνηση με  τα πρώτα προαπαιτούμενα, που ψήφησε, πέρασε  σαρωτικές αλλαγές στο φορολογικό, στο ασφαλιστικό, στο δημόσιο, στην υγεία, στην ενέργεια. Επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα της δημοσίας περιουσίας.

 

Με τα μέτρα, που φέρνουν μέσα στο Νοέμβρη, επιδιώκουν ένα ολοκληρωτικό χτύπημα,  ενάντια στον κόσμο της εργασίας. Επιδιώκουν να κατεδαφίσουν ολοκληρωτικά την κοινωνική ασφάλιση. Μεθοδεύουν  νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, την απελευθέρωση των απολύσεων και νέα αποδιάρθρωση των συλλογικών συμβάσεων. Με το νέο μισθολόγιο, την κινητικότητα και την αξιολόγηση θέλουν να ολοκληρώσουν τις αντιδραστικές αλλαγές  στο δημόσιο. Η φορολεηλασία εντείνεται και νέα αντιλαϊκά μέτρα έρχονται για τα «κόκκινα δάνεια», τις κατασχέσεις μισθών και συντάξεων, τους πλειστηριασμούς σπιτιών. Για να μπορέσουν να τα επιβάλουν όλα αυτά, στο στόχαστρό τους βρίσκονται οι συνδικαλιστικές ελευθερίες και τα δικαιώματα.

 

Εκτιμήθηκε και συναποφασίστηκε ότι:

 

1.     Απέναντι σε αυτήν τη γενικευμένη επίθεση του μαύρου μετώπου κεφαλαίου-ΕΕ-ΔΝΤ-κυβέρνησης,  η μόνη  διέξοδος  και λύση είναι ο  μαζικός συντονισμένος Αγώνας για την ανατροπή της πολιτικής και των μέτρων που έφεραν όλα τα μνημόνια και οι εφαρμοστικοί νόμοι. Αγώνας για τις πραγματικές ανάγκες μας με αποφασιστικότητα, διάρκεια και περιεχόμενο, που να εξασφαλίζει την ενότητα των εργαζομένων, αλλά και των ανέργων και της γκρίζας ζώνης χιλιάδων εργαζόμενων στην επισφάλεια και προσωρινή εργασία.

 

2.     Έναν τέτοιον αγώνα δεν μπορεί και δεν θέλει να τον οργανώσει ο παλιός και νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός. Η υποταγμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ και οι κυρίαρχες δυνάμεις στις ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα. Η ΑΔΕΔΥ που παραμένει εγκλωβισμένη σε μια ηττοπαθή, γραφειοκρατική λογική κι αντίληψη.

 

3.     Είναι αναγκαίος σήμερα όσο ποτέ άλλοτε ο Συντονισμός των αγωνιστικών σωματείων και των συνδικάτων από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

 

Ένας Αγωνιστικός  Συντονισμός

 

Που θα ξεπερνά τα όρια που βάζει ο γραφειοκρατικός, ο υποταγμένος  εργοδοτικός  και κυβερνητικός  συνδικαλισμός στην αντίσταση για την εφαρμογή παλαιών και του νέου 3ου μνημονίου. Που θα εμπνέει και θα ανοίγει ένα άλλο ορίζοντα στον αγώνα σήμερα.

Που θα καταδεικνύει τις  αιτίες και θα φέρνει μπροστά τα αναγκαία αιτήματα και στόχους σε συνθήκες κρίσης και υπέρβασης της σε όφελος των εργαζομένων.

 

Με πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις στα χέρια των σωματείων και των εργαζομένων.

Με πραγματικές μαζικές διαδικασίες βάσης και αποφάσεις αγώνα που θα συμβάλουν  στον πανεργατικό συντονισμό για την ενιαία απάντηση του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος.

 

Σε αυτή την κατεύθυνση παίρνουμε την πρωτοβουλία και απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα σε ανοιχτή συνέλευση συγκρότησης συντονισμού την Παρασκευή 27 Νοέμβρη το απόγευμα στην Αθήνα. Ο ακριβής χρόνος και χώρος θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες

 

Απευθυνόμαστε σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, συνδικαλιστικών συλλογικοτήτων και επιτροπών αγώνα εργαζομένων από όλους τους χώρους στην Αττική.

 

Επιπλέον, καλούμε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, συνδικαλιστικές συλλογικότητες και επιτροπές αγώνα εργαζομένων να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση στις 11πμ στο Μουσείο στις 12 Νοέμβρη, ημέρα της πανελλαδικής παλλαϊκής απεργίας και επίσης να συμμετάσχουν στη μεγάλη διαδήλωση στις 17 Νοέμβρη για τα 42 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.