Δ.Ο.Ε.: Όχι στην έξωση του 9ου Δ.Σ. και στη μετεγκατάστασή του στο 14ο Δ.Σ. Επίσπευση της διαδικασίας αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του κτηρίου που στεγάζεται το σχολείο.

2023-01-15 20:01

15/1/2023

 

Το πρωί της 9ης Ιανουαρίου, επιστρέφοντας από τις γιορτές, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και τα παιδιά του 9ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω, βρήκαν, για μία ακόμη φορά, το σχολείο τους κλειδαμπαρωμένο και φυλασσόμενο από εταιρεία security κατόπιν αιτήματος των ιδιοκτητών και με τη σύμφωνη γνώμη της Δημοτικής Αρχής. Με συνοπτικές διαδικασίες ο Δήμαρχος Αιγάλεω, με προσωπική του απόφαση, αποφάσισε τη μετεγκατάσταση του 9ου Δ.Σ στο χώρο του 14ου Δ.Σ.  Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του κτηρίου από πλευράς του Δήμου, κατόπιν ομόφωνων αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Αντίστοιχη στάση, κρατάει και ο Διευθυντής Εκπαίδευσης Γ΄  Αθήνας, ο οποίος αποδέχτηκε την οριστική μεταστέγαση του σχολείου στο όμορο 14ο Δ.Σ, και σοβαρότατες ευθύνες έχει το Υ.ΠΑΙ.Θ.

 

Η απόφαση αυτή καταδικάστηκε από σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα, τους γονείς, τα παιδιά και πληθώρα τοπικών φορέων, οι οποίοι και προχώρησαν άμεσα σε κινητοποιήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, στη ΔΙΠΕ Γ’ Αθήνας, ενώ για την Παρασκευή 13/1 έχει ήδη προκηρυχθεί στάση εργασίας και κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας.

 

Καταδικάζουμε την απόφαση για έξωση και μεταστέγαση του 9ου Δ.Σ. Είναι παιδαγωγικά απαράδεκτο στα μέσα της χρονιάς οι μαθητές, με τους δασκάλους και τους γονείς τους να βρίσκονται σε αυτό το καθεστώς ανασφάλειας. Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες για το παιδαγωγικό κενό που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας όλης αυτής της ταλαιπωρίας.

 

Στηρίζουμε τις διεκδικήσεις του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε., των γονιών και των μαζικών φορέων της περιοχής και δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα υπεράσπισης του σχολείου, αγώνα για το δικαίωμα των παιδιών στο αυτονόητο: το 2023 να έχουν αξιοπρεπή σχολική στέγη για να κάνουν μάθημα.

 

Δηλώνουμε πως δεν αποδεχόμαστε να παραδοθεί το κτήριο και να στοιβαχτούν τα παιδιά στο 14ο Δ.Σ., το οποίο μάλιστα δεν μπορεί να υποστηρίξει κτηριακά την αύξηση του δυναμικού του κατά 100%. Η μεταστέγαση αυτή είναι επικίνδυνη! Θεωρούμε απαράδεκτο στις μέρες μας τα παιδιά να κάνουν μάθημα σε κοντέινερ και σε πρώην αποθήκες, σε αίθουσες εκδηλώσεων και σε κλουβιά χωρισμένα με γυψοσανίδες. Έχουμε ζήσει τις συνέπειες τέτοιων πρακτικών και δε μπορούμε να επιτρέψουμε να επαναληφθούν!

 

Διεκδικούμε:

 

Ο Δήμος να υλοποιήσει ΤΩΡΑ την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να προχωρήσει σε άμεση, αναγκαστική απαλλοτρίωση του κτηρίου.

 

Άμεση παρέμβαση των εμπλεκόμενων Υπουργείων για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του σχολείου και της παραμονής του στο κτήριο που ήδη στεγάζεται.

 

Η Κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει ΤΩΡΑ την έξωση με νομοθετική ρύθμιση.

 

Επίλυση με ευθύνη της κυβέρνησης, του στεγαστικού ζητήματος όλων των σχολείων με βάση τις σύγχρονες παιδαγωγικές ανάγκες και δυνατότητες.

 

 

Για το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.