Χωρίς συμφωνία έληξε τα ξημερώματα η διαπραγμάτευση με τους δανειστές

2015-11-15 12:10

 


 

Αναμένεται να υπάρξει νέα συνάντηση στις 12:00.

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα ένας ακόμα γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους Έλληνες υπουργούς και τους εκπροσώπους των δανειστών.


Αναμένεται να υπάρξει νέα συνάντηση στις 12:00.


Άγνωστο είναι επί του παρόντος εάν θα συνέλθει σήμερα το EuroWorking Group  για να δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 2 δισεκ. ευρώ της υποδόσης και των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

 

Βασικό «αγκάθι» παραμένουν τα «κόκκινα» δάνεια και η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, ενώ υπάρχουν ακόμη ορισμένες λεπτομέρειες για να επέλθει συμφωνία στα υπόλοιπα ζητήματα από την πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων.

 

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, υπάρχει απόσταση μεταξύ ελληνικής πλευράς και θεσμών για το εάν η νέα αγορά που θα δημιουργηθεί για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αφορά μόνον δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ (που είναι επιχειρηματικά) ή και σε μικρότερα δάνεια (συμπεριλαμβανομένων των στεγαστικών). Επίσης, για το εάν όσοι αποκτήσουν τα «κόκκινα» δάνεια (π.χ. funds), θα έχουν και τη δυνατότητα να «κυνηγούν» τον δανειολήπτη για την εξόφληση της οφειλής.

 

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των θεσμών ζητούν επιτάχυνση στην εκδίκαση των αιτήσεων υπαγωγής στη νέα ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια και προσλήψεις προσωπικού στα δικαστήρια της χώρας.

 

Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς, πηγές από  την ελληνική πλευρά έλεγαν ότι η τελική διαπραγμάτευση αφορά στο κατά πόσον θα βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση, ώστε η τελική συμφωνία να προστατεύει περίπου το 57% - 58% των δανειοληπτών από τον κίνδυνο του πλειστηριασμού.

 

Για να επιτευχθεί ένα τέτοιο ποσοστό, η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 180.000 ευρώ, ενώ για το εισοδηματικό κριτήριο η μάχη δίνεται ώστε να συμφωνηθεί ένα ποσό της τάξεως των 30.000 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια.

 

Πηγή https://www.alfavita.gr