Δ.Ο.Ε.: Συνεχίζουμε ακόμα πιο μαζικά και αποφασιστικά στην απεργία – αποχή της ΑΔΕΔΥ από τις Υπουργικές Αποφάσεις για τους μέντορες και τους ενδοσχολικούς συντονιστές.

2022-09-28 23:13

28/9/2022

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

 

Ο κλάδος, ενωμένος και συσπειρωμένος, έδωσε για μια ακόμα φορά αποφασιστική απάντηση στις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές του ΥΠΑΙΘ, στην απόπειρα εφαρμογής των Υ.Α. για τους μέντορες και τους ενδοσχολικούς συντονιστές.

 

Η ανταπόκριση των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο κάλεσμα της Δ.Ο.Ε. για απεργία-αποχή είναι και πάλι, σε συνέχεια του μεγαλειώδους 95% της αντίστοιχης απεργία – αποχής του 2021, συγκλονιστική.

 

Απέναντι σε αυτό το κύμα αντίδρασης στους αντιεκπαιδευτικούς σχεδιασμούς της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ., η Υπουργός Παιδείας κατέφυγε στην κίνηση παραδοχής της ήττας της, να προσφύγει στα δικαστήρια και να ζητήσει την κήρυξη της απεργίας ως παράνομης και καταχρηστικής.

 

Με διαδικασίες που αποτελούν περιφρόνηση κάθε θεσμικής και δημοκρατικής διαδικασίας, η ΔΟΕ κλήθηκε στις 22-9-2022, με την απαράδεκτη διαδικασία του κατεπείγοντος, μέσα σε διάστημα δύο (2) ωρών από την γνωστοποίηση της αγωγής σε αυτήν, να παραστεί στην εκδίκασή της που πραγματοποιήθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Η τελική απόφαση, που δημοσιεύτηκε χθες 27/9/2022 δεν ήταν, σίγουρα, αυτή που επεδίωκε το Υ.ΠΑΙ.Θ. αφού η απεργία κρίθηκε παράνομη αλλά όχι καταχρηστική.

 

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., μετά από αυτή την εξέλιξη, απέστειλε αίτημα προς της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ για κήρυξη νέας απεργίας – αποχής.

 

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., υλοποιώντας σχετική απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της 29ης Αυγούστου 2022 για κήρυξη κινητοποιήσεων των Ομοσπονδιών – μελών της και αφού έλαβε υπόψη της το με αρ.133/27.9.2022 αίτημα της Δ.Ο.Ε., αποφάσισε την προκήρυξη απεργίας-αποχής των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από τις διαδικασίες και καθήκοντα που προβλέπονται στις με αρ.Φ12/102913/ΓΔ4/2022 και Φ12/102919/ΓΔ4/2022 υπουργικές αποφάσεις (Β΄ 4509/2022) ως εξής:

 

α) απεργία - αποχή από κάθε καθήκον που σχετίζεται με τον ορισμό (άρ.3 της υπ’ αρ. Φ12/102913/ΓΔ4/2022 «Ενδοσχολικός Συντονιστής» Υπουργικής Απόφασης), την άσκηση καθηκόντων και αρμοδιοτήτων εκ μέρους των Ενδοσχολικών Συντονιστών (όπως αυτά περιγράφονται στο άρθρο 2 της ως άνω αποφάσεως) και εν γένει από κάθε διαδικασία, δραστηριότητα, αρμοδιότητα ή έργο, που συνδέεται ή σχετίζεται ή απορρέει από την ως άνω Υπουργική Απόφαση,

 

(β) απεργία - αποχή από κάθε καθήκον, που σχετίζεται με τον ορισμό (άρ.3 της υπ’ αρ. Φ12/102919/ΓΔ4 «Παιδαγωγικός Σύμβουλος - Μέντορας στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» Υπουργικής Απόφασης), την άσκηση καθηκόντων και αρμοδιοτήτων εκ μέρους των Παιδαγωγικών Συμβούλων - Μεντόρων (όπως αυτά περιγράφονται στο άρθρο 2 της ως άνω αποφάσεως) και εν γένει από κάθε διαδικασία, δραστηριότητα, αρμοδιότητα ή έργο, που συνδέεται ή σχετίζεται ή απορρέει με την ως άνω Υπουργική Απόφαση, παρέχοντας με τον τρόπο αυτό πλήρη συνδικαλιστική κάλυψη στους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

 

Με βάση τα παραπάνω:

 

Συνεχίζουμε την απεργία – αποχή, δεν προχωράμε στον ορισμό μεντόρων και ενδοσχολικών συντονιστών, καλύπτουμε όλους τους εκπαιδευτικούς της σχολικής μονάδας από το να ορίσουν και να οριστούν στους παραπάνω θεσμούς. Συνεχίζουμε να υπογράφουμε μαζικά τη δήλωση συμμετοχής που έχει αποστείλει η Ομοσπονδίας από τις 12/9/2022 προσθέτοντας στην υπάρχουσα δήλωση την φράση «…και εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ από 28/9/2022..».

 

Καλούμε τα Δ.Σ. των ΣΕΠΕ:

 

α) Να αποστείλουν άμεσα στην Ομοσπονδία αναλυτικά στοιχεία για τη συμμετοχή στην απεργία – αποχή στις περιοχές ευθύνης τους.

 

β) Να καταγγείλουν κάθε φαινόμενο αυταρχισμού και απόπειρα καταστρατήγησης της απόφαση του κλάδου και ορισμού απεργών.

 

Για το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.

 

Η δήλωση της Απεργίας Αποχής από την Δ.Ο.Ε. με την προσθήκη της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.  εδώ